Dierenzorg wordt prijziger: dierenartsen fors duurder geworden sinds 1990
De kosten voor dierenartsen zijn de afgelopen decennia flink gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. De prijsstijging ligt met name bij dierenartspraktijken die deel uitmaken van een keten. Zij rekenen gemiddeld meer dan zelfstandige dierenartsen, vooral bij spoedgevallen.
Prijzen stegen sneller dan de inflatie
Het onderzoek keek naar de periode van 1990 tot en met 2024 en vergeleek de stijgende kosten van dierenzorg met de algemene inflatie. Daaruit blijkt dat de tarieven voor reguliere dierenzorg 2 tot 2,5 keer sneller stegen dan de inflatie. Voor spoedzorg ging het zelfs om een stijging van 3 tot 3,5 keer zo snel.
Ketens vs. zelfstandige dierenartsen: een groeiend verschil
Opvallend is het grote prijsverschil tussen ketens en zelfstandige dierenartsen. Reguliere consulten zijn bij ketens gemiddeld 6 tot 10 procent duurder. Bij spoedzorg loopt dat verschil op tot maar liefst 40 procent. De stijgende kosten roepen vragen op over de betaalbaarheid van dierenzorg voor huisdiereigenaren.
Minder keuze voor baasjes, meer zorgen om marktwerking
De afgelopen jaren is het aantal dierenartspraktijken dat wordt overgenomen door ketens fors toegenomen. Volgens staatssecretaris Jean Rummenie zorgt deze ontwikkeling voor minder keuzevrijheid en mogelijk verminderde concurrentie. Hij noemt vooral de forse stijging van spoedzorgtarieven "zorgelijk".
Meer transparantie op komst?
Rummenie wil dat er meer openheid komt over de tarieven bij dierenartsen, zowel voor reguliere als voor spoedeisende zorg. De beroepsvereniging voor dierenartsen onderschrijft deze wens. Samen werken ze aan een plan om de prijzen voor klanten beter inzichtelijk te maken. Ook onderzoekt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hoe marktwerking in de sector verbeterd kan worden.
Conclusie
De dierenarts wordt duurder, en vooral ketens blijken een grote rol te spelen in deze stijging. Voor veel huisdiereigenaren kan dit een drempel vormen om tijdig medische hulp in te schakelen. Meer transparantie en betere regulering lijken noodzakelijk om de zorg toegankelijk én betaalbaar te houden.