Aanbieding

markiesje

Markiesje

© Shutterstock

Het Markiesje

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Het hondenras Markiesje: een look alike hondenras met een rijke geschiedenis die trekken hebben van de King Charles Spaniel of Phalène. 

Historisch Perspectief

Op schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw komen vaak kleine zwarte hondjes voor, al dan niet met witte aftekeningen. Sommigen van hen zijn de voorlopers van de Engelse (Cavalier) King Charles-spaniël, terwijl anderen meer gelijkenis vertonen met de Phalène. Deze honden zijn door de jaren heen vrij typerend gebleven, hoewel er geen bewijs is van gerichte fokkerij.

Stamboomhonden versus 'Look-alikes'

Wist je dat niet alle honden op straat een officiële stamboom hebben? Honden zonder stamboom worden 'look-alikes' genoemd. 

Heb je een vraag? Of wil je een ervaring delen? Schrijf een bericht!

FCI groep

De Markiesje behoort tot FCI-groep 9 (Gezelschapshonden). Echter, alleen informeel: Een geldige erkenning van 's werelds grootste kynologische overkoepelende organisatie is momenteel nog niet ontvangen. Als iemand deze charmante Spaniël wil kopen, kan hij Markiesje-fokkers vinden in Nederland. Maar voordat geïnteresseerden een Markiesje kopen, is het belangrijk om zorgvuldig kennis te maken met zijn karakter en behoeften.

Markiesje: hond van Nederlandse bodem

Honden die lijken op de kleine Spaniël uit Nederland werden al in de 16e eeuw afgebeeld op schilderijen. Daarom is de Markiesje een oud hondenras en zeker geen "moderne verschijning". Zijn genetische oorsprong is niet precies te traceren. Er wordt vermoed dat de Markiesje betrokken was bij de fok van Kooikerhondjes en andere Nederlandse hondenrassen.

In de 20e eeuw leek de toekomst van de Markiesje ondanks zijn liefdevolle aard somber. Het eens gewaardeerde hondenras Markiesje raakte in de vergetelheid en hun aantal was sterk afgenomen. Gelukkig konden Markiesje-fokkers zich in de jaren '70 verenigen onder leiding van Mia van Woerden en een belangengroep oprichten om het zeldzame ras te behouden.

Hun inspanningen betaalden zich uit: In 1999 erkende de Nederlandse overkoepelende organisatie voor hondenfok en -sport, Raad van Beheer, de Markiesje als hondenras. In tegenstelling tot conventionele fok blijven de fokboeken van de Markiesje echter open. Niet-geregistreerde reuen en teven worden dus onder strikte selectiecriteria in de fok opgenomen.

Dit proces belemmert de erkenning van de Markiesje door de FCI. Aan de andere kant zorgen open fokboeken voor een grotere genenpool van het ras en kunnen zo bijdragen aan het bevorderen van de gezondheid.

Markiesje: uiterlijk

De Markiesje kenmerkt zich door zijn elegante en sierlijke uiterlijk. Er is een rasstandaard waaruit gedetailleerde beschrijvingen zoals de volgende naar voren komen:

  • een harmonieuze lichaamsbouw (de verhouding lichaam en schofthoogte is 10:9)
  • amandelvormige ogen in verschillende tinten bruin
  • driehoekige, afgeronde en hangende oren, hoog gedragen op het hoofd
  • schaargebit
  • een rechte staart die reikt tot de spronggewrichten

Markiesje: grootte en gewicht

Bij reuen is de gewenste hoogte 37 centimeter en bij teven is het 35 centimeter. Afwijkingen van 2 centimeter onder of boven het ideaal worden getolereerd.

Het gewicht ligt tussen 6 en 8 kilogram, waardoor de Hollandse Tulpenhond een elegant uiterlijk heeft. Hierdoor behoort de Markiesje tot de kleine tot middelgrote honden.

Markiesje: karakter en temperament

De Markiesje kenmerkt zich door tal van liefdevolle eigenschappen:

  • actief
  • aanhankelijk
  • vriendelijk
  • tolerant
  • bescheiden
  • behoefte aan harmonie
  • aanpasbaar
  • rustig
  • intelligent
  • speels

Liefhebbers van het ras zijn vooral enthousiast over zijn levenslustige, gezellige en ongecompliceerde karakter.

Markiesje: gezondheid en levensverwachting

De fokvereniging in Nederland stelt strenge regels voor de selectie van geschikte ouderdieren. Daarom is de Markiesje een gezond robuuste hond, waarbij nauwelijks erfelijke ziekten bekend zijn. Onder bepaalde omstandigheden kunnen echter patellaluxatie (uitglijden van de knieschijf) en progressieve retina-atrofie (oogaandoening) voorkomen bij de Markiesje.

De levensverwachting van dit Nederlandse hondenras ligt tussen 12 en 14 jaar.

Markiesje: verzorging

De zijdezachte vacht van dit hondenras is enkellaags en verhaart dus nauwelijks. Wekelijks borstelen kan voldoende zijn om de schoonheid van zijn vacht te behouden en klitten te voorkomen. De hangende oren hebben iets meer aandacht nodig - vanwege hun specifieke anatomie worden deze minder goed geventileerd, wat het risico op oorontstekingen verhoogt.

Regelmatig tandenpoetsen en het controleren of inkorten van de nagels moet zoals bij elke andere hond worden behandeld.

Markiesje: past dit hondenras bij mij?

De Markiesje is een vrij ongecompliceerde metgezel. Hij past zich snel aan in het gezinsleven en zorgt daar voor aanstekelijke levensvreugde. Het ras is daarom geschikt als gezinshond - maar ook bij sportieve alleenstaanden en actieve senioren zal de kleine hond zich op zijn gemak voelen. Dankzij zijn vriendelijke en open karakter is de Markiesje goed geschikt voor gemotiveerde hondenbezitters.

Er is echter een belangrijke oproep aan alle toekomstige Markiesje-verzorgers: Zijn kleine formaat betekent niet dat zijn activiteitsniveau laag is. Deze viervoeter is dol op sport en wandelingen alleen zullen niet voldoende zijn om hem tevreden te stellen. Hondensporten zoals agility, hoopers en dogdance dragen bij aan balans en kunnen tegelijkertijd gehoorzaamheid trainen en de band versterken.

Als sociale hond geniet een Markiesje-puppy van andere huisdieren. Het ras staat bekend om zijn sociale karakter ten opzichte van soortgenoten en katten. Toch is een juiste socialisatie belangrijk - zoals bij alle honden. Dankzij zijn aanpassingsvermogen kan hij zowel op het platteland als in de stad leven, en vanwege zijn compacte formaat is reizen met hem ongecompliceerd.

Markiesje puppy's kopen

Het enthousiasme rondom de Markies lijkt wat toe te nemen, en ook is het Nederlandse hondenras steeds populairder bij onze Oosterburen. De kosten voor een Markies puppy kunnen het beste bij een fokker worden nagevraagd. Vanwege het tot op heden beperkte aanbod kunnen we geen betrouwbare uitspraken hierover doen. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen