Aanbieding

Miauwende kitten in een bloementuin

Is het normaal als een kitten veel miauwt en wat kun je eraan doen?

© vvvita | Shutterstock

Nieuwe kitten miauwt veel: waarom en wat te doen?

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Je hebt net een kleine pluizenbol in huis, maar deze miauwt bijna de hele dag. Is dit normaal en kun je hier iets aan doen?

Kittens beginnen al vroeg met miauwen. Ze gebruiken dit als boodschap naar hun moeder, om te laten weten dat ze honger hebben, wanneer ze in paniek zijn of als mama even niet in de buurt is. Wij mensen vinden het miauwen van een kitten zo schattig dat we er vaak op reageren. Zo leren kittens ook al snel dat miauwen een goede manier is om aandacht te krijgen.

Miauwen katten om te communiceren?

Miauwen is een vorm van communicatie, maar vooral gericht op mensen. Katten miauwen onderling niet naar elkaar, behalve kittens naar hun mama. Ze hebben het miauwen ook pas op latere leeftijd aangeleerd toen ze steeds meer bij de mensen kwamen wonen. Mensen communiceren veel door te praten en dat hebben katten dus op hun eigen manier van ons overgenomen. Een wilde kat zul je eigenlijk nooit horen miauwen.

Verschillende soorten miauwtjes

Er bestaan verschillende soorten miauwtjes, met veel verschillende boodschappen. Lang, kort, hard, zacht. Ze hebben niet altijd een positieve boodschap, katten miauwen bijvoorbeeld ook bij pijn en angst. Van veel soorten gemiauw weten we inmiddels wel wat ons pluizige huisgenootje ermee wil zeggen, maar niet alle miauwen zijn altijd duidelijk.

’s Nachts miauwen

Wanneer je kitten vooral ’s nachts miauwt, kan dit een teken zijn dat deze zich eenzaam of bang voelt. ’s Nachts ben jij niet altijd in de buurt en is het vaak ook veel stiller, plus dat er andere geluiden hoorbaar zijn die je overdag niet altijd hoort.

Als je net een kitten in huis hebt, kan deze miauwen omdat de kleine pluizenbol mama mist, en nog erg moet wennen aan de nieuwe omgeving. Door je kitten in de slaapkamer te laten kan deze zich fijner en veilgier voelen en kan het miauwen stoppen. Wanneer je dit niet fijn vindt, zorg dan voor genoeg veilige plekjes zodat je kleintje zich meer geborgen en beschermd voelt, eventueel een kartonnen doos of een mandje op een beschut plekje.

Is jouw kat gestrest of verveeld?

Katten zijn erg stressgevoelig, al laten ze dat lang niet altijd zien. Helemaal als katten als kleine kitten niet goed zijn gewend aan mensen, geluiden en andere dieren, kunnen ze snel last krijgen van stress. Ze kunnen hierdoor bijvoorbeeld extreem aanhankelijk worden en veel gaan miauwen als jij even niet in de buurt bent.

Kittens kunnen ook miauwen omdat ze te weinig te doen hebben. Het zijn wat dat betreft net kleine kinderen, wanneer ze zich vervelen gaan ze soms om aandacht vragen. Ze hebben vaak ook heel veel energie die ze toch ergens kwijt moeten.

Het verschil tussen stress en verveling

Het verschilt heel erg per kat hoeveel ze miauwen. Wanneer je kitten erg stressgevoelig is, veel energie heeft en je de kleine vaak aandacht geeft als deze miauwt, kan het miauwen steeds meer gaan toenemen. 

Tips voor een kitten die veel miauwt

1. Maak de nieuwe omgeving vertrouwt

Neem altijd een dekentje, mandje en/of speeltjes mee vanuit het oude huis van de kitten, zodat deze toch nog een vertrouwde geur in de buurt heeft. Omdat katten heel erg gericht zijn op geur, kan dit ze helpen om zich vertrouwder te voelen in de nieuwe omgeving.

2. Geef je kitten structuur

Katten hebben veel behoefte aan controle en structuur. Door al van jongs af aan op vaste tijden te knuffelen, te spelen en eten te geven geef je ze meer rust.

3. Creëer veilige plekjes

Wanneer ze zich onveilig voelen kunnen kittens ook meer gaan miauwen. De wereld kan nog heel overweldigend voor ze zijn en daar moeten ze regelmatig van bijkomen. Zorg daarom voor voldoende hoge en fijne beschutte plekjes waar je kitten zich kan terugtrekken.

Credit: beton studio | Shutterstock

4. Spelletjes en speeltjes

Kittens hebben veel energie en zijn gek op spelen. Het is daarom belangrijk dat je hier genoeg tijd aan besteedt. Zorg voor voldoende speeltjes (wissel deze ook regelmatig is om verveling te voorkomen) en speel zelf ook regelmatig met je kitten.

5. Negeren

Probeer het miauwen zoveel mogelijk te negeren, wanneer je hier vaak op reageert leert je kitten namelijk dat miauwen voor aandacht zorgt en zal het juist toenemen. Het kan heel schattig klinken in het begin, maar na een tijdje is dat ook niet meer het geval!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen