Aanbieding

Gekloonde kitten Garlic

Dierenrechtenactivisten zijn ronduit boos na het horen van dit verhaal

© Sinogene Biotechnology

China zorgt voor sensatie: dit katje is allesbehalve normaal!

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds Bijgewerkt op

Ontroostbaar was Huang Zu uit China toen zijn kat overleed aan een blaasontsteking. Om het gemis te verzachten had hij een idee. Maar dit plan liet de nodige stof opwaaien.

Huang Zu werd op 19 juli 2021 de trotse verzorgers van een piepjonge kitten. Tot ieders verassing leek deze als twee druppels water op zijn voorganger. 

Huang zu op zoek naar een nieuwe kat. 

Toen Huang Zu besloot een nieuwe kat in huis te nemen ging hij niet naar de fokker. Het asiel, internet, vrienden en familie: hij liet het allemaal links liggen.  In plaats daarvan belde hij het onderzoeksbedrijf Sinogene Biotechnology: of ze zijn geliefde Britse Korthaar misschien konden klonen? 

Na het bewuste telefoontje maakten de onderzoekers stiekem een vreugdedansje in het laboratorium. Dit was precies de uitdaging die zij zochten!  Tenslotte biedt Sinogene Biotechnology al vanaf 2017 klonen van puppy’s aan, tegen een som van meer dan €31.000 (250.000 Chinese yuan) en een wachttijd van zes maanden. Zo kreeg het bedrijf een compleet nieuwe markt in de schoenen geworpen: kittens klonen.

Revolutionair .. of niet?

In werkelijkheid herhaalde het bedrijf een oud kunstje. Garlic werd als genetisch geproduceerd embryo geplaatst in een draagmoeder die hem 66 dagen daarna (een normale kattenzwangerschap) op de wereld bracht.  Schaap Dolly, 's werelds eerst gekloonde zoogdier, kwam in de jaren negentig op precies dezelfde manier ter wereld.

Boze dierenactivisten 

Niet iedereen staat te juichen. Dierenrechtenactivisten zijn ronduit boos. Dieren lijden eronder, zeggen ze. En moet er niet eens worden nagedacht over wat we anno nu verstaan onder dierlijke waardigheid? Ook zitten dierenasielen vol met honden en katten. Hebben die soms geen recht op een beter leven? Andere critici vrezen dat slechts het begin is. Straks gaan bedrijven dezelfde technologie inzetten om mensen te klonen. Anderzijds, werpen sommige tegen, zou klonen misschien juist wel dé oplossing kunnen zijn tegen het uitsterven van dieren. Maar daar wagen bedrijven zich voorlopig nog niet aan. Stel dat het verkeerd uitpakt, waarschuwen wetenschappers, dan zou klonen het uitstervingsproces zelfs kunnen versnellen. 

Geklonter Kater Garlic mit Leihmutter

Een draagmoeder droeg het embryo van de gekloonde kater © Sinogene Biotechnology

Een nieuwe uitdaging voor Sinogene Biotechnology

Sinogene Biotechnology is ondertussen allang bezig met een nieuwe uitdaging. Uiterlijke gelijkenis is aardig, maar liever willen mensen natuurlijk gewoon helemaal hun oude huisdier terug. Daarvoor heeft het bedrijf alle hoop gevestigd op kunstmatige intelligentie. Nog even, zo belooft het bedrijf, en we kunnen niet alleen het uiterlijk maar ook het karakter klonen. Geeft je nieuwe kitten straks op precies dezelfde manier kopjes als je oude. Zie je het al voor je? 

Geklonter Kater Garlic

De gekloonde kat Garlic, ongeveer een maand oud © Sinogene Biotechnology
Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen