Aanbieding

kat hologram

Is dit de toekomst van dieren?

© Runawayphill - Shutterstock

Praten met je huisdier dankzij AI "dat is geen toekomstmuziek, dit komt eraan" zeggen wetenschappers

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Experts in kunstmatige intelligentie onderzoeken nu ook mogelijke opties bij dieren: 'Binnen 15 jaar kun je je kat vragen: hoe vind je het leven met mij?'

Maarten Reesink, mede-oprichter van het Centrum voor DierMens Studies, vindt communiceren met dieren de meest interessante toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) die er volgens hem aan zit te komen. "Laat dit op je inwerken: daarmee is daadwerkelijk communicatie mogelijk met je huisdier. Je kunt via een programma aan je hond of kat vragen wat er in ze omgaat. Al weten we natuurlijk niet of en wat voor antwoorden we precies terugkrijgen."

Soort Google translate 

Reesink wijst op de vele snelle ontwikkelingen op dit gebied. Denk hierbij niet aan 'een automatische voerbak of een willekeurige commerciële app die gemiauw interpreteert', vertelde Reesink tegen Pim Pauwels van 'EenVandaag'. "Dit gaat veel dieper." Zo is er de omvangrijke studie van de Canadese professor digitale transformatie Karen Bakker. Bakker bracht meer dan 1000 wetenschappelijke onderzoeken over AI-toepassingen bij dieren bij elkaar, weet Reesink, die onderzoek doet aan de Universiteit van Amsterdam. "En kwam tot een verpletterende conclusie: over een niet al te lange tijd is er een soort Google Translate beschikbaar die de taal van dieren vertaalt."

Gevolgen voor dierenwelzijn

Dit is een revolutionaire ontwikkeling met allerlei mogelijke gevolgen voor dierenwelzijn, voorspelt de onderzoeker verder. "Denk aan koeien of varkens in de bio-industrie. Die dieren kunnen directe feedback geven aan toezichthouders over de toestand in de stallen." Anderzijds zitten er ook risico's aan vast, waarschuwt Reesink. "Al kan de technologie ook misbruikt worden, bijvoorbeeld wanneer stropers of illegale vissers een lokroep nabootsen". Voor deze risicos van AI hebben mensen nog te weinig oog, stelt Saskia Arndt, hoogleraar diergedrag aan de Universiteit Utrecht. Haar universiteit is een van de andere plekken in Nederland waar onderzoekers zich bezig houden met de inzet van kunstmatige intelligentie bij dieren. Arndt is vooral enthousiast over een studie om via gezichtsherkenning te beoordelen of paarden pijn voelen en wil met collega's vergelijkbare technologie inzetten om pijn bij honden en katten sneller te kunnen herkennen.  Zo noemt de hoogleraar veel vergelijkbare mogelijkheden van AI voor het welzijn van dieren. "Met AI kunnen we 'luisteren' naar gedrag om erachter te komen welke behoeftes dieren hebben. Dat kunnen we vervolgens inzetten, door bijvoorbeeld huisvesting zo in te richten zodat die bij de behoeftes aansluit." Dat zou ook kunnen met een chatbot die het mogelijk maakt om gerichte vragen te stellen over dieren.

Grote vragen

Het punt is alleen dat het allemaal zo snel gaat dat bepaalde moeilijke vraagstukken overgeslagen worden. Arndt herinnert zich een veelgelezen boek over de toekomst waarvan het verhaal enigzins lijkt op dat van de tv serie 'Arcadia'. "Ik moet soms denken aan het verhaal 1984 van de schrijver George Orwell, waarbij systemen de totale grip krijgen op een samenleving. We zijn met z'n allen tot de conclusie gekomen dat we dat bij mensen niet willen. Nu gebeurt dat een beetje bij dieren. Met de technologie breiden we onze beheersing en controle namelijk steeds verder uit dan nu al het geval is." Meer controle is niet altijd beter, bedoelt Arndt te zeggen. 

Het zijn dit soort gevaren van AI bij dieren die nog niet genoeg worden benadrukt, zegt hoogleraar diergedrag Saskia Arndt van Universiteit Utrecht. De universiteit is een van de plekken in Nederland waar momenteel onderzoek wordt gedaan naar de inzet van kunstmatige intelligentie bij dieren.

Zo loopt er in Utrecht een studie om via gezichtsherkenning te beoordelen of paarden pijn voelen. Arndt wil met collega's vergelijkbare technologie inzetten om pijn bij honden en katten sneller te kunnen herkennen. De hoogleraar ziet dat AI veel kansen biedt om het welzijn van dieren te verbeteren.

Bron: EenVandaag

Ander nieuws:

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen