Het is een echte sensatie: Felis silvestris is terug in Brandenburg, Duitsland - na ongeveer 200 jaar. Want aan het einde van de 18e en het midden van de 19e eeuw werd deze diersoort zo zwaar bejaagd dat ze in deze streken zelfs als uitgestorven werd beschouwd.
Foto's, video's en ook genetisch bewijs bevestigen nu overtuigend dat de Europese wilde kat (Felis silvestris) opnieuw inheems is geworden. Echter, er zijn ook al serieuze zorgen gerezen.
Sensatie: wilde katten zijn inheems in Oost Duitsland
Volgens het ministerie van Milieu van Brandenburg in november 2023 zijn er voor de Hoge en Lage Fläming en de Schorfheide meerdere exemplaren van de Europese wilde kat geregistreerd. Alleen al in de Hoge Fläming zouden er negen zijn, en nog eens drie in Jüterbog. En blijkbaar hebben ze zich hier permanent gevestigd.
Door fototraps is ook bekend dat er al wildekatjes zijn geboren. Het ministerie gaat er daarom van uit dat de wilde katten zich verder zullen verspreiden.
Dierenbeschermers maken zich zorgen over het ontstaan van hybriden
De Duitse Wildtier Stiftung heeft echter al bezorgdheid geuit. Omdat wilde katten in de buurt van mensen leven, vrezen dierenbeschermers dat ze zich zullen kruisen met loslopende of verwilderde huiskatten.
Een dergelijke vermenging zou echter het genetisch materiaal van de streng beschermde Europese wilde kat in gevaar kunnen brengen, waarschuwt de Duitse Wildtier Stiftung op hun website.
Het lijkt er echter op dat wilde katten en huiskatten tot nu toe vrij succesvol elkaar vermijden. Natuurbeschermingsgenetici hebben tot nu toe alleen een relatief lage mate van kruising vastgesteld in de meeste verspreidingsgebieden. Dit neemt echter deels al duidelijk toe.
Als deze trend zich voortzet, zou dit de inspanningen van tientallen jaren voor het behoud van de Europese wilde kat teniet kunnen doen.