Aanbieding

Kat gluurt door kiertje van deur

Bepaalde katten zijn van nature nieuwsgierig en vinden het interessant om te zien waar jij heen gaat

© Michael D Edwards / Shutterstock

Waarom loopt een kat je achterna?

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Bijgewerkt op

"Waarom loopt een kat je achterna?", is een vraag die menig kattenvriend zich stelt. Volgt jouw huistijger je ook overal op de voet? Onze kattenexpert legt uit waarom.

Ken je dat? Je loopt even naar de keuken om iets te pakken en je struikelt bijna over je kat. Even later loop je naar de slaapkamer en weer hoor je dat getrippel achter je. Het kan heel gezellig zijn maar soms ook best vervelend. Waar komt dit kattengedrag vandaan en wat wil je kat je hiermee vertellen in kattentaal? Hier staan de meest voorkomende oorzaken op een rijtje, met bijbehorende lichaamstaal en 3 tips hoe je dit gedrag kunt voorkomen of veranderen

Redenen waarom je kat je achterna loopt

Honger

Een veelvoorkomende oorzaak om je achterna te lopen is honger. Onze pluizenbollen leren heel snel wanneer het etenstijd is, zeker als je op vaste momenten eten geeft. Grote kans dus dat je achterna wordt gelopen als je rond etenstijd door het huis gaat lopen. En enkele uren later zorgt een knorrend buikje voor veel interesse als jij weer gaat lopen. Wie weet pak je wel iets lekkers! Dit gedrag is goed te herkennen aan de lichaamstaal van je kat, deze loopt dan meestal wat sneller en mauwt er soms ook bij, omdat ze weten dat wij daar vaak op reageren, zo slim zijn die boefjes wel.

Verveling

Een andere oorzaak die vaak meespeelt is verveling. Vaak is er veel te weinig te doen in huis en we hebben ook niet allemaal een tuin waar onze maatjes zich uit kunnen leven. Verder kan het ook nog zijn dat je veel van huis bent. In het wild jagen onze huistijgers veel en lopen ze vaak buiten om hun territorium in de gaten te houden. Maar wanneer je dag vooral bestaat uit eten, wassen en slapen is het niet zo gek dat je na een tijdje om aandacht gaat vragen.

Soms is het leven van wassen, eten, slapen erg saai

Deze oorzaak kan een rol spelen wanneer je kat een groot deel van de dag onrustig heen en weer trippelt, vaak voor je voeten loopt, of bijvoorbeeld regelmatig op je toetsenbord springt (waardoor je collega’s vaak wel hele bijzondere mailtjes krijgen).

Kat ligt op badkamerkleedje
Sommige katten volgen je overal, zelfs naar de wc en badkamer © Konstantin Aksenov / Shutterstock 

Geborgenheid

Het kan ook zijn dat jouw lieverd zich gewoon erg fijn voelt bij jou. Ligt je poes vaak bij je in bed of op schoot? De kans is groot dat jullie dan een erg goede band hebben. De lichaamstaal is hierbij wel anders dan bij honger of verveling. Zo zal je poes meestal wat rustiger lopen en wat minder vaak mauwen.

Nieuwsgierigheid

Het kan ook dat geen van voorgaande oorzaken een rol speelt, maar dat je viervoeter gewoon heel nieuwsgierig is. Zo trippelt je kater bijvoorbeeld achter je aan als je de was gaat doen, als je wat gaat pakken in de schuur of wanneer je iets te drinken pakt in de keuken. Bepaalde katten zijn van nature nieuwsgierig en vinden het interessant om te zien waar jij heen gaat en wat jij aan het doen bent. Hierbij is de lichaamstaal net als bij geborgenheid anders dan bij honger of verveling en zal je kater wat rustiger lopen en minder mauwen.

3 Tips om het volggedrag van je kat te veranderen

Als je het vervelend vindt dat je steeds wordt achtervolgd of wanneer je het idee hebt dat het fijner voor je maatje is wanneer je iets aan de oorzaak doet, hier een aantal tips om je pluizenbol nog iets gelukkiger te maken:

Tip 1: Meerdere kleine porties

Veel mensen geven hun kat 2 keer per dag eten. Hierdoor loopt je kameraad vaak een groot deel van de dag met honger rond. Uit onderzoek is gebleken dat je beter meerdere kleine porties kunt geven verdeeld over de dag, dit sluit het meest aan bij natuurlijk kattengedrag. Mocht je nu vaak weg zijn van huis, dan zijn er ook speciale voerautomaten met een timer. Onze viervoeters zijn enorme control freaks en houden van structuur, het is daarom fijner voor ze wanneer ze op vaste tijden hun eten krijgen. Wanneer je kat uit zichzelf kleinere hoeveelheden per keer eet kun je uiteraard ook een bak brokjes neerzetten voor de hele dag.

Kat speelt met labyrint met brokjes
Voor katten die zich vervelen bestaan er ook speciale voerpuzzels © Veera /Shutterstock

Tip 2: Zorg voor voldoende activiteiten

Wanneer je het idee hebt dat je boefje zich verveelt, zijn er een aantal manieren om het leven wat spannender te maken. Je kunt natuurlijk zelf wat meer met ze gaan spelen, met bijvoorbeeld een hengel (het liefst op vaste momenten), maar je kunt ook muisjes, balletjes of propjes papier (vaak een groot succes!) voor ze neerleggen. Zo kun jij lekker op de bank blijven zitten terwijl zij door de kamer rennen! Wissel de speeltjes wel regelmatig af (anders vinden ze het al snel weer saai) en zorg eventueel voor een voerpuzzel, zodat je pluizenbol er eens moeite voor moet doen om brokjes binnen te krijgen. Ook voldoende krabmogelijkheden (paal, mat, plank) en hoge kasten of planken om op te kunnen springen kunnen voor veel plezier zorgen.

Tip 3: Toegang tot buiten

Tegenwoordig heeft niet elke kat meer toegang tot een tuin of andere buitenruimte. Voor het natuurlijke gedrag van je huistijger is het echter heel fijn om regelmatig even een frisse neus te halen. Buiten is altijd veel te zien en te beleven. Ook zijn er daar allerlei andere geuren, en aangezien katten een geweldige neus hebben, is het heel fijn wanneer ze lekker buiten kunnen rondsnuffelen. Een balkon kan ook al veel toevoegen voor je maatje (zorg dan wel dat je het goed afzet). Maak bij voorkeur een kattenluik in de deur, zodat jij lekker kunt blijven zitten en ze zelf heerlijk in en uit kunnen hobbelen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

10 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen