Singapura

Singapura
Volwassen Singapura © Shutterstock

Met de zeer kleine kop en grote ronde ogen laat dit ras niemand onverschillig. Niemand kan dit engelachtige gezichtje weerstaan. De Singapura is het kleinste kattenras ter wereld, maar pas op voor de grote persoonlijkheid! De gevlekte vacht doet denken aan de vacht van de Abessijn. Met een eeuwige kittenlook is de Singapura een echte verleider. 

Algemene informatie Singapura

Hoe oud wordt een Singapura? :

5

25

10

20

Karakter :

Speels

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

Deze schattige kat komt oorspronkelijk uit Singapore (de naam vertaalt zich vertaalt naar "stad van de leeuw" in het Maleis), Zuidoost-Azië. De oorsprong van de kat is niet 100% vastgesteld. Hoewel de kat werd ontdekt in Singapore maar ontwikkelde zich voornamelijk in de Verenigde Staten. In 1970 bracht het Amerikaanse echtpaar Meadow schattige katten mee van een van hun reizen naar Singapore. In 1971 exporteerde Hal Meadow, die voor werk als fokker was teruggekeerd naar Zuidoost-Azië, meer katten naar zijn vrouw, die in de Verenigde Staten bleef en ze begon te fokken. In 1974 verhuisde de familie Meadow met hun harige metgezellen naar Singapore. In 1975 keerde het echtpaar terug naar de Verenigde Staten met 5 Singapura's en zette in overleg met Britse genetici een fokprogramma op. In 1987 maakte een fokker genaamd Gerry Mayes een reis naar Singapore om te zoeken naar meer katten van dit ras, die hij terugbracht naar de Verenigde Staten en vervolgens registreerde bij TICA. Pas in 2014 werd het ras erkend door de FIFe.

Uiterlijke kenmerken Singapura

  Grootte Singapura

  Vrouwtjes kat : 33 tot 41 cm

  Mannetjes kat : 33 tot 41 cm

  De Singapura bereikt de volwassen grootte rond de leeftijd van 2 jaar.

  Gewicht Singapura

  Vrouwtjes kat : 1 tot 2 kg

  Mannetjes kat : 2 tot 3 kg

  Vachtkleur Singapura

  Vachttype

  Oogkleur Singapura

  Groen
  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Singapura

  Hoewel dit het kleinste kattenras ter wereld is, is de Singapura een sterke kat met uitstekende spieren. De kat is best in staat om te doen wat andere katten doen. Deze krachtige, robuuste kat kan velen verbazen...

  Goed om te weten

  Het toeristenbureau in Singapore heeft de Singapura uitgeroepen tot nationale mascotte. Sindsdien staat de export (zoals te verwachten was) onder zeer strikte controle.

  Volgens sommige bronnen kan de Singapura het resultaat van een kruising tussen twee andere bekende rassen: de Abessijn en de Burmees. DNA-analyses zouden inderdaad hebben aangetoond dat deze kleine kat genetisch sterk lijkt op de Birmees. Aan de andere kant zwierven deze katten in 1975 vrij rond door de straten van Singapore, waardoor ze in theorie het equivalent zijn van onze straatkatten.

  Karakter Singapura

  • 66%

   Aanhankelijk

   Deze kleine katachtige weet de warmte en zachtheid van de knuffels van verzorgers te waarderen. De Singapura komt sowieso bij je liggen! 

  • 100%

   Speels

   Ook al is de Singapura het kleinste kattenras, toch is de kat erg actief! 

  • 66%

   Rustig

   Zoals veel katten heeft de Singapura rustige momenten en drukke momenten! Het is heel normaal dat de kat even moet herstellen na periodes van fysieke en mentale activiteit.

  • 66%

   Intelligent

   Deze kat kan nieuwsgierig en geïntrigeerd zijn door veel situaties. De nieuwsgierigheid kan ertoe leiden dat de kat op een creatieve manier zelfgecreeëerde problemen moet oplossen. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Wanneer de Singapura op jonge leeftijd al verschillende soorten mensen ontmoet, wordt de kat sociaal en nieuwsgierig naar vreemden. In het begin kan er een zekere terughoudendheid zijn, maar dit is snel over zodra de kat ontdekt dat mensen zich zachtaardig en kalm gedragen. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Deze kleine kat is erg goed in het omgaan met de afwezigheid van verzorgers tijdens hun werkdag. Natuurlijk is de Singapura blij om de verzorgers na een lange dag weer te zien! 

   Gedrag Singapura

   • 33%

    Spraakzaam

    Deze kleine kat is niet bijzonder spraakzaam, maar zal miauwen wanneer dat nodig is.

   • 66%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Singapuras moeten, net als elke kat, bewegen. Denk na over voldoende zelfstandige activiteiten en interactieve spelsessies.

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Vanwege de slechte weerstand tegen de kou is deze kleine kat niet dol op avonturen wanneer het niet zo mooi weer is. Pas op bij zon en hitte, want de Singapura is dol op zonnebaden... 

   • 33%

    Eetlust

    Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, maar dit ras staat niet bekend als hebzuchtig.

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 66%

     Kan een Singapura samen met katten?

     Deze kleine kat kan vriendschappen ontwikkelen met andere katten. 

    • 100%

     Kan een Singapura samen met honden?

     In het leven van de Singapura is ruimte voor een hondenvriend, zolang de introducties maar geleidelijk en op de juiste manier verlopen.

    • 66%

     Is de Singapura een kindvriendelijke kat?

     Kinderen die weten hoe ze met een kat om moeten gaan, zullen ongetwijfeld grote vrienden worden met deze kleine panter. Ze zullen fijn samen kunnen spelen! 

    • 66%

     Is een Singapura geschikt voor ouderen?

     De Singapura kan een goede metgezel zijn voor ouderen die kunnen voorzien in de behoeften van de kat. 

     Wat kost een Singapura?

     Gemiddeld ligt de aankoopprijs voor een Singapura kitten in de fokkerij tussen €1000 en €1800, waarbij de prijs varieert op basis van leeftijd, geslacht en bloedlijn.

     De verzorging van dit ras kost ongeveer €30,- per maand.

     Verzorging

     Een Singapura heeft weinig onderhoud nodig. Wekelijks poetsen met een rubberen borstel wordt aanbevolen, omdat dit helpt bij het verwijderen van overtollig haar.

     Haaruitval

     Deze kleine katachtige verliest maar heel weinig haar. Daarom is dit de ideale huisgenoot voor mensen die niet vaak willen schoonmaken.

     Voeding Singapura

     Er zijn geen specifieke voedingskenmerken voor het ras. Voor vragen over voeding van goede kwaliteit kun je altijd terecht bij de dierenarts. 

     Gezondheid Singapura

     Hoe oud wordt een Singapura?

     De levensverwachting van een Singapura ligt tussen de 10 en 20 jaar met een gemiddelde van rond de 15 jaar.

     Sterk/ bestendig

     Door de korte vacht is deze kleine kat niet goed beschermd tegen koude temperaturen. Als de temperaturen dalen kan de Singapura het best binnenblijven. 

     Neiging om snel aan te komen

     De Singapura staat niet bekend als hebzuchtig. Je kunt altijd overleggen met de dierenarts over de juiste grootte van de porties voor je kat. 

     Veelvoorkomende ziektes

     Tot op heden is geen enkele ziekte typisch voor dit ras.  Wel kan Pyruvaatkinase-deficiëntie worden gevonden. Pyruvaatkinase is een enzym dat op metabolisch niveau is betrokken bij de afbraak van suikers in erytrocyten. Wanneer de kat PK mist, sterven de erytrocyten en treedt bloedarmoede op met de bijbehorende symptomen. 

     Voortplanting

     De Singapura mag niet gekruisd worden. 

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen