Aanbieding

Een schildpadkatje in het asiel in Oregon

Een schildpadkatje

© Humane Society of Central Oregon / Facebook

Kleine kitten komt asiel binnen. Eén klein ding maakt hem wereldwijd uniek: dierenartsen zijn geschokt

Door Kaami Kanje

Online sinds

Dit kleintje is echt schattig, maar dat is niet waarom de dierenartsen hun ogen uitwrijven van verbazing.

In het asiel in Oregon (VS) verscheen een bijzonder kleintje. Deze schattige kitten genaamd Cinder is een schildpadkat, maar ... een jongen! Of misschien toch een meisje?

In principe zijn alle schildpadkatten altijd vrouwtjes. Deze is echter een ware eenhoorn (of yeti). De kitten is interseksueel. Hij/zij heeft zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtsorganen.

In het asiel werd niet meteen begrepen wat voor uniek exemplaar dit was. In eerste instantie kreeg de kat de naam Cindi en werd zonder twijfel aangenomen dat het een poes was vanwege haar vachtkleur. Pas na nader onderzoek door de dierenarts werd ontdekt dat de kat... testikels heeft. Toen werd de naam veranderd naar een neutrale Cinder.

De dierenartsen zijn geschokt

Op dit moment is het kleintje gesteriliseerd, dus zijn uniekheid bestaat nu alleen nog op chromosomaal niveau. In plaats van twee chromosomen heeft de kat een extra X-chromosoom, wat een totaal van drie maakt - XXY. Eén X-chromosoom zorgt voor de zwarte kleuring en de andere voor de roodachtige kleur.

De dierenarts die de kitten heeft onderzocht, zei dat ondanks zijn 9 jaar ervaring in het vak en duizenden katten in zijn carrière, hij nog nooit zo'n klein wonder had gezien. "Zo'n ontdekking gebeurt eens in je leven", zegt Bailey Shelton. "Ze leren ons erover op school, maar erover lezen in een boek en daadwerkelijk zien is heel verschillend", voegt hij toe.

 

 

Anna Pulzone, een veterinaire technicus, deelt Bailey's verbazing: "Ik werk al 20 jaar met dieren, en het is altijd een buitengewone ervaring om zo'n kat te zien, omdat het zo'n zeldzaam fenomeen is."

Gelukkig hoefde Cinder niet lang te wachten op adoptie. Dit bijzondere katje vond snel een thuis, en we hopen dat het een liefdevol thuis zal zijn voor altijd.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen