Aanbieding

oververhitte hond in dierenambulance

het was op een haartje na goed afgelopen

© Dierenambulance Ameland - Facebook

Dagje strand kostte hond bijna het leven: Nederland wordt opgeroepen zijn hond thuis te laten de komende dagen

Door Mae White

Online sinds

Gelukkig liep het voor beide honden goed af, maar het het veel erger kunnen zijn.

Gistermiddag 6 september ontvingen de dierenambulance even voor 16:00 uur een melding over een oververhitte hond op het strand. Met spoed werd met de fourwheeldrive dierenambulance die beschikbaar is gesteld door Stichting DierenLot, naar de locatie afgereisd.

Doodstrijd

Vrijwilligster bij de Dierenambulance Tiny Kolk vertelt: "De hond was in doodsstrijd. Die ademhaling vergeet ik nooit meer. De hond had al een blauwe tong en een lichaamstemperatuur van 42 graden." Na anderhalf uur koelen werd ze langzaam wat rustiger en werden de slijmvliezen en tong weer een klein beetje roze van kleur.

De hond werd actief gekoeld en na anderhalf uur koelen schommelde de lichaamstemperatuur nog tussen de 39 en 40 graden waarna de vrijwilligsters Tiny Kolk en Sonja Knoeff doorgingen met het koelen van het dier totdat haar temperatuur stabiel bleef. "Op dit moment gaat het redelijk met de hond. Maar wat heeft ze het ver weg gehaald deze vechtster" aldus Tiny. De hond heeft inmiddels gedronken en ontlasting gehad. Het gaat goed komen maar ze zal gevoelig blijven voor deze temperaturen.

Dierenambulance slaat alarm

De dierenambulance laat weten dat het compleet onverantwoord is om met dit warme weer met een hond naar het strand te gaan. "En dan was dit ook nog eens een berghond... maar eigenlijk geldt dit nu voor iedere hond".

"Hier lijkt het niet zo erg, maar het geluid had je niet willen horen, hartverscheurend!".

Dit is overigens niet de eerste keer dat de vrijwilligers van RTZ & Dierenambulance Ameland met spoed naar een melding zijn gegaan inzake een oververhitte hond op het strand.

Op 10 augustus is door hen ook een oververhitte hond van het strand gehaald. Die keer betrof het een Newfoundlander met een lichaamstemperatuur van 41,7 graden. Na vier uur koelen in de tuin van de plaatselijke dierenarts kon de hond enigszins weer staan. De eigenaren konden echter niet na hun dagtochtje Ameland naar huis omdat de hond niet meer kon lopen. Zij hebben op het eiland een accomodatie moeten boeken en hebben overnacht op het eiland. Gelukkig was er een plekje vrij. De volgende dag heeft de Dierenambulance de hond naar de veerboot gebracht omdat de hond nog steeds niet kon lopen.

Ontvang het laatste nieuws en tips van Wamiz!
Abonneer je op de nieuwsbrief

Gevaar

Het gevaar van een te hoge lichaamstemperatuur, is dat het bloed van de hond verdikt, omdat de eiwitten stollen. Dit kan schade aanbrengen aan de hersenen, hart en organen van je hond.

Hier zijn geen medicijnen voor. Daarom is het uiterst belangrijk je hond lekker thuis te laten op warme dagen. Als je graag iets wilt gaan doen met je hond of afkoeling wilt zoeken, doe dit dan onder de bomen in de schaduw en het liefst tijdens uren dat de zon minder sterk is. Let tevens op dat de hond niet te wild gaat spelen.

Meer nieuws over...

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen