Aanbieding

kat thuis
© Shutterstock

Zomerwaarschuwing: Doe dit nooit als je je kat alleen thuis moet laten

Door Kaami Kanje

Online sinds

Als je een kattenbaasje bent, ben je soms gedwongen je kat een tijdje alleen thuis te laten. Doe dit absoluut nooit.

Vakantie is de tijd waarin veel mensen de ramen in hun huis openen om te genieten van de frisse lucht en de binnenruimtes af te koelen. Helaas is het ook de periode waarin er vaker ongelukken gebeuren waarbij katten vast komen te zitten in openstaande ramen.

 

Open raam: een dodelijke valstrik voor je huisdier

Zomer brengt hogere temperaturen met zich mee, wat mensen ertoe aanzet om vaker ramen te openen voor een betere luchtcirculatie en om het interieur van hun huis af te koelen.

Langere dagen betekenen ook meer uren waarin katten actief kunnen zijn en geïnteresseerd in wat er buiten gebeurt. Dat vergroot het risico dat ze proberen door een openstaand raam te kruipen.

Voorbeelden van katten die vast komen te zitten in openstaande ramen zijn helaas niet zeldzaam. Dierenbeschermingsorganisaties en dierenartsen rapporteren vaak over dergelijke gevallen, vooral in de zomer. Katten kunnen proberen door een smalle opening te ontsnappen, wat resulteert in vastzittende katten met ernstige verwondingen of zelfs de dood.

Een dergelijk ongeluk vond onlangs plaats. Een kat kwam vast te zitten in een raam van een van de appartementencomplexen en hing waarschijnlijk de hele nacht daar. Het dier had een beschadigde blaas en had geen gevoel meer in zijn poten. Hij kon niet worden gered.

 

Hoe kun je voorkomen dat katten vast komen te zitten?

kot na balkonie
©Shutterstock
  • Horren en raambeveiliging: Het installeren van horren op ramen is de meest effectieve manier om ongelukken te voorkomen. Speciale kattenhorren zijn stevig en voorkomen dat dieren zich door openingen wurmen.
  • Regelmatige controle: Voordat je het huis verlaat of naar bed gaat, is het verstandig om te controleren of de ramen veilig gesloten of goed beveiligd zijn.
  • Informeren van tijdelijke verzorgers: Als je je kat tijdens de vakantie aan iemand anders toevertrouwt, zorg er dan voor dat deze persoon zich bewust is van de risico's en weet hoe je de ramen op de juiste manier kunt beveiligen.
  • Beperk de toegang voor je huisdier: Als het niet mogelijk is om alle ramen te beveiligen, is het verstandig om de toegang van de kat tot kamers met openstaande ramen te beperken.
Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen