Aanbieding

De slaaphouding van deze kat is op de rug

Wat is de raarste plek waar jouw kat in slaap is gevallen?

© Ermolaev Alexander | Shutterstock

De slaaphouding van je kat: wat betekent dit eigenlijk?

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Wat zijn normale slaaphoudingen voor een kat? Op de buik, zij, opgerold of op de rug? Lees hier meer over de verschillende slaaphoudingen van je kat.

Katten kunnen niet alleen liggen in de meest rare posities, soms slapen ze zelfs in de meest onmogelijke houdingen. 

Slaaphouding: opgerold

De meest gebruikelijke houding voor een kat is dat hij opgerold ligt, lekker in een mandje, op een dekentje of op schoot. Dit is een relaxte houding, je pluizenbol voelt zich veilig en vertrouwd en ligt waarschijnlijk in diepe slaap. Het is beter om je poes lekker te laten slapen en niet te storen met bijvoorbeeld een aai over de bol. Dit wordt mogelijk niet zo gewaardeerd.

Slaaphouding: op de rug

Je besnorde vriend is het meest ontspannen is wanneer deze op de rug slaapt, zo ligt hun buik namelijk open en bloot en zijn ze het meest kwetsbaar. Die buik laten ze zeker niet aan iedereen zien, oftewel je kat voelt zich on zijn gemak bij je. Dit is ook meteen erg schattig om te zien, helemaal als ze hun pootjes mooi gevouwen hebben.

Slaaphouding: op zij of buik

Maar katten slapen net zo goed op hun zij of op hun buik. Wel is het zo dat ze dan vaak iets minder diep slapen en meestal nog vrij alert zijn. Op hun buik vouwen ze vaak hun pootjes onder zich, maar soms strekken ze de pootjes ook uit als een echte Sphynx. Natuurlijk zijn er ook katten die op echt onmogelijke plekken in vreemde posities kunnen slapen. Wie kent de plaatjes niet van een kat slapend bovenop een deur of hangend in de luxaflex. Dit zijn de gekkigheden die onze harige huisgenootjes zo leuk maken, maar het zijn wel uitzonderingen.

De slaaphouding van een zieke kat

De slaaphouding van een zieke kat is niet per se anders dan een gezonde kat. Mocht je poes nu ineens veel meer slapen dan gebruikelijk, dan kan het best zo zijn dat deze zich niet helemaal lekker voelt. Ook als je schatje ineens op andere plekken gaat liggen kan er iets aan de hand zijn en is het goed om op te letten of je nog meer gedragsveranderingen ziet. Maak eventueel een afspraak bij je dierenarts om er zeker van de zijn dat er niets aan de hand is. 

Slaapplekjes van je kat

Je wilt natuurlijk dat je maatje zo ontspannen mogelijk kan slapen. Zorg daarom voor voldoende fijne, warme en comfortabele slaapplekjes. Het liefst ook een hoog plekje, daar voelen ze zich vaak nog iets veiliger omdat ze overzicht hebben en niemand ze lastig kan vallen. Wanneer je meerdere katten hebt zorg dan voor genoeg plekjes voor elke kat, zodat ze elkaar niet zullen wegjagen van een bepaalde plek. Zo heb je straks een huis vol schone slapers!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen