Aanbieding

Help, ik heb 's nachts een jankende kat!

Kitten huilt

Let op: Als de ogen van je kat tranen, is er vaak iets medisch aan de hand!

© Shutterstock

Misschien ben je er wel eens wakker van geworden, een jankende kat. Het kan soms angstaanjagend en heftig zijn. Maar waarom doen katten dit eigenlijk?

Door Hester Uilhoorn

Online sinds

Een krijsende of jankende kat is nooit fijn om te horen. Katten gebruiken dit om een duidelijke boodschap af te geven naar soortgenoten of mensen. Katten-‘gejank’ heeft altijd een negatieve betekenis. Van nature maken katten niet snel geluid, het zijn solitaire dieren die niet op willen vallen. Wanneer je dus midden in de nacht (of gewoon overdag) een kat hoort krijsen of janken, betekent dit niet veel goeds.

In dit artikel behandelen verschillende redenen waarom een kar huilt. 

Reden 1: Je kat voelt zich bedreigd

Soms kunnen katten wel hele harde krijsende of jammerende geluiden maken, dat het net lijkt alsof ze huilen. Vaak doen zij dit echter niet om verdriet te tonen maar is dit een teken van angst, boosheid of frustratie. Dit doen zij meestal alleen als zij zich ernstig bedreigd voelen. Sowieso is geluid maken voor katten eigenlijk heel onnatuurlijk, omdat ze normaal gesproken nauwelijks via geluid communiceren (behalve met ons) maar voornamelijk via geuren. Tijdens gevechten kunnen zij wel hele harde geluiden maken, om de ander te waarschuwen. Veel gevechten tussen katten zijn ’s nachts, omdat zij dan vaak wat actiever zijn. Als zij dan in elkaars territorium komen kan het gebeuren dat het tot een confrontatie komt.

Ook naar mensen kunnen katten hard krijsen wanneer zij zich bedreigd voelen. Het kan een manier zijn om onze aandacht te trekken. Wij reageren vaak op geluiden en dat weten ze. Wanneer ze trek hebben of zich vervelen zetten ze daarom nog weleens hun stem in. Maar het kan ook een teken zijn van ziekte of pijn. Wanneer je het idee hebt dat het vooral gebruikt wordt om je aandacht te trekken is negeren de beste optie. Ook kun je kijken of je kat zich misschien verveelt en je wat meer zou kunnen spelen of eventueel je kat (meer) naar buiten kunt laten.

Reden 2: Je kat voelt zich alleen

Als je kat nog klein is en deze pas net bij je woont, kan deze zich nog weleens eenzaam voelen en daarom heel hard gaan miauwen. Helemaal ’s nachts kan het heel naar voor ze voelen, omdat het dan donker is en ze vaak ook nog vreemde geluiden horen. Je zou kunnen zorgen voor veel fijne plekjes waar ze zich geboren kunnen voelen (neem sowieso iets mee vanuit hun oude huis, bijvoorbeeld een dekentje en een speeltje, zodat ze een vertrouwde geur in de buurt hebben). Ook kun je ze bij je laten slapen, zodat ze zich wat minder alleen voelen.

Net als mensen, kunnen katten allerlei emoties hebben. Zo kunnen ze zich vrolijk, angstig, verdrietig, boos of gelukkig voelen. Als ze gelukkig zijn kunnen ze bijvoorbeeld gaan spinnen, wanneer ze angstig zijn trekken ze zich eerder terug of gaan ze blazen (wanneer ze zich bedreigd voelen). Als ze verdrietig zijn kunnen ze hun eetlust verliezen of zich terugtrekken.

Soms kunnen de ogen van katten ook tranen, maar betekent dit dan ook dat ze huilen? Tot zover is daar nog geen bewijs voor gevonden. Tranende ogen hebben vaak een medische oorzaak, zoals:

  • Een irritatie
  • Een infectie
  • Een allergie
  • Een oogontsteking
  • Een beschadiging van het oog

Kunnen katten echt huilen?

Hoewel katten dus zeker een emotie zoals verdriet kunnen voelen, is er geen enkel bewijs voor dat zij huilen, janken of krijsen om deze emotie tonen. Dat is tot zover alleen aan mensen voorbehouden. Katten tonen verdriet op andere manieren, die ook herkenbaar zijn voor ons, zoals zich terugtrekken of een gebrek aan eetlust. Zij kunnen ook zeker rouwen of depressief raken, maar het kan heel lastig zijn om deze conclusie te trekken. Wanneer je kat een tranend oog heeft, is de kans groot dat er medisch iets aan de hand is, als dit lang duurt of erger wordt, ga dan zeker even langs je dierenarts. 

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen