Aanbieding

hond in bed laten slapen

hond in bed laten slapen

© Zooplus

Slaap jij met je hond in de slaapkamer? Lees over de voor- en nadelen van het slapen met je hond

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Er zijn genoeg mensen die het doen. Slapen met de hond of kat in bed, of in de slaapkamer. Is dit wel gezond voor je? Wat zijn de voor- en nadelen? 

Er zijn talloze mensen die het doen. Slapen met de hond of kat in de slaapkamer, of zelfs in bed. Men vindt het heerlijk, maar is het ook heerlijk voor je gezondheid? Wat zijn de voor- en nadelen van het slapen met je favoriete viervoeter?

Er zijn zowel voor- als nadelen verbonden aan het toelaten van je hond in de slaapkamer terwijl jij slaapt. De beslissing hierover hangt voornamelijk af van persoonlijke voorkeur, de grootte van de hond, de gezondheid van de verzorger en het gedrag van de hond.

Voordelen

Het gevoel van veiligheid en geborgenheid kan zowel de hond als de verzorger ervaren. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die alleen wonen of die comfort vinden in de nabijheid van hun huisdier. Bovendien kan het delen van de slaapruimte extra warmte en gemak bieden, vooral tijdens kille nachten. Daarnaast kan het slapen met een hond de relatie tussen hond en verzorger versterken door het verhogen van het 'feel-good'-hormoon oxytocine, wat bijdraagt aan een positieve relatie. Sommige studies suggereren zelfs dat mensen die hun hond in de slaapkamer laten slapen, beter slapen.

  • Gevoel van veiligheid en geborgenheid

  • Extra warmte tijdens koude en kille nachten

  • Relatie versterken door verhoging 'feel-good'-hormoon oxytocine

Nadelen

Een belangrijk nadeel is het risico op hygiëne- en gezondheidsproblemen, omdat honden bacteriën, virussen en parasieten kunnen overdragen die mensen kunnen infecteren en ziekten kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen honden 's nachts vaak bewegen als polyfasische slapers, wat je slaap kan verstoren. Voor mensen met allergieën of astma kunnen de symptomen verergeren door het slapen met een hond in de slaapkamer. Bovendien kan het toestaan van een hond in bed in sommige gevallen dominant gedrag stimuleren, wat problemen kan veroorzaken in de relatie tussen hond en verzorger.

  • Risico op hygiëne- en gezondheidsproblemen

  • Slaap verstoren door bewegelijkheid hond of kat

  • Kan dominant gedrag stimuleren bij dier

Overwegingen

Verschillende factoren spelen een rol, zoals de grootte van de hond, de gezondheid en hygiëne van zowel de hond als de verzorger, en het gedrag van de hond. Regelmatige verzorging en dierenartsbezoeken kunnen helpen om de gezondheidsrisico's te minimaliseren. Daarnaast is het belangrijk om regels op te stellen over waar de hond mag slapen en hierbij consistent te zijn om verwarring en gedragsproblemen te voorkomen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen