Aanbieding

een puppy die paté eet

een puppy die paté eet

© Natali Zakharova Shutterstock

Wat is het beste natvoer voor puppy's in 2024?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Kwaliteitsmaaltijden zijn essentieel voor de gezondheid en groei van jouw pup. Onze vergelijking laat zien hoe je het beste nat hondenvoer kiest.

Vanaf de derde levensweek kunnen kleine puppy's natvoer eten. Ze krijgen nog steeds voeding bij hun moeder, maar het natvoer zal hen voorzien van extra voedingsstoffen en calorieën op weg naar volledig zelfstandig eten. Natvoer is hier beter dan droogvoer omdat het voor de kleine puppy's gemakkelijker te verteren is. Het is niet alleen erg lekker, maar het stelt ze ook in staat om te leren kauwen. De spieren in de kaak ontwikkelen zich langzaam en de pups gaan vanzelf hun tanden gebruiken. In het begin is het beter om de puppy's eten te geven verdeeld over drie tot vier porties per dag. Zo krijgen ze geen buikpijn. Staat jouw teef op het punt om haar eerste nestje te baren? We hebben een vergelijkingstest voor je gemaakt, waarin je het beste natvoer voor puppy's kunt vinden. Zo kun jij je optimaal voorbereiden op de komst van de puppy's!

De verschillende soorten natvoer voor puppy's

Natvoer is zeer geschikt om de groei en ontwikkeling van puppy's te ondersteunen. Deze zeer smakelijke voeding is ideaal voor een geleidelijke overgang van moedermelk naar hondenbrokken. Natvoer is niet hetzelfde als halfnat voer. De eerste komt uit een blik of aluminium bak en heeft een hoog watergehalte. Zorg ervoor dat je je aan de aanbevolen hoeveelheden voor het betreffende voer houdt om ervoor te zorgen dat jouw puppy's voldoende voer binnenkrijgen. Dit is een soort hondenvoer dat zeer snel in de energiebehoefte van kleine honden voorziet. Halfnat puppyvoer moet daarentegen meer als traktatie worden gebruikt. Het bevat tussen de 10 en 30% vocht en bestaat voornamelijk uit kunstmatige stukken vlees. Halfnat voer kan de maaltijden van jouw puppy echter niet vervangen omdat het niet genoeg voedingsstoffen bevat.

Hoe kies je nat puppyvoer voor je hond?

Je moet natuurlijk letten op de voorkeuren van je kleine viervoeter, maar dat is niet de enige belangrijke factor! Om allergieën voor nat puppyvoer te voorkomen, kies je voor merken die waar mogelijk hoogwaardige ingrediënten gebruiken die biologisch zijn gekweekt. Kijk goed naar de samenstelling van het blikvoer. De maaltijden van jouw puppy moeten veel vet en eiwit bevatten, maar weinig koolhydraten. Vergeet niet om online gidsen en onderzoek op gespecialiseerde forums te bekijken. Daar geven verzorgers van puppy's hun mening en delen hun ervaringen. Dit is ook een plek waar je heel veel vragen kunt stellen!

Welk nat puppyvoer is het beste?

Natuurlijk is er geen natvoer dat perfect is voor alle puppy's. De hond van je buurman houdt misschien niet van hetzelfde voer als jouw viervoeter. Afhankelijk van het ras, specifieke fysieke behoeften, gewicht en ook de persoonlijke smaak van jouw puppy kan de keuze heel verschillend zijn! Koop bij voorkeur eersteklas voeding gemaakt van hoogwaardige ingrediënten. Het natvoer moet ook uitgebalanceerd zijn en jouw pup de energie geven die ze nodig hebben om te groeien en de wereld te verkennen. Puppy's hebben een dieet nodig dat hoger is in eiwit en vet dan volwassen honden. Ze hebben ook veel calcium nodig, wat helpt bij het verharden van de botten. Fosfor is ook waardevol voor de ontwikkeling van de gewrichten van kleine honden. Wanneer het in kleine hoeveelheden wordt gegeven, moet nat puppyvoer licht verteerbaar zijn. Je kunt ook kiezen voor een glutenvrij dieet voor jouw pup om elke vorm van allergie of maagpijn te voorkomen. Als jouw puppy een gezonde stoelgang, heldere ogen en vacht heeft en zich goed ontwikkelt, weet je zeker dat je het juiste natvoer hebt gekozen!

Wat zijn de verschillen tussen hondenbrokken en natvoer voor puppy's?

Vochtgehalte is het belangrijkste verschil tussen hondenbrokken en nat puppyvoer. Hondenbrokken bevatten minder dan 12% water, terwijl natvoer 80% water is. Ook het verpakkingsmateriaal is anders. Hondenbrokken worden in zakken verkocht en zijn na opening enkele maanden houdbaar, en nat puppyvoer wordt verkocht in blikjes of aluminium bakjes. Zolang de verpakking gesloten is, is natvoer lang houdbaar. Als je ze echter opent, bederft de inhoud net zo snel als ons eigen voedsel! Hondenbrokken zijn letterlijk harde brokken, natvoer wordt verkocht in de vorm van een pasteitje, mousse, terrine of iets soortgelijks. Beide soorten voeding kunnen alle voedingsstoffen bevatten die nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling van jouw puppy's. Kijk naar de exacte samenstelling van het voer op de verpakking!

Hoeveel natvoer moet je jouw pup geven?

Hoeveel natvoer jouw puppy nodig heeft, hangt sterk af van ras en gewicht. Een chihuahua van twee maanden oud weegt bijvoorbeeld een kilo, terwijl een Berner Sennehond van dezelfde leeftijd al twaalf kilo weegt! Daarom hebben verschillende honden natuurlijk niet dezelfde hoeveelheid voedsel nodig. De beste manier om de juiste hoeveelheid voor jouw pup te achterhalen, is door jouw dierenarts om advies te vragen. Tevens kun je ook de instructies van de voerfabrikant op de verpakking volgen. Tegen de tijd dat puppy's niet langer van hun moeder voeding krijgen, hebben ze nog steeds een kwetsbaar spijsverteringsstelsel, dus het is belangrijk om ze hun dagelijkse voeding niet in één maaltijd te geven. Het is beter om te beginnen met het verdelen van het voedsel in drie tot vier maaltijden per dag: 's morgens vroeg, halverwege de ochtend, 's middags en 's avonds. Zo kunnen ze rustig wennen aan het nieuwe voedsel. 

Dit artikel is een selectie die onafhankelijk door het Wamiz team is gemaakt. Als je op een link met de naam "affiliate link" klikt, betaalt de verkoper ons een commissie. Maar dat verandert niets voor jou en je huisdier! Affiliate links worden als zodanig aangeduid, omwille van de transparantie.