Aanbieding

Grijze kitten bijt in hand

Hoe je je kat bijten afleert, is afhankelijk van de reden waarom hij/zij bijt. 

© Lisa Charbonneau | Shutterstock

Help, mijn kat bijt! Dit is waarom, en zo leer je het af

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Au! Weer een beet, je kat lijkt het steeds vaker te doen. Maar waarom bijt een kat eigenlijk? Is het agressie of iets anders? En hoe leer je het je kat af?

Waarom bijt een kat? 8 Mogelijke oorzaken

Soms weet je wel waarom je kat je bijt, maar andere keren is de oorzaak een mysterie! Om je kan af te leren te bijten, moet je eerst achterhalen wat de reden is dat je besnorde vriend je bijt. Hieronder lees je de mogelijke redenen waar je gebeten wordt door je kat. 

#1 Bijten vanwege pijn

Katten kunnen zelf niet goed vertellen dat ze pijn hebben. Dit zul je dus uit hun gedrag op moeten maken. Bijten kan een teken zijn dat je kat pijn heeft. Deze reden kan een rol spelen als je maatje dit gedrag ineens gaat vertonen, terwijl je daarvoor nog nooit gebeten bent. Dit kan samengaan met nog een aantal andere gedragsveranderingen, maar het hoeft niet. Raadpleeg in dit geval zeker een dierenarts om te onderzoeken of pijn een rol kan spelen.

#2 Bijten uit angst

Bijten kan ook voortkomen uit angst, bijvoorbeeld wanneer je kat zich in het nauw gedreven voelt of niet van mensen, handen of opgepakt worden houdt. Je kunt aan de lichaamstaal van een kat vaak goed zien of deze bang is. Vaak blaast je kat, zijn de pupillen groot, zijn de oren plat of naar achteren gedraaid, is de staart om het lichaam geslagen en soms ook dik. Katten die bang zijn maken zich meestal klein en zitten in elkaar gedoken, om zichzelf en hun meest vitale organen te beschermen.

#3 Bijten om te spelen of uit verveling

De reden kan ook iets heel onschuldigs, en zelfs leuks zijn! Zeker kittens hebben weleens de neiging om te bijten uit speelsheid, wanneer je je hand of been beweegt. Deze is dan net een prooi voor ze, die ze graag willen vangen. Helemaal als ze veel energie hebben die ze niet altijd kwijt kunnen, kan dit een rol spelen. Het kan heel leuk zijn als ze nog jong zijn, maar pas op, wanneer die kleine kitten groter wordt verdwijnt dit gedrag niet zomaar, en dan kan het nog wel eens een pijnlijke ervaring worden.

Kat bijt hand
© Sergey Zaykov | Shutterstock

#4 Socialisatie problemen 

Ook kunnen katten bijten wanneer ze als jong kitten niet goed hebben geleerd om te gaan met mensen, anderen katten of dieren of vreemde prikkels. Hierdoor kan een kat snel in de stress/frustratie schieten en al daardoor gaan bijten. Ze weten gewoon niet goed hoe ze dit subtieler of anders aan moeten geven.

#5 Aai agressie

Bij agressie denk je misschien aan een wilde kat die zonder genade aanvalt. Maar het kan ook voorkomen dat je kat je tijdens het aaien ineens bijt. Hoe kan dit? Vaak geven onze viervoeters van tevoren (subtiele) signalen dat ze genoeg hebben van het aaien, meestal zijn ze dan overprikkeld. Als we dat niet snel genoeg doorhebben laten ze het ons wel even goed voelen, door te bijten. Niet om jou pijn te doen dus, maar puur uit zelfverdediging.

#7 Bijten als schrikreactie

Soms schrikt een kat ergens van en reageert dit vervolgens af door jou of iemand anders te bijten, bijvoorbeeld in je been. Het kan door een hard geluid komen of door een plotselinge beweging. Dit kan heel heftig zijn, je kat kan doorbijten en eventueel niet (snel) loslaten.

#8 Agressie tussen katten

Katten kunnen elkaar ook hard bijten, en helemaal wanneer je kat krijst of gilt is dit een teken dat het geen spelletje meer is. Agressie tussen katten komt regelmatig voor, en de reden hiervoor is vaak te weinig ruimte, te weinig eigen bronnen of te veel energie die ze niet goed kwijt kunnen.

Kat bijt kat
Kat bijt andere kat © Antonio Nardelli | Shutterstock

Zo kun je een kat bijten afleren

Onthoud goed, katten bijten dus nooit om jou expres pijn te doen! Als ze hard bijten wordt dit vaak voort uit stress, angst of frustratie, om zichzelf te verdedigen. Zacht bijten vind je misschien niet zo erg, maar fijn is het nooit. Hieronder een aantal oplossingen om het bijten van je kat te voorkomen, te verminderen of helemaal af te leren.

Niet straffen!

Het allerbelangrijkste, straf een kat nooit wanneer deze bijt! Katten snappen hier namelijk helemaal niks van. Zoals eerder genoemd, katten bijten niet om jou pijn te doen, maar vaak uit angst, stress of frustratie. Wanneer je straft zal je kat juist nog banger worden of nog eerder gefrustreerd zijn. Probeer te achterhalen wat de oorzaak is van het bijten en hier iets mee te doen.

Laat het initiatief bij de kat

Het meest verstandig is om je kat zelf initiatief te laten nemen om geaaid te worden. Ze zitten er namelijk niet altijd te wachten op een aai, als je ze stoort tijdens het slapen of wanneer ze gewoon ergens zitten. Katten houden erg van controle en bepalen het liefst zelf wat er gebeurt en hoe. Je doet je schatje er dus waarschijnlijk veel plezier mee als je deze zelf laat bepalen wanneer jij mag aaien!

Let op de lichaamstaal

Hoe weet je nu wanneer je poes genoeg heeft van het aaien? Je kunt dit niet altijd voorkomen, maar er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt zien dat je kat het niet meer zo fijn vindt. Bijvoorbeeld het zwiepen van de staart, grote pupillen, oren die opzij staan, stoppen met spinnen, verstijven en helemaal blazen is een teken dat je echt even wat rust mag geven aan je viervoeter. 

Spelen

Wanneer katten veel energie hebben en deze niet goed genoeg kwijt kunnen, kunnen ze met je hand gaan spelen. Probeer dit te voorkomen door genoeg andere speeltjes aan te bieden en ze regelmatig een ‘prooi’ laten vangen. Speel het liefst meerdere korte momenten op een dag en verwissel de speeltjes regelmatig om het spannend en afwisselend voor ze te houden. Ook een voerpuzzel kan een kat helpen om de energie kwijt te kunnen.

Eigen bronnen

Katten zijn territoriaal en erg op zichzelf. Ze hebben veel behoefte aan een eigen gebied met eigen bronnen (voer, water, krabpaal, slaapplekjes, kattenbak). Wanneer je meerdere katten hebt, zorg dan voor genoeg van deze bronnen voor elke kat, hiermee verklein je de kans dat ze elkaar in de haren vliegen.

Naar de dierenarts

Veel katten bijten doordat ze pijn hebben of zich niet goed voelen. Ze kunnen dit niet zelf aan je vertellen en ook tonen ze dit niet zo snel. De enige manier waarop wij dit kunnen zien zijn kleine gedragsveranderingen. Het is erg belangrijk om in de gaten te houden of dit een rol zou kunnen spelen. Mocht je het idee hebben dat je kat pijn heeft, bijvoorbeeld wanneer het bijten ineens uit het niets begint, laat je kat dan altijd onderzoeken bij de dierenarts.

Hoe te handelen als je kat je bijt

Het beste wat je kunt doen wanneer je zelf (hard) gebeten wordt, is je heel voorzichtig en langzaam losmaken en je kat rust geven. Als je kat echt agressief is en het risico op een ernstige verwonding groot is, probeer dan om hulp te vragen. Laat iemand anders de kat weghalen en apart in een andere ruimte zetten om bij te komen. Wanneer je katten met elkaar vechten, probeer de katten dan zo snel mogelijk te scheiden en minstens twee dagen in een aparte ruimte (met genoeg bronnen) bij te laten komen.

Conclusie

Met deze tips zou je grotendeels de oorzaken van het bijten op moeten kunnen lossen.

Soms is de frustratie echter al zo hoog opgelopen en weet je niet meer goed wat je het beste kunt doen. Helemaal wanneer je kat hard bijt of wanneer er agressie is tussen je katten. In dat geval is het verstandig om advies te vragen aan je dierenarts of een gedragsdeskundige.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen