Aanbieding

schotse terrier

Schotse terriër

© Purina

Honden met rokende verzorgers lopen verhoogd risico op kanker

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Roken blijkt niet alleen schadelijk te zijn voor mensen en kinderen, maar ook voor honden, met name voor Schotse Terriërs blijkt uit onderzoek.

Nieuw onderzoek wijst uit dat deze honden een verhoogd risico op kanker lopen wanneer hun baasje rookt.

Kanker bij honden: Schotse Terriërs en hun risico op blaaskanker

Schotse Terriërs hebben al bekendheid voor hun verhoogde risico op blaaskanker. Een recente studie in The Veterinary Journal onthult nieuwe inzichten over de relatie tussen rokende baasjes en het risico op kanker bij deze honden.

Onderzoek naar omgevingsfactoren en kenmerken van baasjes bij blaaskanker

De onderzoekers, onder leiding van Deborah Knapp, hebben jarenlang Schotse Terriërs geobserveerd om de omgevingsfactoren en kenmerken van hun verzorgers te identificeren die verband houden met blaaskanker. Het onderzoek werpt licht op de impact van roken op het ontwikkelen van kanker bij deze honden.

Zes keer vaker blaaskanker bij Schotse Terriërs met rokende baasjes

Uit het onderzoek onder 120 Schotse Terriërs blijkt dat honden met rokende baasjes tot zes keer vaker blaaskanker ontwikkelen. De intensiteit en duur van het roken spelen hierbij een cruciale rol, waardoor het verband tussen rookgedrag van de verzorger en de gezondheid van de hond duidelijk naar voren komt.

Blootstelling aan sigarettenrook in urine van honden

Het onderzoek toont aan dat ingeademde sigarettenrook van rokende baasjes zich uiteindelijk in de urine van Schotse Terriërs manifesteert. Cotinine, een stof aanwezig in tabak, wordt in aanzienlijke mate aangetroffen in de urine van deze honden. Hierdoor wordt de blootstelling van de hond aan sigarettenrook bevestigd.

Rol van intensiteit en tweede- of derdehands rook bij risico op blaasontsteking

Het onderzoek benadrukt dat niet alleen directe blootstelling aan rook, maar ook tweede- of derdehands rook een rol speelt in het risico op blaasontsteking bij Schotse Terriërs. De intensiteit van roken blijkt een significante factor te zijn in het vergroten van de kans op gezondheidsproblemen bij deze honden.

Bron: The Veterinary Journal 

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen