Aanbieding

Hond in auto warm weer

Laat je hond nooit achter in de auto

© LNbjors / Shutterstock

Oververhitting bij honden: je hond alleen in de auto laten kan dodelijke gevolgen hebben!

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Het is berewarm buiten en je laat je hond "even" in de auto tijdens een snelle boodschap. Het zou de laatste keer kunnen zijn dat je je hond levend ziet!

Snel even de supermarkt in racen, auto in de schaduw, ramen op een kier. Maar 'even een boodschap' duurt gemiddeld 15 min tot een half uur en dat kan al te laat zijn... Want je wist niet dat de temperatuur in een auto binnen een half uur, op een warme dag, stijgt tot wel bijna 50°C!.  

Dierenmishandeling

Naar adem snakkende puppy's op de achterbank maken dierenagenten elke zomer wel een paar keer mee. Hans Manse van de dierenpolitie Rotterdam windt zich op: "Het is dierenmishandeling en volgens artikel 3 van de Politiewet mogen, nee móeten, we optreden. We zijn dan verplicht om hulp te bieden. Maar al te vaak hebben we in het verleden te horen gekregen dat de baas er geen erg in had dat het wel eens warm zou kunnen worden in de auto. Van wat voor planeet kom je dan? Het is geen excuus. We maken proces-verbaal op. Het kan de eigenaar van de hond zelfs voor de rechter brengen.”

Hier zie je hoe snel de temperatuur oploopt in de auto?

Wat te doen? 

We snappen dat het nogal cru klinkt, maar het zijn helaas harde feiten en zomers bijna dagelijkse situaties. Bij de dierenpolitie en de dierenambulance weten ze er alles van. Hitte is gevaarlijk voor honden. Voor je het weet is de zon gedraaid en staat je auto vol in de zon. Honden kunnen niet zweten zoals mensen en hebben ook nog eens een vacht waardoor ze warmte vasthouden. Ze hijgen om verkoeling te regelen en verliezen warmte via hun tong en in mindere mate via de voetzolen. Zodra hun lichaamstemperatuur 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt. Van alle lichaamsdelen kunnen de hersenen van honden het slechts tegen de hitte. Dit kan tot hersenbeschadiging leiden. 

Oververhitting bij honden herkennen

Hoe weet je of een hond oververhit dreigt te raken? Let op de volgende tekenen: 

  • Hard hijgen

  • Veel kwijlen

  • Sloomheid

  • Rode slijmvliezen

  • Verliezen van bewustzijn

En als het toch gebeurt? 

Oké: streng genoeg geweest. Tijd voor praktische tips. Situatie 1, in alle gevallen: SNEL INGRIJPEN. Als een hond erg hijgt maar verder nog helemaal 'aanspreekbaar' is: snel een schaduwrijke plek op zoeken, de hond koelen met een natte handdoek en laten drinken. 

Situatie 2: Hond lijkt ver heen. Natte lap is niet voldoende. Zoek zo snel mogelijk water op, desnoods een sloot of een tuinslang van iemand. Koelen is echt absoluut noodzakelijk. Laat je hond eerst aan de koudere temperatuur wennen door wat water over deze heen te gieten. Dus niet, bij wijze van spreken, zo de sloot ingooien. Als je een bad hebt, dan zet je de hond in een lauw bad.  Pas daarna kun je de hond in het water laten zakken. Het is ook zaak om tijdens het koelen regelmatig de temperatuur van de hond op te nemen. Oververhitting onregelt het natuurlijke mechanisme om de temperatuur te regelen en sterk afkoelen leidt al snel tot ondertemperatuur.  Dit is ook gevaarlijk. Zodra de temperatuur onder de 39.5 gr. C zakt dan een pauze nemen en de temperatuur blijven checken. Hou je hond de eerste 24 uur constant in de gaten en ga liefst even langs de dierenarts.

 Meer praktische tips voor warme dagen

Je zou kunnen nadenken over een koeltemat of koeltehalsband. Haal dagelijks losse haren weg door de hond te borstelen. Koop eventueel een speciale hondenzonnebrandcrème voor honden met een korte vacht om verbranding te voorkomen. Ja! Ook honden kunnen verbranden.. 

Oude honden en puppy's zijn extra kwetsbaar

Hou er rekening mee dat oude honden en puppy's extra kwetsbaar zijn. Vooral sommige oudere honden kunnen erg slecht tegen de hitte. Vaak zijn deze honden een beetje geholpen als de hals geschoren wordt, zodat ze daar makkelijker kunnen afkoelen.  Tot slot lopen vooral ook honden met korte neuzen en ademhalingsproblemen (o.a. Franse Bulldogs, Engelse Bulldogs, Mopshonden, Boxers) lopen meer risico op oververhitting.

En tot slot: bedenk dat heet asfalt de voetzolen van je maatje op viervoeten kan verbranden. 

Hond van een ander?

Stel nou dat je een hond van een vreemde paniekerig hijgend op de achterbank van een auto aantreft. Liefst zou je waarschijnlijk direct het ruitje inslaan en de hond redden. Hoe gevoelsmatig noodzakelijk ook: als het even kan niet doen. Bij een vergissing: de verzorger is binnen enkele minuten weer terug- moet jij volgens de wet voor de kosten opdraaien. Het beste schakel je dus 112 alarmcentrale in, of bij twijfel en iets meer tijd de specialisten van de dierenpolitie: 144.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen