Aanbieding

Sinds 1 oktober 2021 is er een nieuwe wet ingegaan in België

Sinds 1 oktober 2021 is er een nieuwe wet ingegaan in België

© Caftor / Shutterstock

Dierenliefhebbers juichen België toe: 'eindelijk duidelijk verbod op fokken'

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds Bijgewerkt op

Hoe schattig ze ook zijn, vanaf nu is het verboden in België om vouwoorkatten te fokken of te verhandelen. Hier lees je waarom. 

Vanaf 1 oktober 2021 is het in België verboden om vouwoorkatten, ook wel bekend al fold-katten, te kweken of te verhandelen. 

Waarom vouwoorkatten verboden worden

In feite zijn de naar voren en naar beneden gevouwen oren van fold-katten een mutatie. Een misvorming. Dergelijke misvormingen kunnen bij het dier veel pijn, chronische artritis en zelfs volledige kreupelheid veroorzaken. Vouworen bij katten ontstaan als een gevolg van een progressieve en ongeneeselijke aandoening aan het kraakbeen, en dat beperkt zich niet tot enkel de oren van de kat. Dit genetische defect kan zich verspreiden over het hele lichaam van het dier en zo de gezondsheidsproblemen veroorzaken. Om die reden zijn veel vouwoorkatten kreupel, hebben ze last van ontstekingen en staan hun poten krom.

Omdat de omgevouwen oren zo schattig zijn, worden deze katten gefokt met de hoop dat de kittens met dezelfde oren geboren worden. Ook al betekent dat dat ze ook met dezelfde aandoening en pijn zullen leven. 

Het Belgische verbod op katten met vouworen moet ervoor zorgen dat er niet met opzet meer katten met deze aandoening op de aarde worden gezet, om zo dierenleed te voorkomen. 

Wat gebeurt er met je fold-kat?

Woon jij in België en ligt er een snoezelige vouwoorkat bij jou op de bank? Dan hoef je je geen zorgen te maken, ze kunnen jouw huisdier niet van je afpakken! Maar wees er wel zeker van dat je ze hebt geregistreerd, gechipt en gesteriliseerd.

Wetgeving in Nederland

In Nederland is de wetgeving omtrent vouwoorkatten niet duidelijk. In de wet staat dat er geen dieren gefokt mogen worden met uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor het dier. Hier zouden logischerwijs de vouwoorkatten ook onder vallen maar er is niet genoeg duidelijkheid om daadwerkelijk te spreken van een fokverbod en deze te handhaven. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen