Aanbieding

Eerste hond-vos kruising

Fascinerende ontdekking

© Facebook / Unilad

Een opvangcentrum redt een gewond dier: het blijkt 's werelds eerste hond-vos hybride te zijn

Door Mae White

Online sinds

Dit was spannend en verrassend voor zowel wetenschappers als liefhebbers van wilde dieren.

Een gewond dier werd gevonden in de stad Vacaria in Brazilië en had onmiddellijke hulp nodig.  

Het dier bleek te zijn aangereden door een auto en de verwondingen waren ernstig. Het dier werd onmiddellijk naar een dierenziekenhuis gebracht en vervolgens overgebracht naar het Centrum voor de Bescherming en Rehabilitatie van Wilde Dieren. Reddingswerkers waren ervan overtuigd dat het om een vos ging.

Krusing van hond en vos

Toen het dier echter in de kliniek aankwam, viel de aandacht van de artsen op de ongewone kenmerken van het dier. Het had de oren van een vos, maar de ogen leken erg op die van een hond. Bovendien kon het dier blaffen. Vossen blaffen zelden, en hun blaf klinken net iets anders. Ook kunnen ze spinnen, piepen en huilen. Deze vos was dus uniek. 

Er werden verdere genetische en cytogenetische tests besteld. Hiermee kon het aantal chromosomen in de cellen van het dier worden bepaald. Het dier had er 76. 

Dit is een ongebruikelijk aantal, omdat vossen 74 chromosomen hebben en huishonden 78. Wanneer een cel bevrucht wordt, in het geval van honden, geeft elke ouder de helft van de chromosomen ( dus 39) door aan het nageslacht. Een vos daarentegen, die de helft doorgeeft, geeft 37 chromosomen aan het nageslacht.

Het kind van een vos en een hond zou dus 76 chromosomen hebben, precies het aantal chromosomen dat ons gewonde dier heeft.

Nieuw wetenschappelijk onderzoek

Niets anders dan het kind zijn van een hond en een vos zou het ongewone aantal chromosomen bij Graxorra (zo genoemd de hond-vos) kunnen verklaren. Helaas is Graxorra eerder dit jaar om onbekende redenen overleden. Haar vondst heeft echter het wetenschappelijk onderzoek naar hybriden nieuw leven ingeblazen.

Voor nu heet het hybride ras Doxim

Kijk hier naar de foto's van het dier:

Lees ook: 
Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen