Aanbieding

Hamza met honden in Libanon

Hamza met honden in Libanon

© Mashala Shelter - AP

Man uit Libanon zorgt voor achtergelaten huisdieren nadat burgers vluchten (video)

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

In tijden van oorlog zijn dieren vaak op zichzelf aangewezen. Gelukkig loopt in Libanon Hamza rond die voor de achtergebleven huisdieren zorgt. 

Een hond klampt zich vast aan Hussein Hamza in een auto, terwijl hij met zijn camera de gevolgen van een Israëlische luchtaanval in Zuid-Libanon vastlegt. 

"Arm beestje. Kijk eens, hij klampt zich uit angst aan mij vast," zegt Hamza in de video die hij online heeft geplaatst. "Er is hier een raket ingeslagen," zegt hij met trillende stem.

Transformeer je huisdier in een kunstwerk!
Probeer het nu!

Terwijl mensen vluchten uit Libanon, blijft Hamza

Terwijl Israël Zuid-Libanon bestookt met luchtaanvallen, vluchten tienduizenden inwoners in angst hun huizen uit. Maar Hamza blijft. Zijn missie is om voor de honden en andere dieren te zorgen die achtergelaten worden. Hij runt een dierenasiel met 200 honden in het dorp Kfour. De laatste tijd rijdt hij ook door steden en dorpen in het zuiden, op zoek naar zwerfdieren en achtergelaten huisdieren om ze te voeren.

Voorbereidingen voor de veiligheid van de dieren

“Ik heb zakken voer opengemaakt en water neergezet. Ik vertrouw op God,” zegt Hamza, terwijl hij voedsel verspreidt honderden meters van het asiel dat hij beheert, voor het geval de honden moeten ontsnappen als de luchtaanvallen te dichtbij komen.

Zwerfdieren redden te midden van het gevaar

Ondanks het constante bombardement in zijn dorp, weigert de 56-jarige Hamza de dieren in zijn zorg achter te laten. Ondanks het gevaar rijdt Hamza rond op zoek naar zwerfdieren en huisdieren die door hun families zijn achtergelaten, vaak opgesloten achter poorten. Hij brengt ze eten en plaatst de video’s daarna online. “Kom hier, kom hier! Ik heb eten voor je,” roept Hamza naar een hond die zich achter een hek verbergt in een van zijn online video’s.

Een reddingslijn voor vele huisdieren

Midden in de chaos is Hamza een reddingslijn geworden voor velen die hem benaderen, in de hoop dat hij hun huisdieren van eten kan voorzien. "Deze aardige man belde me huilend. Ze (de familie) hebben de honden achter het hek achtergelaten en konden ze niet meenemen,” zegt hij. “Ik heb de honden net droogvoer gegeven.”

Uitdagingen en gevaren tijdens zijn missie

Hamza’s werk is gevaarlijk. Meer dan eens heeft hij op het nippertje luchtaanvallen vermeden. Zijn werk gaat verder dan honden. “We vonden een kip op de weg,” legt Hamza uit in een andere video. “Ze vloog van een pickuptruck. Ik neem haar mee naar huis.” Zijn asiel heeft online steun gekregen, waardoor hij 200 zakken hondenvoer heeft kunnen kopen om uit te delen aan de honden in de regio.

Hamza's vastberadenheid te midden van groeiend gevaar

Toch blijft het gevaar toenemen. “Ik hoop dat iemand wat last van mijn schouders kan nemen,” zegt Hamza terwijl hij een oude zwerfhond van de straat oppakt en in zijn auto zet. "God helpe de mensen. Tijdens een aanval raken mensen de weg kwijt en weten ze niet wat ze moeten doen,” zegt hij terwijl hij voedsel en water achterlaat in afgelegen gebieden.

Wat brengt de toekomst?

Met een Israëlische grondinvasie van Zuid-Libanon die steeds waarschijnlijker lijkt, maakt Hamza zich zorgen over wat komen gaat. Maar voorlopig ligt zijn focus op de dieren. “Zolang ik de honden kan bereiken en ze van eten en drinken kan voorzien, zal ik niet vertrekken,” zegt hij. “Ik heb een verantwoordelijkheid. Ik kan ze niet in de steek laten.”

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen