Aanbieding

Zieke hond draagt gezichtmasker

Honden en mensen kunnen elkaar niet besmetten met griepjes of verkoudheden

© Stowen Seto | Shutterstock

Kan mijn hond verkouden worden of de griep krijgen?

Door Dr Amanda van Aalst Dierenarts

Online sinds

Een hond kan dezelfde symptomen vertonen als de mens bij griep of verkoudheid: niezen, hoesten, koorts... Maar hebben we hier te maken met hetzelfde virus?

Kan een hond verkouden worden?

Een hond kan dezelfde klachten vertonen als mensen die verkouden zijn. Dus in zekere zin kun je het een verkoudheid noemen. Een verkoudheid bij de mens kan veroorzaakt worden door verschillende virussen welke ontsteking van het slijmvlies van de neus, bijholten en de keel veroorzaken.

Honden kunnen ook last krijgen van hoesten en niezen veroorzaakt door een ontsteking van de slijmvliezen in de keel en de neus. Gelukkig zijn de virussen waar mensen een verkoudheid van krijgen niet besmettelijk voor honden. Dus goed nieuws: Je kan je geliefde huisdier dus gewoon een knuffel geven als je ziek bent! Zieke honden kunnen elkaar onderling wel besmetten. De meest voorkomende ziekte dat het meeste lijkt op een verkoudheid is de kennelhoest.

Als jij grieperig of verkouden bent, kun je je hond gelukkig niet besmetten. 

Wat voor klachten geeft kennelhoest?

Kennelhoest is nog het beste te vergelijken met de verkoudheid bij de mens, met het verschil dat kennelhoest hardnekkiger is en veelal langer duurt. Het is een veel voorkomend virus, waarvan de meeste honden volledig herstellen. De besmetting gebeurt via direct contact met een ander besmette hond. Na drie tot tien dagen, na contact met een besmette hond, kan een hond kennelhoest klachten krijgen.

Het meest voorkomende symptoom bij kennelhoest is de karakteristieke hoest, ook wel ‘zeehonden blaf’ genoemd. Niet elke hond met kennelhoest vertoont deze typische blaf, sommige honden hebben alleen last van een snotneus en ontstoken ogen. De dieren hebben veelal geen koorts en eten en drinken normaal. In erge gevallen van hoesten kan het dier gaan kokhalzen of overgeven.

In zeldzame gevallen kan kennelhoest bij de hond een longontsteking veroorzaken.

In Nederland kan tegen kennelhoest gevaccineerd worden. Hiervoor zijn twee verschillende vaccins. De meest gebruikte is de kennelhoestvaccin in de vorm van een neusdruppel, deze geeft snel en lokaal bescherming tegen het virus. Bij honden die niet makkelijk te handteren zijn bestaat de injecteerbare Pneumodog vaccin.

Net zoals bij de griepprik bij mensen, geeft de kennelhoest vaccin bescherming tegen het virus maar kan het virus alsnog opgelopen worden. De klachten zullen echter milder zijn.

Kan mijn hond de griep krijgen?

Ondanks dat klachten als koorts, niet lekker zijn, hoesten en een snotneus veelvoudig voorkomen bij honden is pas in 2004 de echte hondengriep ontdekt en komt deze variant voor in Amerika en in de UK. Voor zover bekent zijn er nog geen meldingen in andere Europese landen.

Dit virus is oorspronkelijk afkomstig van paarden (H3N8) en in de vorm van de hondengriep alleen besmettelijk voor andere honden. Voor andere diersoorten en de mens vormt het geen gevaar.

Hoe kan mijn hond besmet raken met de hondengriep?

Het virus kan worden overgedragen van hond op hond door middel van neusuitvloeiing of hoestdruppels. Ook kan het virus zich makkelijk verspreiden via kleding, voerbakken en andere voorwerpen.

Er moet rekening gehouden worden met de hondengriep als de hond ziekte verschijnselen vertoont passend bij hondengriep en de hond uit een gebied komt waar hondengriep voorkomt. Als er meerdere honden van verschillende leeftijden tegelijkertijd dezelfde symptomen vertonen en als goed gevaccineerde honden ook ziek worden. In Nederland wordt namelijk niet standaard gevaccineerd tegen de hondengriep.

Voordat de dieren zelf ziek worden kunnen ze het virus al verspreiden en zo andere honden besmetten. Meestal uit de ziekte zich twee tot vijf dagen na de besmetting. Ongeveer een week na de besmetting is de hond niet meer besmettelijk voor anderen honden. Wel wordt geadviseerd om de hond twee weken in quarantaine te houden omdat het virus een week in de omgeving kan overleven. Het virus is daarentegen wel makkelijk te doden in de omgeving gezien het gevoelig is voor alle desinfectiemiddelen.

De twee virussen welke dezelfde soort verschijnselen vertonen als de hondengriep zijn de hondenziekte en de kennelhoest.

zieke hond
Een 'zeehonden blaf' is een hoest, karakteristiek voor kennelhoest | Igor Normann | Shutterstock
Heb je een vraag? Of wil je een ervaring delen? Schrijf een bericht!

Wat voor klachten geeft het hondenziekte virus?

Het hondenziektevirus geeft ontstekingen aan de neus, luchtwegen, longen, maag en darmen. Zelden worden klachten aan de hersenen, ogen en huid waargenomen. In erge gevallen kan de hond aan dit virus overlijden.

In Nederland wordt standaard tegen het virus gevaccineerd. Gevaccineerde dieren kunnen nog wel ziek worden, maar de klachten zijn dan minder erg. De meeste pups worden tussen negen en twaalf weken leeftijd gevaccineerd tegen de Hondenziekte. Soms werken de vaccins niet optimaal omdat de antilichamen die via het moedermelk worden doorgegeven de werking van het vaccin tegengaat. Hierdoor zijn niet alle pups beschermd tegen de Hondenziekte, ondanks de vaccinatie. Het vaccin tegen hondenziekte werkt binnen enkele uren en na enkele dagen is er volledige bescherming.

Je hond kan met dit zeer besmettelijke virus in contact komen door middel van hoesten, niezen, direct en indirect contact van zieke dieren. Ook kan je het virus terug vinden in de ontlasting en urine van de besmette dieren. Honden kunnen tot vier maanden na de besmetting nog het virus uitscheiden. Bij dieren die geen symptomen vertonen, maar wel het virus bij zich dragen is de uitscheiding van het virus laag.

Als er een vermoeden is dat je hond de hondenziekte bij zich draagt kan de hond het beste in quarantaine worden geplaatst om het risico van verspreiding van het virus naar gezonde honden te beperken. Als de hond hersteld is mag hij nog minstens vier weken niet bij gevoelige dieren in de buurt komen.

Het virus is daarentegen wel makkelijk te doden in de omgeving gezien het gevoelig is voor alle desinfectiemiddelen. Ook hitte en uitdroging doden het virus snel.

Help mijn hond is ziek! Wat moet ik doen?

Als je hond koorts heeft kun je dit het beste bevestigen door je hond te temperaturen. De thermometer moet diep rectaal ingebracht worden (zo’n 1-2 cm) voor een juiste meting en er moet lang genoeg gewacht worden tot de thermometer klaar is met meten.

Bij koorts, lusteloosheid en niet willen eten en drinken is het altijd verstandig om je dierenarts te raadplegen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen