Een grote reddingsoperatie. Sinds oktober 2023 waren er zes Pyrenese Berghonden gespot die werden achtergelaten op een vuilnisbelt. Ze waren daar door hun voormalige baasje gedumpt en hebben de hele winter in die omstandigheden overleefd, met alleen een kleine grot als schuilplaats.
Dankzij de hulp van de gemeentepolitie kregen de dieren elke avond voedsel, mede dankzij de solidariteit van een slager die vlees schonk aan de politieagenten zodat ze deze nobele taak konden uitvoeren.
Na contact te hebben opgenomen met tal van organisaties, leek geen van hen in staat om deze honden op te vangen, waarvan de vangst ingewikkeld leek. Daarom heeft Zoo Refuge La Tanière, vooral bekend om zijn reddingsoperaties van wilde dieren, zich gemobiliseerd na de oproep van de politie.
Een vangst die negen uur in beslag nam
Op 27 februari 2024 vertrekt een tiental vrijwilligers van La Tanière om de ongeveer 100 kilometer naar de stortplaats af te leggen. Eenmaal ter plaatse ontdekken ze de omgeving en beseffen ze dat het vangen van de honden geen gemakkelijke klus zal zijn, zoals Patrick Violas (oprichter van La Tanière) uitlegt: "We ontdekten een vuilnisbelt, een sloppenwijk, bedekt met modder. Het is een doolhof van rommel".
In deze vreselijke leefomstandigheden, waar de honden zich tussen schroot en hun eigen uitwerpselen bewegen, is het terrein moeilijk begaanbaar en zijn de honden angstig. De teams van La Tanière en de gemeentepolitie besluiten grof geschut in te zetten nadat ze meerdere keren zijn ontweken door de honden die het terrein perfect kennen: uitgerust met geweren met verdovingsmunitie slagen ze er uiteindelijk na negen uur werk in om de hele groep honden te vangen.
In quarantaine geplaatst
De zes Pyrenese Berghonden hebben La Tanière kunnen bereiken en zijn in quarantaine geplaatst vanwege verschillende parasitaire aandoeningen. Op 2,5-jarige leeftijd wegen de dieren normaliter tussen de 40 en 45 kilo, en hoewel hun gezondheidstoestand gezien de omstandigheden niet dramatisch is, missen ze elk nog steeds 10 tot 15 kilo en is hun groei verstoord.
Op dit moment tonen de dieren nog steeds veel angst, maar ze zijn erg aan elkaar gehecht. Patrick Violas, de directeur van La Tanière, weet nog niet welke toekomst hij hun kan bieden. Aangezien het om broers en zussen gaat, wil hij ze liever niet uit elkaar halen, en hij heeft de hoop om ze vrij te laten rondlopen in het asiel. Maar dit zal afhangen van het gedrag van de honden, die op dit moment duidelijk veel trauma's hebben om te overwinnen.
Als dit project van de grond komt, kunnen deze herdershonden de bewakers worden van de 600 dieren in de dierentuin, en zullen ze het voorrecht hebben om primaten, olifanten en andere bijzondere bewoners te beschermen. In de tussentijd zijn ze eindelijk veilig en zullen ze snel weer op de been zijn dankzij de goede zorgen van de teams van La Tanière.
Als je Zoo Refuge La Tanière wilt helpen bij het voortzetten van hun werk, kun je een donatie doen via hun website.