Aanbieding

de mooiste langharige katten

Langharige kattenrassen zijn meer dan een bijzondere verschijning, ze hebben ook een uniek karakter.

© Chase Dekker | Shutterstock

Dit zijn de 5 mooiste langharige kattenrassen

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds

Heb je een zwak voor langharige katten? We snappen je helemaal! Op deze pagina vind je een lijst met de top 5 langharige kattenrassen!

Langharige kattenrassen zijn echt onweerstaanbaar! Het is onmogelijk om je vingertoppen niet door hun lange, zijdezachte vacht te laten vloeien. Langharige kattenrassen een flinke fanbase door hun betoverende uiterlijk én bijzondere karakter, want de persoonlijkheid van een kat kan afhankelijk zijn van het kattenras. 

Ben jij op zoek naar een lieve, langharige kitten om lekker te vertroetelen en heerlijk mee te spelen? Hier vind je een lijst met vijf langharige kattenrassen die geweldige huisdieren maken, en jouw hart binnen no-time veroverd hebben. 

Perzische kat

Deze langharige lieverd staat onberispelijk op de eerste plaats: de Pers! Met een elegante en koninklijke uitstraling is dit een van de meest voorkomende langharige kattenrassen. Ze zijn misschien niet zo speels, maar ze zijn gék op knuffelen! En dat is maar goed ook, want om hun vacht mooi en glanzend te houden hebben ze een aantal keer per week een goede borstelbeurt nodig. 

Perzische katten komen voor in verschillende kleuren en patronen - wit, zwart, grijs, rood - en altijd even mooi! Verder is het een middelgrote kat met een platte snuit en - voor hun formaat - relatief korte poten en staart. 

Daarnaast is de Pers een heel kalme en vredige kat. Ze zijn nooit agressief en juist heel geduldig. Om die reden is dit langharige kattenras bijzonder geschikt voor gezinnen met kinderen. Ze zijn erg social en tolereren zelfs de meest uitbundige en luidruchtige kinderen.

Omdat het zulke makkelijke huisdieren zijn, kun je ze ook heel goed houden in een appartement - een combinatie met andere huisdieren zou ook geen problemen moeten opleveren. Het is geen kat met een territoriaal karakter, daarom zullen ze hun ruimtes ook met honden kunnen delen.

Noorse Boskat

Een van de mooiste en meest mysterieuze langharige katten is de Noorse Boskat. Katten van dit ras zijn een échte verschijning - niet alleen door hun mooie, wilderige vacht, maar ook vanwege hun formaat. Noorse Boskatten kunnen namelijk wel 11 kilo wegen!

Ze hebben een wilde oorsprong en - zoals de naam al doet vermoeden - is het ras ontstaan in de bossen van Noord-Europa. Om zichzelf tegen de kou de beschermen, hebben ze een zeer dikke, zijdezachte vacht die hen beschermt tegen sneeuw en regen. 

Door hun oorsprong, is de Noorse Boskat niet geschikt om in appartementen te houden. Ze geven de voorkeur aan lekker veel buitenlucht en rondrennen in een bos. Ze zijn net zo onafhankelijk als dat ze speels zijn. Ze doen alles het liefst op hun manier, maar zijn altijd in voor een spelletje. 

Siberische kat

In de lijst met langharige kattenrassen mag de Siberische kat niet ontbreken. Ook dit is een grote kat, met een indrukwekkende lange vacht. Hun mooie, weelderige haar is erg dik en waterafstotend. 

Je zou het niet verwachten - omdat deze kat één en al pluis is - maar de Siberische kat is geschikt voor mensen met een allergie voor kattenhaar, omdat ze maar zelden een allergische reactie veroorzaken. Hun vacht verzamelt geen sporen van speeksel en heeft een verminderde productie van Fel D1. Hierdoor zijn ze een perfecte match voor kattenliefhebbers met een lichte allergie, vooral als ze wild worden van langharige kattenrassen.

Ondanks al deze positieve punten heeft de Siberische kat echter veel meer verzorging nodig dan andere langharige katten. Hun vacht bestaat drie verschillende lagen, dus het is essentieel om het dagelijks te borstelen om problemen met haarballen in de maag en huidirritaties te voorkomen.

Ragdoll

De Ragdoll staat bekend om zijn dikke vacht in de kleuren van de Siamese kat in combinatie met bloedmooie, saffierblauwe ogen. Maar wees gewaarschuwd: kom je in aanmerking met een Ragdoll, dan is je hart veroverd. Ze zijn zeer aanhankelijk, een van de meest vredige langharige kattenrassen die er zijn.

Ze zijn buitengewoon gehecht aan de mens, daarom hebben ze niet veel behoefte aan een tuin of een gebied om te veroveren. Al hun tijd en aandacht gaat naar hun verzorgers. Ze zullen je door het huis volgen met een waanzinnig verlangen om te spelen of in de watten gelegd te worden.

Omdat ze zo gehecht raken aan hun verzorgers, zijn ze ook erg lichtgeraakt. Je zult het meteen zien wanneer ze beledigd of boos op je zijn. Gelukkig hebben ze het je snel vergeven met een knuffel of een aai. 

Juist vanwege deze onafscheidelijke band deelt de Ragdoll zijn/haar verzorgers niet graag met andere katten. Ze zijn graag 'enig kind' zodat alle aandacht op hen gericht is. Ze zijn daarom ook niet graag alleen en hebben een verzorger nodig die lekker veel tijd met hem of haar kan doorbrengen.

Birmaan

Last but not least vinden we onder de meest geliefde langharige katten: de Birmaan. Hun dikke zwart-witte vacht, in combinatie met hun aanhankelijke en liefdevolle karakter, maakt de Birmaan de ultieme knuffelbeer. De Birmaan is een echte verschijning door hun helder blauwe ogen. Bovendien is de lange vacht uniek in zijn soort en voelt hij ongeëvenaard zijdeachtig aan.

Voor degenen die zich al zorgen maakten over het schoonmaken van kattenhaar: dit ras heeft geen ondervacht, wat betekent dat het niet klit of in de war raakt. Het is daarom niet nodig om ze om de haverklap de borstelen.

Ze zijn erg elegant, zowel qua bewegingen als karakter. Daarnaarst zijn ze heerlijk speels, en lijken ze nooit vermoeid te raken. Hierdoor zijn ze een geweldig huisdier voor drukke en/of jonge kinderen. 

Heb je het ras van je dromen niet gevonden? Lees dan vooral verder:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen