Aanbieding

Hond rolt in het gras

Controleer je hond na een wandeling altijd op teken. 

© SeaRick1 | Shutterstock

Hoe ziet een tekenbeet bij een hond eruit?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

De teek... Een klein beestje dat ongelofelijk gevaarlijk kan zijn voor zowel mens als dier. Lees hier alles wat je moet weten over een tekenbeet bij een hond.

Een teek is een zeer krachtige, bloedzuigende, spinvormige parasiet die je hond kan bijten. Je vindt ze het vaakst tijdens de lente, zomer en herfst, en dan met name in weide gebieden waar schapen of herten grazen of in het bos. Na een beet zal een teek een gevaarlijk gif afgeven dat het leven van je hond kan bedreigen.  

Wat is een teek?

Deze griezelige, kruipende beestjes, of ectoparasieten, zijn vaak groot genoeg om op te merken op het lichaam van je hond. Ze variëren in grootte, van 1 tot 100 mm, en hebben 8 poten. De meest voorkomende teken zijn de Ixodes ricinus (schapenteek) en de Icodes hexagonus (egelteek).

De Ixodes ricinus of schapenteek is de meest voorkomende teek in Nederland. Wist je dat 1 op de 5 schapenteken zijn besmet met de Borrelia-bacterie? Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Wist je dat 1 op de 5 schapenteken zijn besmet met de Borrelia-bacterie?

Teken springen of vliegen niet, maar vallen of klimmen op de vacht van je hond of kan wanneer je huisdier bijvoorbeeld langs een boom of struik loopt. Wanneer je terugkeert van een wandeling kun je met je handen door de vacht strijken om zo bultjes te voelen. Een beet met een nog aangehechte teek voelt namelijk als een klein bultje op de huid. Teken behoren tot de spinachtige familie, en deze parasieten voeden zich dus met het bloed van je hond. Ze verspreiden infectieziektes van de ene naar de andere, waaronder honden, katten en mensen.  

schapenteek
De Ixodes ricinus of schapenteek voordat deze zich heeft volgezogen met bloed - shutterstock

Hoe herken je een tekenbeet bij je hond?

Een "ongevulde" teek, die erg moeilijk te spotten is, is vaak kleiner, crèmekleurig en minder opvallend. Bij een beet zul je meestal een grotere teek vinden. Dan zal de teek een diepere bruine kleur hebben en is hun buik vol en gezwollen zijn van het bloed. Zodra een teek voldoende bloed heeft opgezogen, worden ze zilverblauw. Als de teek dan nog steeds vastzit op de hond is het belangrijk om deze direct te verwijderen!

tekenbeet
 Tekenbeet bij een hond | Tiplyashina Evgeniya | Shutterstock

Hoe verwijder je een teek bij een hond?

Gebruik een speciale tekenpen of een pincet om de teek rond het hoofd vast te pakken. Ga zo dicht mogelijk langs de huid van de hond met de pen en verwijder de teek langzaam door hem omhoog te trekken, zonder de teek plat te drukken.

tekenpen
Met een tekenpen kun je makkelijk een teek verwijderen zonder deze kapot te knijpen - shutterstock

Nadat je de teek hebt verwijderd is het belangrijk de teek te vernietigen, je kan hem het beste in een afgesloten zakje doen zodat de teek op een bepaald moment stikt. Je zou ook kunnen overwegen de teek in alcohol onder te dempen. Het is niet slim de teek door te spoelen of deze plat te drukken, hierdoor bestaat de kans dat de bacteriën in zijn lijf schade aanrichten. Vergeet niet je handen te wassen na het verwijderen van de teek.

Ben je bang dat je de teek verkeerd verwijdert? Ga langs bij je dierenarts. Zij doen voor hoe je het moet doen. 
Heb je een vraag? Of wil je een ervaring delen? Schrijf een bericht!

Tekenbeet hond: een teek identificeren

Je zult normaal gesproken bij een hond geen uitslag zien rondom de beet, zoals je die mogelijk wel bij een mens zou zien. De locatie van een tekenbeet lijkt meestal licht ontstoken. Het lichaam van de teek is normaal gesproken ovaal van vorm en heeft kleine pootjes.

Als je niet zeker weet of het een teek is, blijf de knobbel dan observeren, want een teek zal groter worden naarmate ze meer bloed opneemt. Bij twijfel kun je tevens de dierenarts bellen voor advies. De knobbel, of granuloom, is een reactie op de giftige vloeistoffen die teek tijdens het voeden heeft afgescheiden. 

Andere symptomen van een tekenbeet bij je hond

Het is niet altijd gemakkelijk om een tekenbeet in de vacht van je hond te ontdekken, en deze vervelende teek kan een aantal problemen veroorzaken. Blijf altijd alert, en als je één of meerdere van onderstaande signalen opmerkt, kan je hond gebeten zijn door een teek. 

  • Wanneer je een teek thuis ziet lopen – is de kans vrij groot dat je hond deze mee naar binnen heeft gebracht. Als je een tek over de vloer of op het tapijt ziet lopen, controleer dan gelijk de vacht van je hond.
  • Als je hond koorts heeft – na een tekenbeet kan dit leiden tot rillingen en verlies van eetlust wat slechts één dag of enkele weken kan aanhouden. Ze kunnen natuurlijk ook aan iets anders lijden dan een tekenbeet, maar onderzoek dit dan opnieuw. 
  • Moeilijkheden bij het eten – een hond die is geïnfecteerd door een tekenbeet kan op een rommelige manier eten en een probleem ondervinden bij het oppakken van voedsel met de mond. Er kunnen ernstigere gezondheidscomplicaties optreden, zoals voedselelaspiratie en slikproblemen. 
  • Controleer op korstjes – een teek die in de huid van je hond zit, zal irriteren en daardoor zal je hond overmatig likken op de plek waar de beet zich bevind. Inspecteer de huid op korsten, en natuurlijk op teken. 
  • Constant hoofdschudden – is een teken dat een teek zich mogelijk in de gehoorgang van de hond heeft genesteld. Een teek bijt graag op een warme, vochtige huid, dus controleer de voorpoten, lies en oren. Gebruik een zaklamp om de oren van je hond goed te onderzoeken. 
  • Een bult op de huid – is meestal het eerste teken van een tekenbeet. Als je tijdens het aaien van je hond een bobbeltje voelt, controleer de vacht en kijk wat er op het lichaam zit. 

Wanneer je vermoedt dat je hond gebeten is door een teek en tekenen van verlamming vertoont is het van vitaal belang dat je direct je dierenarts belt. Wanneer je er op tijd bent kan er een antigif-medicijn worden toegediend dat behoorlijk effectief is. Zorg ervoor dat alle huisdieren in hetzelfde huishouden gecontroleerd zijn om er zeker van te zijn dan er geen kruisbesmettingen hebben plaatsgevonden. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen