Aanbieding

Kat krabt aan bank

Krabben aan de bank werkt vaak geruststellend voor katten

© Magui RF / Shutterstock

Mijn kat krabt aan de bank: waarom en wat te doen?

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Bijgewerkt op

Net een nieuwe bank en je kat zet er de nagels al in! Aii.. Waarom doen katten dit eigenlijk? En nog belangrijker, wat kun je eraan doen?

Je bent helemaal blij met je nieuwe bank en je zit net heerlijk languit. Maar dan hoor je een vreemd geluid. Je kijkt opzij, twee grote ogen kijken je onschuldig aan. Een paar lusjes stof steken uit de bank. Nee hé! Waarom doen katten dit? Waarom krabt je kat aan de bank? En hoe kun je jouw kat dit afleren?

Waarom krabben katten aan de bank?

Er zijn verschillende redenen waarom katten aan de bank krabben. Wij hebben drie belangrijkste voor je op een rij gezet:

Territorium

Katten zijn territoriale dieren. Dat betekent dat zij een gebied nodig hebben waar zij veilig kunnen leven zonder bedreiging van vijanden. Maar dat territorium dient wel goed afgezet te worden, en omdat reuk het allerbelangrijkste zintuig is voor je maatje, doen ze dit door hun geur achter te laten. Dit kan door middel van sproeien, maar ook in de pootjes zitten klieren waarmee ze een geur achter kunnen laten. De reden dat ze de bank kiezen is omdat jij waarschijnlijk vaak op de bank zit, en zij graag hun territorium willen markeren op de plekken waar jij ook veel bent.

Nagels

Een andere reden waarom onze huistijgers graag krabben is omdat zij hun nagels op deze manier onderhouden. Katten blijven roofdieren en daarom moeten zij hun wapens goed verzorgen. Wanneer ze ergens aan krabben wordt de bovenste laag van de nagel verwijderd waardoor het scherpe deel van de nagel dat daaronder zit tevoorschijn komt.

kat ligt op bank met krab sporen
Katten krabben onder andere aan de bank om hun territorium af te bakenen
©RJ22 / Shutterstock

Geruststelling

Naast het afbakenen van het territorium en het scherpen van hun nagels werkt krabben vaak ook heel geruststellend voor katten. Je merkt het soms misschien als je thuiskomt, of wanneer ze ergens van zijn geschrokken. Zowel positieve ('je bent er weer!') als negatieve ('ik vind dit wel heel spannend!') stress reageren katten graag af door ergens aan te krabben. Er komt dan een stofje vrij waardoor ze zich meer ontspannen voelen.

Tips om krabben aan de bank af te leren

Nu je weet wat de mogelijke redenen zijn waarom je kat graag aan je bank krabt, kunnen we kijken wat je kunt doen om dit te voorkomen. Hieronder vind je 8 tips om het krabben af te leren waardoor zowel jij als je huistijger (weer) tevreden kunnen zijn.

1. Niet straffen

Belangrijk om te onthouden, straf je kat nooit wanneer deze aan je bank (of stoel) krabt. Katten doen dit vanuit één of meerdere van natuurlijke behoeften die in het vorige stuk zijn uitgelegd. Je kat zal het niet snappen wanneer jij naar ze schreeuwt of ze natspuit, en met een beetje pech wordt jouw maatje juist meer gespannen (waardoor het krabben juist toeneemt) of zelfs bang voor jou.

Kat krabt aan spciale krabplank
Er zijn veel alternatieven om katten toch een krab-mogelijkheid te geven
©Eugenia Terekhova / Shutterstock

2. Kunnen krabben

Katten hebben het dus nodig om hun territorium af te bakenen, hun nagels te onderhouden en stress kwijt te kunnen. Het is belangrijk dat jij ze mogelijkheden geeft om te krabben zodat er aan hun natuurlijke behoeften wordt voldaan. Wanneer je je meubels nog wel even mooi wilt houden, kun je dus het beste andere mogelijkheden bieden waardoor je pluizenbol zich lekker voelt en jij de rust hebt dat je bank nog wel even netjes blijft.

3. Krabmogelijkheden

Er zijn allerlei mogelijkheden waardoor je kat heerlijk kan krabben, ook zonder dat je halve woonkamer in beslag wordt genomen. Naast de grote krabmeubels die je vaak ziet zijn er namelijk ook krabplanken, matten, tonnen of kleine palen waar je kat de nagels in kan zetten. Je kunt deze zowel neerzetten als ophangen. Je hebt ook verschillende materialen, zoals sisaltouw (de standaard krabpaal), hout, karton en kokos. Een kartonnen doos kan dus ook werken. Of gewoon een houten plankje. Probeer verschillende opties uit, er is zoveel mogelijk!

4. Locatie

Dit is heel belangrijk wanneer je nieuwe krabmogelijkheden aanbiedt aan je kat. Probeer te bedenken waar je poes het liefst geur zou willen achterlaten om zich veilig te voelen. Meestal zijn dit plekken waar jij ook graag zit, bijvoorbeeld naast de tafel of bij de bank. Andere goede locaties om een krabplank neer te leggen of hangen zijn vaak bij de doorgang naar een andere ruimte, zodat een (mogelijke) andere kat meteen ruikt van wie deze ruimte is. Probeer verschillende opties uit en verander eventueel ook de locatie als het je kat toch niet interesseert. Mocht je kat al vaak aan de bank krabben, zet de nieuwe krabpaal / plank daar dan vlak naast, zodat de kans groter wordt dat je kat voor deze nieuwe mogelijkheid kiest.

Kat krabt aan krabpaal
Zoek een nieuwe krabplek in de buurt van waar jij graag zit
©Svetlana Rey / Shutterstock

5. Kattenkruid

Dit is een kruid wat katten vaak erg lekker vinden ruiken, je kunt het gebruiken om de nieuwe krablocatie aantrekkelijker te maken. Ook kan het werken om je kameraad net iets beter van de bank af te laten blijven wanneer dit toch een favoriete plek blijft. Soms krijg je al een zakje kattenkruid bij een krabplank en anders kun je het ook los bestellen.

6. Belonen

Om het krabben aan de nieuwe krabplank of paal nog extra aan te moedigen kun je je kat belonen wanneer deze er ook daadwerkelijk aan krabt. Helemaal katten die gek zijn op eten zullen het erg waarderen wanneer jij ze beloont met een snoepje. Doe dit dan wel meteen na het krabben (houd een zakje snoepjes in de buurt) zodat ze een verband leggen tussen het krabben en het krijgen van iets lekkers. Als ze niet zo gek zijn op snoepjes kun je ze ook een complimentje of knuffel geven, net waar ze van houden. 

Kat krijgt beloning
Een beloning zoals iets lekkers kan een kat positief stimuleren
©Yuriy Seleznev / Shutterstock

7. Sprays

Er zijn verschillende sprays op de markt met een nare geur waar je katten mee af kunt leren aan de bank te krabben. Wanneer het krabben erg hardnekkig is en je geen andere mogelijkheid meer ziet  zou je deze sprays kunnen uitproberen, maar alleen als je je kat wel genoeg andere fijne mogelijkheden biedt om aan te krabben en ze daar ook uitgebreid voor beloont. Anders heb je namelijk de kans dat je kat alleen maar gefrustreerder en eventueel zelfs banger wordt. Ook wil deze dan misschien niet meer gezellig bij je komen liggen op de bank. En dat is toch wel het laatste wat je wilt. Je kunt plaats van een spray ook zelf iets neerleggen wat je kat vindt stinken. Geuren waar ze een hekel aan hebben zijn bijvoorbeeld citroen, pepermunt en lavendel. Maar ook dan is het erg belangrijk dat je ze wel genoeg andere mogelijkheden biedt om te krabben.

8. Geduld

Het allerbelangrijkste bij het afleren van het krabben, neem de tijd! Helemaal als je kat dit al lange tijd gewend is kan het een tijdje duren voordat een nieuwe krabmogelijkheid ook echt gewaardeerd wordt. Probeer verschillende materialen en locaties, gebruik eventueel kattenkruid en beloon ze uitgebreid wanneer ze wanneer ze aan hun nieuwe paal of plank krabben. Het beste kun je het krabben op de juiste plekken meteen van kitten af aan leren. Op latere leeftijd kost het meer tijd, maar ook dan kun je met liefde, vertrouwen en geduld je boefje nog veel aanleren.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen