Druiven zijn een geliefde vrucht bij mensen, zowel in verse vorm, zoals licht- of donkergekleurde druiven, als in gedroogde vorm. Vooral rozijnen, oftewel gedroogde druiven, komen voor in diverse voedingsmiddelen, van gebak tot zoete snacks.
Als het om katten gaat, zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden als het om druiven en rozijnen gaat. In het algemeen is het aan te raden om katten geen druiven te geven, en hier is waarom:
Mogen katten druiven eten?
Druiven en rozijnen zijn giftig voor katten en kunnen schadelijk zijn voor hun nieren. Als een kat ze eet, loopt ze het risico op nierfalen, en vergiftiging kan zelfs fataal zijn. Bij het vermoeden dat een kat druiven of rozijnen heeft gegeten, moet direct een dierenarts worden ingeschakeld.
Druiven en rozijnen: giftig voor katten
Rozijnen en druiven zijn heerlijk en gezond – tenminste voor ons mensen! Voor hond en kat vormen ze echter een groot gevaar. Ze hebben een zelfs giftig effect op het lichaam van huisdieren. Zelfs kleine hoeveelheden van deze voedingsmiddelen kunnen leiden tot nierfalen – en de afloop is vaak fataal.
Katten lopen vooral risico door hun over het algemeen lage lichaamsgewicht. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen een zeer giftig effect hebben. Dit geldt niet alleen voor druiven zelf, maar ook voor rozijnen.
Vergiftiging na hoeveel rozijnen
De vuistregel luidt als volgt: de toxische limiet wordt bereikt bij ongeveer tien gram per kilogram lichaamsgewicht. Dit komt neer op zo'n 2,6 rozijnen per kilogram. Als een kat slechts twee of drie rozijnen heeft gegeten, is er geen direct gevaar.

Jouw kat eet druiven: welke symptomen?
De eerste verschijnselen van druiven- en sultanaatvergiftiging treden na een paar uur op. Vooral het maagdarmkanaal wordt aangetast. Braken, diarree, uitdroging en buikpijn treden op.
Daarnaast stijgen de ureum- en creatininespiegels in het bloed. Er ontstaat een geleidelijke concentratie van overtollige zouten in het lichaam doordat het nierweefsel niet meer goed werkt. Dit leidt geleidelijk tot nierfalen, wat uiteindelijk fataal is. Als er helemaal geen urine meer wordt geproduceerd zijn de vooruitzichten slecht. Indien de kat druiven of rozijnen heeft gegeten, moet onmiddellijk een dierenarts worden geraadpleegd.
Dit mag jouw kat niet eten
Waar kattenverzorgers zich in het dagelijks leven vaak aan ergeren, is in dit geval een voordeel: de meeste katten zijn extreem kieskeurig - en ze zijn dol op vlees! De kans dat ze een zak rozijnen opeten is daarom niet erg groot.
Bij chocolade rozijnen ligt de situatie echter anders. Deze populaire snacks zijn rozijnen omhuld met chocolade. En katten zijn er dol op! Chocolade is echter zeer giftig voor onze katten. Dus als je 's avonds voor de tv graag op chocoladerozijnen knabbelt, moet je de zak daarna goed opbergen. Of maak hem helemaal leeg.