Aanbieding

Grijze kat die naar antibiotica kijkt
© Shutterstock

Alles wat je moet weten over antibiotica voor katten!

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Verschillende infecties kunnen het lichaam van je kat binnendringen. Het gebruik van de juiste soort antibiotica kan de kat helpen tijdens de behandeling.

Verschillende soorten micro-organismen kunnen allerlei infecties veroorzaken in het lichaam van je kat. Dit artikel zal zich concentreren op bacteriën en hoe je deze het beste kunt behandelen! Antibiotica voor katten worden gebruikt om veel verschillende soorten bacteriële ziekten te behandelen.

Je kunt echter niet zomaar beginnen met het behandelen van je kat met dit type medicijn zonder eerst je dierenarts te raadplegen! Soms kan je huisdier bijwerkingen of allergieën vertonen die niet over het hoofd kunnen worden gezien. Deze en andere belangrijke kwesties zullen worden besproken in deze gids voor huisdierenouders!

Wat zijn bacteriële infecties?

Ten eerste is de bacterie een micro-organisme dat het lichaam van je kat kan aanvallen. Het dringt het lichaam van je kat binnen via open wonden, via voedsel of gewoon door in de omgeving van je kat te zijn. Bovendien hebben ze verschillende vormen en maten. Hun fysieke kenmerken zullen je dierenarts helpen om te bepalen welke bacteriën je kat infecteren.

Hoewel ze microscopisch zijn, veroorzaken deze eencellige organismen veel ziekten. Zoals je misschien al weet, als je huisdier niet onmiddellijk wordt behandeld met antibiotica voor katten, kan de bacterie zich snel vermenigvuldigen. De meest voorkomende bacteriële ziekten zijn:

  • Abces door bijtwonden
  • Bacteriële huidinfectie
  • Ooginfecties

Wat zijn antibiotica voor katten?

Antibiotica voor katten zijn een soort medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van bacteriële infecties. Dit type medicijn komt ook in twee vormen: bacteriostatisch, dat de bacteriën stopt met reproduceren, of bactericide, dat de bacteriën doodt.

Over het algemeen komen antibiotica voor katten voor in tablet-, injecteerbare of vloeibare vorm. Onder de meest veel voorgeschreven antibiotica die aan katten worden gegeven, vind je: Gentamicine, Amoxicilline en Azitromycine.

Hoe werken antibiotica voor katten?


Het doel van elk antibioticum voor katten is om de slechte cellen in het lichaam van je huisdier te vernietigen zonder de gezonde cellen te beschadigen. Ongelooflijk genoeg kunnen antibiotica veel verschillende effecten hebben. Zo kan een antibioticum bijvoorbeeld voorkomen dat de bacterie celwanden creëert, waardoor de voortplanting wordt belemmerd, of het kan de bacterie ook uithongeren door te voorkomen dat deze glucose in energie omzet. Wonder boven wonder, de geneeskunde heeft een lange weg afgelegd! Antibiotica zijn het levende bewijs dat technologie wonderen kan verrichten.

Zijn er bijwerkingen bij het gebruik van antibiotica?

Ja, die zijn er. Maar anderzijds, welke medicatie heeft die niet? Desalniettemin is het potentieel voor bijwerkingen minimaal. Bijwerkingen kunnen variëren afhankelijk van de gebruikte antibiotica. Veelvoorkomende bijwerkingen kunnen zijn:

  1. Braken
  2. Diarree
  3. Zwelling
  4. Moeilijk ademen
  5. Jeuk
  6. Krabben
  7. Huiduitslag
  8. Aanvallen
  9. Toxiciteit
  10. Abnormale groei of ontwikkeling van ongeboren kittens (indien gebruikt tijdens de zwangerschap).

Een veelvoorkomende en eenvoudige manier om bijwerkingen te minimaliseren, is door je kat wat yoghurt of probiotica te geven om alle nuttige bacteriën te vervangen die door de medicatie zijn gedood. Gek genoeg is yoghurt een uitstekende manier om elke bacteriële verstrengeling in het lichaam van je kat aan te pakken. Als je je kat nog nooit een beetje van dit goedje hebt gegeven, maak je geen zorgen! Hij vindt het misschien niet meteen lekker, maar uiteindelijk wel!

Raadpleeg altijd eerst je dierenarts

Dit is belangrijk omdat je dierenarts de enige is die antibiotica voor katten kan voorschrijven. Desalniettemin moet hij je huisdier onderzoeken om te bepalen wat er mis is. Vergeet niet: geef je kat nooit antibiotica die voor menselijk gebruik zijn voorgeschreven! Ook volg je altijd de aanbevolen dosis wanneer je antibiotica aan je kat geeft.

Soms zijn antibiotica voor katten niet effectief

Soms zullen antibiotica om verschillende redenen niet werken, zoals onjuiste toediening, verkeerde dosering of frequentie-instructies. Soms zijn de bacteriën resistent tegen dat specifieke type antibioticum. Uiteindelijk dwingt dit je om naar een ander type te zoeken. Over het algemeen zal het overmatig gebruik en misbruik van antibiotica stammen van bacteriën creëren die resistent zijn tegen de meest gangbare antibiotica. Daarom moet je antibiotica voor katten uitsluitend gebruiken om bacteriële infecties te behandelen.

Onthoud altijd dat antibiotica veel goeds kunnen doen tegen nare infecties. Vast en zeker heb je dit soort medicijnen gebruikt om jezelf of een familielid te behandelen. Wel, katten verschillen niet zoveel van mensen! Hopelijk heb je veel geleerd over het gebruik van antibiotica voor katten. De volgende keer dat je kat wordt geconfronteerd met een gevaarlijk virus of een bacteriële infectie, overweeg dan om antibiotica te gebruiken. Als laatste, zorg ervoor dat je een recept krijgt van je dierenarts voordat je je kat enige medicatie geeft!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen