Aanbieding

Miriam op scootmobiel met boef ernaast

Het dier kon misschien niet pronken met een afgetraind lichaam, maar was in topvorm

© HEART 4 ALL DOGS / Facebook

Te dikke hond Boef bijna in beslag genomen door dierenpolitie: mag hij toch blijven?

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds Bijgewerkt op

Boef is een vrolijke, actieve hond en aan de stevige kant. Te stevig, volgens de dierenbescherming en de dierenpolitie. Eind februari stonden ze op de stoep, bij de Doesburgse Miriam Meihuizen, de verzorger van Boef. Haar maatje moest verplicht afvallen anders zou mogelijk van haar afgepakt worden.

De situatie met boef bracht Meihuizen behoorlijk van slag. “Boef is alles voor mij. Als ze hem afpakken, ga ik dood. Boef heeft mij door hele moeilijke situaties gesleept. Hij maakt mij zo gelukkig."  Zo vertelde zij tegen omroep Gelderland.

Geen afgetraind lichaam

Het dier kon misschien niet pronken met een afgetraind lichaam, maar was in topvorm, volgens Meihuizen . “Hij is ook zwaar",  "Ik heb bij de dierenarts een heel traject met hem doorlopen en Boef is daar gezond verklaard. Zijn hart, longen en nieren functioneren goed en de bloedwaardes zijn ook oké."

Aan te weinig beweging zou het niet liggen. Vier tot vijf keer per dag nam zijn maatje, die in een scootmobiel zit en gezondheidsproblemen heeft, hem mee naar buiten. "Dan rent hij voor mij uit. Dat vindt hij heerlijk."

Onderschat probleem

Obese hond, zieke verzorger, dierenbescherming en dierenpolitie: het klinkt allemaal een tikkeltje ongeloofwaardig. Toch klopte het verhaal, bevestigde woordvoerder Dik Nagtegaal van Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming desgevraagd door omroep Gelderland. "Obesitas bij honden wordt zwaar onderschat. Het kan voor allerlei vervelende complicaties zorgen."

Over Boef kwam waarschijnlijk een melding binnen bij het landelijke meldpunt 144 voor Dierenleed. Alles draait om de gezondheid van het hondje, volgens Nagtegaal.  "Samen met een arts moet hier aan gewerkt worden. Het in beslag nemen van een dier is het allerlaatste redmiddel, maar het is zeker een optie. We zeggen dat ook om duidelijk te maken dat het een hele serieus te nemen situatie is."

Geïntimideert 

Maar verzorger Miriam voelde zich op een vervelende manier onder druk gezet, door de aanpak van de Inspectie en de politie. "Dat is voor mij de hoofdzaak. Plus het feit dat er iemand een anonieme tip heeft gedaan voor een te dik hondje."

Geïntimideerd besloot de Doesburgse alles op alles te zetten om haar hondje te laten afvallen.  "Hij moet een kilo kwijtraken, zodat hij 11 kilo weegt. Je kan je voorstellen dat de hele situatie voor veel spanning zorgt. Ik moet hiervoor binnenkort weer naar het ziekenhuis. Het houdt me dag en nacht bezig."

Maatje Boef kreeg een streng dieet voorgeschoteld. Minder hondensnoepjes, meer dieetbrokken en zelfs sperziebonen uit pot. "Ja, sperziebonen, die tip kreeg ik van een andere hondeneigenaar uit Doesburg. Het is heel voedzaam en maagvullend, maar geen dikmaker." Haar Boef vindt de bonen heerlijk, bracht Miriam verslag uit aan Omroep Gelderland.Uiteindelijk moesten er twee kilo vanaf. Zo’n zes maanden lang ging de hond elke maand op de weegschaal.  "Dit kon gelukkig bij mijn eigen dierenarts in Rheden, waar ik met Boef al zeven jaar lang kom."

 Bijna op streefgewicht 

Ondertussen is Boef 1,8 kilo kwijt. Hij zit nog op een tiende van het ultieme streefgewicht. Dierenarts Marte Cuppens van Dierenkliniek Velp-Veluwezoom ziet dat het niet vanzelf ging. "We zijn super trots op Miriam en Boef! We hebben er veel tijd en energie in gestoken om Boef op een gezond gewicht te krijgen." Vanaf nu moet Boef officieel elke drie maanden op de weegschaal, maar Miriam is moe. “Dat ga ik echt niet meer doen, het is klaar”.

Of de Inspectie van de Dierenbescherming dat accepteert is nog even afwachten.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen