Aanbieding

Taylor Swift plaatst een foto met haar kat online en heeft een boodschap voor Donald Trump
© social media

Taylor Swift plaatst een foto met haar kat online en heeft een boodschap voor Donald Trump

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Met liefde en hoop," richt Swift haar boodschap aan het grote publiek. De kat in haar armen is echter een keiharde boodschap aan Trump.

In een zeer persoonlijke boodschap heeft superster Taylor Swift op twee manieren haar politieke mening over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 onthuld.

Ze ondertekende haar Instagram-post met de zelfironische toevoeging "kinderloze kattenvrouw" – en verwijst daarmee duidelijk naar een seksistische uitspraak van Trumps vicepresidentskandidaat J.D. Vance.

Taylor Swift kiest partij in de Amerikaanse verkiezingsstrijd

In een perfect getimede verklaring op Instagram kondigde Swift na het langverwachte tv-debat tussen Donald Trump en Kamala Harris aan dat ze Harris en haar vicepresidentskandidaat Tim Walz zal steunen bij de komende presidentsverkiezingen.

Dat Swift dit specifieke moment koos, is geen toeval: de landelijke aandacht na het debat bereikte zijn hoogtepunt, en de woordkeuze en timing maakten duidelijk dat dit een weloverwogen politieke steunbetuiging was – en geen terloopse opmerking.

Swift bekritiseert Donald Trump vanwege AI

Swift, die zich tot nu toe in het openbaar eerder politiek terughoudend had opgesteld, richtte zich in haar verklaring specifiek op Donald Trumps gebruik van door AI gegenereerde beelden van haar eind augustus. Deze vervalste beelden suggereerden dat Swift Trumps kandidatuur steunde – wat niet het geval was.

Dit heeft haar zorgen over de gevaren van AI en desinformatie versterkt. "De beste manier om desinformatie te bestrijden, is de waarheid," benadrukte Swift en maakte duidelijk dat ze daarom haar keuze transparant wilde maken.

Taylor Swift steunt Kamala Harris

In haar steun voor Kamala Harris benadrukte Swift vooral de rustige en bekwame aard van de presidentskandidate. "Ik denk dat ze een kalme, getalenteerde leider is," schreef Swift, en voegde eraan toe dat ze gelooft dat de VS veel kunnen bereiken onder Harris' leiderschap, "als we geleid worden door rust en niet door chaos."

Een subtiele uithaal naar Trumps running mate

Bijzonder krachtig is Swifts slotwoord in haar post: Daar noemt ze zichzelf een "kinderloze kattenvrouw" (Childless Cat Lady – een variatie op de "Crazy Cat Lady"). Deze term had Trumps running mate J.D. Vance gebruikt in relatie tot Kamala Harris, als een denigrerende beschrijving van vrouwen zonder kinderen en met huisdieren, vooral katten.

Vance had deze vrouwen afgeschilderd als emotioneel onvervuld en onbeduidend – een uitspraak die hem wekenlang publieke kritiek opleverde. De algemene opvatting: deze uitspraak was duidelijk seksistisch.

Door als kattenliefhebber Swift deze term voor zichzelf te gebruiken, zette ze een duidelijk statement tegen de stereotiepe, vrouwonvriendelijke opvattingen van Trump en zijn politieke bondgenoten. Ze toonde aan dat ze bereid is dergelijke vooroordelen te ontmaskeren en zich te verzetten tegen dergelijke beledigingen – als vertegenwoordiger van veel andere vrouwen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen