Aanbieding

grijze kat die naar een pil kijkt die de verzorger in zijn hand heeft
© Shutterstock

Hoe geef je een kat een pil?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Een kat een pil geven kan soms een hele klus zijn. Zie de bek maar eens open te krijgen van een kat die daar absoluut geen zin in heeft. 

Hoe geef je een kat een pil: de voorbereiding

Dus je hebt van de dierenarts een medicijn gekregen voor je kat. Wat nu? Kijk eerst eens goed naar het medicijn dat voorgeschreven is en wat er op het doosje is geschreven.
Onder de stress van je afvragen hoe je de kat zover krijgt om haar medische routine te volgen, is het gemakkelijk om het doel uit het oog te verliezen. Zorg er altijd voor dat je de juiste dosering, timing en regelmaat van het voorgeschreven middel controleert. Kan het bijvoorbeeld met voedsel of water worden ingenomen? Voor- tijdens of na het eten?

Een pil aan een kat geven ©Shutterstock

Het vermalen van de pil over het eten van de kat

Soms kan een pil worden vermalen en over het voedsel worden gestrooid. Op die manier heeft je kat een eenvoudige keuze: eten of verhongeren! Hopelijk heeft je dierenarts al opgehelderd of dit een optie is. Het is een goed idee om je dierenarts om advies te vragen over het geven van pillen terwijl ze het recept uitschrijft. Ze heeft misschien een goede tip die wij nog niet hebben gehoord.

Een goede tip: als je kat weerstand biedt aan het eten van bedwelmend voedsel, onthoud je kat dan van voedsel de komende 12 uur. De volgende keer zal hij waarschijnlijk hongerig genoeg zijn om zijn trots samen met de pil en het kattenvoer door te slikken.

Hoe geef je een kat een pil met voedsel

Als je de jackpot raakt en een voedselvermomming mogelijk is, verstop het voedsel dan in een (katten) hapklare brok van zijn favoriete snack (vis of kaas), of zijn normale maaltijd. Op deze manier ontdekt het hopelijk de pil niet. Om deze reden is het het beste om de geheime pil apart aan je kat te geven in plaats van hem in de kom te laten met de rest van zijn maaltijd. 

Als je de pil wel in zijn voerbak achterlaat, is de kans groot dat je kat hem vindt en achterlaat. Controleer dus zeker de kom na de maaltijd. Ook als je je kat een pil laat innemen in een traktatie, kan hij de pil uitspugen als hij denkt dat je niet kijkt. Dus wees waakzaam.

Natuurlijk, als de pil te vermalen is, is dit geen probleem. Het probleem dat je hier hebt, is dat het pilpoeder misschien vreselijk smaakt. Dus breng wat sterk smakende smaak aan in de met medicijn doordrenkte maaltijd van je kat, zoals vis, als hij zijn neus ophaalt voor jouw brouwsel.

Hoe geef je een kat een pil: de moeilijke manier

Als de pil van je kat niet over voedsel kan worden ingenomen, of je kat neemt hem eenvoudigweg niet met voedsel in, is het tijd om stappen te ondernemen. 

Zoek een partner die je kan helpen. Deze hele militaire operatie is veel gemakkelijker met een medestander. De tweede persoon kan de kat vasthouden en kalmeren. Ze zijn in ieder geval bij de hand om aanmoediging te bieden en eerste hulp te verlenen indien nodig.

En zorg er dan voor dat je alles hebt wat je nodig hebt om de uitdaging te voltooien. Dit omvat tijd: zorg ervoor dat je er genoeg van hebt, want als je naar de klok kijkt, zullen je mislukte pogingen je (en de kat) alleen maar meer opwinden.

Je hebt ook een niet-glad oppervlak, een handdoek en een koud biertje nodig. Houd het bier buiten het bereik van morsen en drink het niet totdat je succes hebt behaald.

Het toedienen van de pil aan je kat

Zet je kat op het niet-gladde oppervlak, met het gezicht van je weg. Hier kan het handig zijn om iemand de kat aan de voorkant op zijn plaats te laten houden. Houd de voorpoten van de kat boven de elleboog vast, met je handen tegen de zijkant van de kat gedrukt.
(Als dit niet werkt, wikkel de kat dan stevig maar voorzichtig in de handdoek vanaf de nek naar beneden om te voorkomen dat hij worstelt).

Blijf te allen tijde rustig, houd de pil tussen de toppen van je wijsvinger en duim. Gebruik je andere hand om het hoofd van je kat - opnieuw, stevig maar voorzichtig - tussen je duim en wijsvinger vast te houden.

Kantel het hoofd van je kat omhoog en gebruik de middelvinger van je pil-vasthoudende hand om zijn onderkaak open te trekken. Laat de pil snel zo ver mogelijk achter op de tong van je kat en sluit dan zijn mond en houd hem gesloten totdat het schepsel slikt. Het kan doen alsof, dus houd ook nu weer in de gaten of de pil wordt uitgespuugd!

Dit werkt niet altijd de eerste keer, maar het is behoorlijk effectief en je techniek zal met elke poging verbeteren. Uiteindelijk zal je kat zijn medicijn binnenkrijgen.

De pillenschieter

De pillenschieter kan goed alternatief zijn, mocht je kat je proberen te bijten. Het principe is hetzelfde als de pil handmatig in de keel van de kat te laten glijden, enkel gebruik je een pillenschieter die in de bek van de kat gaat in plaats van je vingers.

Je vult de pillenschieter met water en de pil, waarna je deze leegt in de bek van de kat. Let goed op dat je de bek van de kat vervolgens dicht houd zodat de kat de pil doorslikt. Pillenschieters zijn te koop bij de dierenarts.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen