Goed nieuws: Elke pup is zindelijk!
Wist jij dat pups er helemaal niet van houden om hun eigen nest te bevuilen? Pups zullen dus (bijna) nooit in hun slaapplaats poepen of plassen. Daarentegen hebben ze geen enkele moeite met zich te ontlasten aan de andere kant van de woonkamer, ver weg van hun eigen bed. Zindelijk? Ja, in zekere zin wel. Toch zien wij als verzorgers dat vaak anders.
Wat is zindelijkheid?
Een pup is volgens onze begrippen zindelijk als deze controle kan uit oefenen over het ontlasten en weet dat ontlasten buiten moet gebeuren op de door ons toegestane plekken, denk aan: het uitlaatveldje. Hierbij hebben we het dus niet over deemoedsplasjes en/of plasjes als gevolg van een medische oorzaak.
Hoe lang kan een pup zijn/haar plas ophouden?
De sluitspieren van de hond zorgen voor het openen en sluiten van de plasbuis. Een pup heeft in verhouding tot een volwassen hond een kleine blaas en heeft hier nog weinig tot geen controle over. Door de kleine blaas moet jouw pup vaak plassen. Door het nog geen controle hebben over de sluitspier laat de pup het dus gewoon lopen op jouw mooie tapijt. Het kan dus heel goed zijn dat een pup elke 20 minuten moet plassen, maar de hele nacht doorslaapt en niet plast.
Hoe lang duurt het voordat jouw pup zindelijk is?
Laat je vooral niet ontmoedigen door de verhalen van de buurman die zijn pup binnen drie dagen zindelijk kreeg! Elke hond en elke situatie is anders. Er zijn wel een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op de snelheid van het zindelijk maken, namelijk:
- Zomer of winter
In de zomer ben jij waarschijnlijk veel meer buiten dan in de winter. Hierdoor is de kans op ‘ongelukjes’ in de zomer een stukje kleiner dan in de winter.
- De fokker
Voor het zindelijkheidsproces is het belangrijk om rekening te houden met waar jouw pup vandaan komt. Een goede fokker heeft hier namelijk al het één en ander in gedaan. Zo zien we steeds vaker dat fokkers de pups leren om zich na het wakker worden te ontlasten op een vast plekje, bijvoorbeeld op kranten. Dit is voor jouw training een ontzettend belangrijke eerste stap! Zoals te lezen is in het artikel over ‘socialisatie’ is de leeftijdsfase bij de fokker een zeer belangrijke aanleerfase. Helaas zijn er ook veel broodfokkers. De pups groeien hier vaak op in kennels waarbij er een slechte hygiëne is. Hierdoor kan de pup nagenoeg niet leren om de slaapplaats schoon te houden. Eigenlijk sta je dan als nieuwe eigenaar al een paar punten achter in de zindelijkheidstraining.
- Motivatie en consequente aanpak van jou als verzorger
Er zijn weinig mensen die tijdens een enorme regenbui zin hebben om de hond uit te laten. Toch is het belangrijk om dit wel te doen. Wil jij je zindelijkheidstraining laten slagen dan is het belangrijk om hierin zelf consequent te handelen. Hoe hoger jouw motivatie om de pup zindelijk te krijgen en hoe consequenter jouw aanpak hierin, hoe sneller je de pup zindelijk hebt. Het hangt dus zeker niet alleen van jouw pup af.
- ‘Oeh ik moet plassen' lichaamstaal
Ga de lichaamstaal van je pup leren herkennen zodat je een plas binnen kan voorkomen. - Gezinssituatie
Woon je alleen met je pup? Of heb je 5 kinderen die je moet aankleden, ontbijt moet geven en vervolgens naar school moet brengen? Ik kan me voorstellen dat je in het laatste geval wat minder tijd hebt voor je pup. Hoe druk jij ook bent, houd er rekening mee dat als je bezig bent met de zindelijkheidtraining je alert bent op de signalen die je pup geeft.
Hulpmiddel voor het zindelijk maken van een hond
De bench
Een bench kan je helpen bij de zindelijkheidstraining. Met de bench creëer je rust voor je pup en voorkom je sneller een plas, doordat je jezelf kan aanwennen dat wanneer jij de bench opent je de pup meteen naar buiten kan dragen.
Een aantal tips bij het gebruik van de bench:
- Zorg ervoor dat de bench niet te groot is. Bij een grote bench is de kans groter dat de pup zich toch gaat ontlasten in de bench. Is jouw bench te groot? Maak dan gebruik van een tussenschot.
- Houd er als eigenaar rekening mee dat als jouw hond bij een broodfokker vandaan komt, deze pup zich sneller zal ontlasten in de bench dan een pup waarbij de fokker hier al mee bezig is geweest. De pup heeft immers nooit ander gedrag aangeleerd gekregen.
Wil je geen gebruik maken van een bench? Dat is geen enkel probleem! Houd er dan alleen wel rekening mee dat je de pup extra goed in de gaten houdt en op tijd buiten neerzet. Zonder bench kan dit soms een enorme uitdaging zijn.
Uitlaatplek: tuin & balkon?
Her en der wordt nog wel eens het advies gegeven om je pup te leren plassen in de tuin of op het balkon. Dat kan natuurlijk. Stel jezelf de vraag: vind je het ook goed als je hond in de tuin of op het balkon zich ontlast als deze volwassen is? Als het antwoord hier ‘nee’ op is, raad ik je aan om meteen te beginnen met een geschikt poep- en plasplekje. Vooral wanneer je in een flat woont kan het een uitdaging zijn om de pup mee naar buiten te nemen. Onthoud dat het van groot belang is dat je dit volhoudt. Op korte termijn zal je er al veel profijt van hebben!
Zindelijkheid in de nacht: blaastraining
Leg de pup in de bench in de buurt van jouw bed. Je hoort dan op tijd of de pup er in de nacht uit moet. Slaap je vast of wil je de bench niet bij je neerzetten? Zet dan een wekker en laat de pup in de nacht uit. Deze wekker kan je steeds iets later zetten, zodat de pup steeds iets langer de plas moet ophouden. Houd hierbij rekening met wat de pup aankan!
Maak een puppy-zindelijk-maken-schema
Voordat je begint met het puppy-zindelijk-maken-schema zorg er dan voor dat je met een aantal tips rekening houdt:
- Ga na spel met de pup naar buiten
- Ga na het slapen met de pup naar buiten
- Laat de pup op tijd uit en zorg ervoor dat de pup niet te lang alleen is!
- Zorg ervoor dat jij eerst je schoenen en jas aantrekt en zelf helemaal klaar bent om naar buiten te gaan voordat je pup uit de bench haalt.
Maak het puppy-zindelijk-maken-schema
Stap 1: Zodra je de pup uit de bench haalt til je deze op en neem je hem mee naar buiten. Door de pup op te tillen voorkom je dat er onderweg ‘ongelukjes’ gebeuren.
Stap 2: Zorg voor een vaste poep- en plasplek. Deze plek moet voor de pup een gewoonte worden om zijn of haar behoefte te doen. Let wel: hoe minder prikkels er rondom er op deze plek zijn, hoe makkelijker en sneller de pup zich zal ontlasten. Gaat dit goed? Dan kan je langzaam over naar verschillende plekjes. Hierbij is het wel belangrijk dat je de pup ernaar toe tilt.
Misschien voor de mannen onder ons niet het beste voorbeeld, maar ik denk dat iedereen het met me eens is dat je in geval twee minder snel zal plassen dan dat je thuis bent op de wc met de deur op slot.
Vergelijk dit ook een beetje met je pup. Grote kans dat je pup niet plast als je buiten loopt. Jouw pup is voornamelijk bezig met de omgeving. Dit kan erg spannend zijn! Eenmaal thuis in ontspannen toestand laat je pup het lopen. Eigenlijk geen gek gedrag, toch? Om deze reden is het belangrijk dat het plas- en poepplekje weinig prikkels heeft.
Stap 3: Wacht minimaal 5 minuten bij de poep-en plasplek.
Stap 4: Plast of poept de pup op de gewenste plek? Knappe pup! Beloon je viervoeter uitbundig.
Stap 5: Is stap 4 geslaagd? Wandel dan rustig met je pup naar binnen of start je wandeling nadat je pup heeft geplast of gepoept.
Stap 6: Heb je vijf minuten gestaan bij de poep- en plasplek en heb je vervolgens een ommetje gemaakt, maar heeft de pup nog niks gedaan? Kom dan weer terug op de (saaie en rustige) poep- en plasplek. Wacht hier weer vijf minuten.
Stap 7: Wil jouw pup bij stap 6 nog niks doen? Neem je viervoeter mee naar huis en leg deze in de bench. Tijd voor een beetje rust. Doe het deurtje van de bench dicht, zodat de pup niet door de woonkamer kan struinen. Haal na 10 minuten de pup weer uit de bench en til deze naar de poep- en plasplek. Plast de pup? Super! Beloon de pup en neem deze weer mee naar huis.
Plast de pup weer niet? Herhaal stap 7. Doe dit net zo lang totdat je pup op het bedoelde plekje zich heeft ontlast.
Word je al moe als je naar dit schema kijkt? Tja, het opvoeden van een pup vergt een hoop tijd en geduld. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om niet elke keer terug naar binnen te lopen, maar buiten te wachten. Dat is geen enkel probleem zolang je er maar voor zorgt dat je pup niet te lang staat en/of wandelt!
Oeps! Toch nog een ongelukje...
Ondanks dat jij en je viervoeter nog zo goed jullie best doen met de zindelijkheidstraining, kan het natuurlijk best gebeuren dan er zich een ongelukje voordoet. Grote kans dat dit net gebeurt op een moment dat het je helemaal niet uitkomt! Eerlijk is eerlijk: elke puppyverzorger ervaart op een zeker moment wel eens frustratie. Bedenk dat je te maken hebt met een hondenbaby. Je hond kan er nog niks aan doen en doet het zeker niet expres. Adem een keer diep in en uit en bedenk hoe lief je pup is.
‘Gewoon met zijn neus erdoor!’
‘Gewoon met zijn neus erdoor!’ was een advies dat enkele jaren geleden nog vaak werd gegeven. Doe dit nooit! De pup zal niet snappen wat hij of zij fout doet en zal hiermee alleen maar bang van je worden. Dit komt jullie vertrouwensband niet ten goede en maakt dus eigenlijk meer kapot dan dat je zou willen.
Zie je dat je pup aanstalten maakt om te gaan poepen of plassen in huis? Til de pup op en neem deze mee naar buiten. Doe dit zo rustig mogelijk en voorkom dat het een soort aanval-actie wordt.
Zie je het niet gebeuren en ligt er een plas of hoopje in de woonkamer? Ruim het dan rustig op en probeer het in de toekomst te voorkomen. Praktische tip: voorkom dat je pup het schoonmaken gaat zien als een leuk spelletje. Verplaats deze daarom even naar een andere ruimte.
Commando: ‘plassen!’
Wist jij dat je jouw pup op commando kan leren plassen en poepen? Super handig! Geef net voordat de pup gaat plassen het commando ‘plas’. Dat lijkt heel lastig, maar je zal zien dat je het gedrag van je pup 2 seconden voordat deze gaat plassen gaat herkennen. Vervolgens plast je pup en beloon je deze. Na een poosje zal je pup het commando ‘plas’ gaan koppelen aan het moeten doen van een plas.
Geen succes bij het zindelijk maken van je puppy?
Lukt het niet om je pup zindelijk te maken? Misschien is er een medische oorzaak. Roep de hulp in van de dierenarts. Is een medische oorzaak uitgesloten en lukt het niet om de pup zindelijk te krijgen? Schakel dan eventueel de hulp van een erkend opgeleid kynologisch gedragstherapeut in.