Katten onder vuur in broedseizoen: ‘Poes in de mand!’
Het is weer zover: het broedseizoen is begonnen en daarmee ook de jaarlijkse discussie over loslopende katten. Met ruim 4 miljoen katten in Nederland – zowel huiskatten als zwerfkatten – zijn de gevolgen voor de vogelstand enorm. Katten zijn, ondanks hun schattige uiterlijk, de grootste roofdieren van het land. Jaarlijks sterven mogelijk miljoenen vogels door hun klauwen, waarschuwt de Vogelbescherming.
Campagnes en verdeeldheid
Onder het motto “Vogels buiten huis? Houd je poes thuis” proberen natuurorganisaties katteneigenaren te overtuigen hun dieren tijdens het broedseizoen binnen te houden. Uit een recente peiling van deze krant blijkt dat de meningen verdeeld zijn: van de 80 stemmers vinden 50 dat katten binnen moeten blijven, terwijl 30 daar fel op tegen zijn.
René uit Leek: “Een kattenbelletje kan al veel doen”
Natuuronderzoeker René Oosterhuis uit Leek, gespecialiseerd in huismussen, maakt zich zorgen. “Katten hebben veel invloed op de vogelstand. Doe ze op z’n minst een belletje om.” Hij pleit ook voor vogelvriendelijke tuinen om vogels meer veilige broedplekken te geven.
Voorstanders: “Neem je verantwoordelijkheid als kattenbaasje”
Voorstanders van het binnenhouden benadrukken dat katten roofdieren zijn die de natuurlijke balans verstoren. “Ik doe mijn best om mijn tuin vogelvriendelijk te maken, maar de katten van de buren verpesten alles,” klaagt een lezer. Sommigen gaan nog verder: “Katten moeten gewoon altijd binnen blijven.”
Tegenstanders: “Het is de natuur”
Tegenstanders vinden het onzin. Katten zouden vooral zwakke vogels vangen, en andere dieren zoals marters en ooievaars zouden net zo’n impact hebben. Ook wordt gewezen op het welzijn van katten: “Een buitenkat kun je niet zomaar opsluiten,” klinkt het.
Europese wetgeving: eigenlijk is loslaten verboden
Volgens Europese natuurbeschermingsregels – de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn – moeten lidstaten voorkomen dat beschermde soorten opzettelijk worden verstoord of gedood. Juristen van Tilburg University stelden al in 2019 dat dit inhoudt dat katten niet zomaar naar buiten mogen. Maar handhaving? Die ontbreekt.
Dierenbescherming: “Begin op tijd met binnenhouden”
De Dierenbescherming adviseert katteneigenaren om hun dieren al in de zomer langzaam te laten wennen aan minder buitentijd. “Begin niet ineens in het voorjaar – dat werkt averechts.”