Aanbieding

Nagels knippen bij de hond - stap voor stap

Honden nagels worden geknipt op voorgrond, hond op achtergrond

Hondennagels knippen is niet alleen voor cosmetische redenen. 

© Kashaeva Irina / Shutterstock

Hondennagels knippen: wanneer knip je deze en hoe? Vind hier het antwoord op al je vragen en gebruik onze stap-voor-stap uitleg om de nagels van jouw hond te knippen.

Door Marieke Ten Donkelaar

Bijgewerkt op

Hondennagels knippen, hoe vaak moet dat gebeuren?

Klik, klik, klik... zijn dat de nagels van jouw hond die op de vloer tikken? Dan is het waarschijnlijk de hoogste tijd om deze te knippen! Over het algemeen hebben de meeste honden er een hekel aan als je aan de poten zit, dus nagels laten knippen is voor de meeste viervoeters de grootste nachtmerrie!

Hoewel hondennagels knippen niet het meest plezierige is om te doen voor alle betrokkenen, moet het gewoon gebeuren. Tenzij jouw hond een super actieve hond is, zullen de nagels waarschijnlijk om de 2-4 weken geknipt moeten worden.

Wat moet je weten voordat je begint met hondennagels knippen?

Laat je hond wennen aan het gevoel door simpelweg elke poot op te pakken en vast te houden.
© Nana Boliyani / Shutterstock

Met veel lekkers, nog meer geduld, een knuffel van jouw en een kriebel over het buikje is de kans groot dat jouw hond je heeft vergeven voordat je het weet. Dat wetende, laten we het eens hebben over hondennagels knippen.

Hondennagels knippen is niet alleen voor cosmetische redenen. Als de nagels van jouw hond te lang worden, kan dat leiden tot ongemakkelijke pijn, houdingsafwijkingen, kreupelheid en zelfs verwondingen. De pijn ontstaat wanneer harde oppervlakken de nagel in de richting van het nagelbed duwen, waardoor druk op de teengewrichten ontstaat of de teen aan één kant misvormd raakt.

Als je merkt dat de nagels van jouw hond de grond raken, over het voetzooltje uitsteken of klikken als deze door het huis huppelen, moeten deze geknipt worden - zo snel mogelijk!

Wat heb je nodig om de nagels van jouw hond te knippen?

 • Nagelknipper. Eén gewone nageltang (guillotine type) is goed voor kleine rassen, terwijl een sterke nageltang voor grote honden het beste werkt.
   
 • Elektrische nagelvijl. Je kan er ook voor kiezen om de nagels elektrisch te vijlen. 
   
 • Traktatie. Dit zal geen leuke ervaring zijn voor jouw hond, dus het is belangrijk om wat lekkers bij de hand te hebben om je hond te belonen.
   
 • Styptic powder of maizena. In het geval dat de nagels van jouw hond bloeden, zullen deze poeders het bloeden stoppen.

Voorbereiding van het knippen

Om hondennagels knippen voor zowel jou als je hond een goede ervaring te laten zijn, is het het beste om een beetje voor te bereiden voordat je begint. Laat je hond wennen aan het gevoel door simpelweg elke poot op te pakken en vast te houden. Hier komt geen gereedschap aan te pas, dit is puur om je hond te helpen rustiger te zijn tijdens het vasthouden van de poten. Blijf dit een paar dagen doen en beloon je hond elke keer met een traktatie.

Laat jouw pup vervolgens kennismaken met het door jou gekozen knip of vijl gereedschap. Leg het op de grond naast de pup neer en laat je puppy eraan snuffelen. Nogmaals, geef een traktatie en veel complimenten. Als je dit nog een paar dagen doet, voelt jouw hond zich rustig en ontspannen voordat je de pup gaat trimmen.

Let goed op dat je de nagels op de juiste plek afknipt
© Una J / Shutterstock

Belangrijk; vermijd te snel knippen!

De teennagel van een hond bestaat uit verschillenden delen. Als de nagel licht van kleur is dan kan je het levende deel van de nagel erg goed zien, deze is roze van kleur, het is vergelijkbaar met het roze deel van jouw eigen vingernagels en teennagels. Het zorgt voor de bloedtoevoer naar de nagel. 

"Als je de nagels van jouw hond knipt dan moet je voorkomen dat je in het levende deel van de nagel knipt, want dat bloed behoorlijk en is nogal pijnlijk."

Als jouw hond witte nagels heeft, kan je de nagelriem zien. Veel honden hebben echter zwarte of donkergekleurde nagels, en welke trucjes je ook kent, het is onmogelijk de nagelriem te zien. Je moet voorzichtig de hondennagels knippen en naar de nagel kijken. Als de nagel sponzig aanvoelt, stop dan onmiddellijk!" Als je per ongeluk in het levende deel knipt, pak de nagel dan zo snel mogelijk in met het styptisch poeder. Durf je het niet direct aan, vraag dan of jouw dierenarts het voor kan doen.

Hoe knip ik de nagels van mijn hond - stap voor stap

 1. Zoek een comfortabele plek waar jouw pup een rustig gevoel heeft en geef je pup een aai en zorg dat deze ontspannen is.
 2. Houd de voet van je pup stevig maar voorzichtig vast.
 3. Plaats de nagelvijl of nageltang in een hoek van 45 graden ten opzichte van de nagel.
 4. Vijl of knip een heel klein stukje van het uiteinde van elke teennagel. Door kleinere stukjes af te knippen, is de kans kleiner dat je per ongeluk te ver doorknipt en in het levende deel van de nagel knipt.
 5. Beloon je pup met een traktatie na elke knipbeurt.

Ga door met kleine stukjes hondennagels knippen aan uiteinde van de nagel. Blijf controleren op een vaag zwart puntje in het midden van de nagel als je de deze dichtbij bekijkt. Zodra je dit ziet, knip dan niet meer af, dit is het begin van het levende deel.

Ga door met de nagels, geef veel complimenten en traktaties.

Als je het lastig vindt om zelf de nagels van jouw hond te knippen kun je advies inwinnen bij jouw dierenarts
© Camptoloma / Shutterstock

Tips en tricks voor het knippen van de nagels van jouw hond

Vijl of knip pootje voor pootje. Zodra je begint met hondennagels knippen, zal je waarschijnlijk merken dat jouw hond er helemaal geen zin in beeft! Een hond kan nerveus, gestrest en onrustig worden. In dit geval, onthoud dat je niet beide pootjes in één keer hoeft te doen. Vijl of knip de nagels van één pootje, beloon en prijs je hond, en ga op een later moment verder het volgende pootje.

Vaker hondennagels knippen

Ja, dit lijkt misschien een dom advies als je pup het niet leuk vindt om de nagels te laten knippen. Maar wekelijks een heel klein beetje knippen en je hond laten wennen aan het proces is veel gemakkelijker dan wachten tot de nagels veel te lang zijn. Honden houden van routine, en dit zal een deel van de bekende routine worden.

Vraag het aan je dierenarts

Als je er geen vertrouwen in hebt, dan kan je het hondennagels knippen ook overlaten aan de dierenarts of aankloppen bij een professionele trimsalon. Beiden kunnen je laten zien hoe hondennagels knippen het beste kan. Hondennagels knippen is niet iets waar jij of jouw hond naar uitkijken. Maar met een zorgvuldige voorbereiding, veel lekkers en liefde, en een regelmatige routine, gaat het zeker lukken. Succes!

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen