Schoenen bij de verwarming, slapeloze nachten over surprises en op het allerlaatste moment ook nog een gedicht: de Sint is weer in het land. Maar voor je huisdier kan het ‘heerlijk avondje’ heel naar uitpakken, waarschuwen dierenartsen.
Plannen in de war
Denk na over wat Piet in de schoen doet, waarschuwen de medewerkers van dierenziekenhuis Eindhoven:
“Die worden volop gevuld met pepernoten, speculaas, chocoladeletters en cadeaus. Sint en Piet hopen natuurlijk dat het ’s ochtends gevonden wordt, maar wat als je nu een hond of kat hebt rondlopen? Die kunnen je plannen behoorlijk in de war schoppen.”
Mogen honden en katten chocolade?
Dus hebben de medewerkers van het dierenziekenhuis een serieuze boodschap voor Sinterklaas en zijn pieten. “Het cacao in chocola is giftig voor honden. Zij kunnen ervan overgeven, trillen en er zelfs hartritmestoornissen van krijgen. Hoe hoger het % cacao in de chocola, hoe groter het risico op ernstige problemen, tot aan overlijden toe.”
Mogen honden speculaas?
Ja en nee. Wanneer een hond speculaas opeet kan dit geen kwaad. De meeste honden vinden speculaas en pepernoten heerlijk. De basisingrediënten van speculaas zijn niet schadelijk voor honden. Dit betekent echter niet dat je jouw hond speculaas kunt voeren. Er zit veel suiker in pepernoten en dit is, net zoals voor mensen, niet gezond. Zeker niet in grote hoeveelheden. Daarom adviseren we je je hond geen speculaas te geven.
Mogen katten speculaas?
Nee katten mogen geen speculaas of pepernoten eten. Nootmuskaat dat in pepernoten en speculaas zit is giftig voor een kat. Nootmuskaat bevat de stof myristicine, die bij katten vergiftigingsverschijnselen kan veroorzaken zoals hallucinaties, desoriëntatie, verhoogde hartslag, en in ernstige gevallen toevallen. Zelfs een kleine hoeveelheid nootmuskaat kan schadelijk zijn. Naast de Nootmuskaat zit er eigenlijk helemaal niets in speculaas dat goed is voor je kat, dus berg ze goed op zodat je kat ze niet per ongeluk kan opeten.