Toen Simona Rosati haar kleine Chihuahua meenam naar de pauselijke audiëntie, had ze geen idee dat ze onderdeel zou worden van een internationale rel.
Paus Franciscus, die op Paasmaandag om 7:35 uur 's ochtends op 88-jarige leeftijd overleed, zou volgens eigen zeggen allesbehalve blij zijn geweest met het verzoek van het hondenbaasje. Wat klinkt als een curieuze anekdote, zorgde in mei 2023 wereldwijd voor krantenkoppen – en deed niet alleen dierenliefhebbers nadenken.
„Dit is mijn kind – zegen hem alstublieft!“
De in Argentinië geboren paus stond bekend als volks, deed bewust afstand van pracht en praal en zette zich vooral in voor de zwakkeren in de samenleving. Bovendien verklaarde de paus voor het eerst dat ook homoseksuelen welkom zijn in de katholieke kerk.
Des te verbaasder waren allen toen Franciscus verontwaardigd verslag deed van het incident tijdens de audiëntie. Tijdens een evenement over het geboortecijfer in Rome vertelde het kerkhoofd voor een verbaasd publiek hoe een vrouw van in de vijftig hem met een bijzonder verzoek had geconfronteerd.
In een draagtas had ze hem een klein hondje gepresenteerd en gezegd: „Dit is mijn kind, zegen hem alstublieft.“ Volgens de paus “verloor hij zijn zelfbeheersing” zodra hij het verzoek hoorde.
„Zoveel kinderen lijden honger!“
De gedachte dat mensen dieren als kinderen behandelen, terwijl echte kinderen in nood verkeren, had de paus geschokt.
“Zoveel kinderen sterven van de honger en u brengt me een hond om te zegenen!” - reageerde hij, terwijl hij de vrouw berispte.
Verzorgster spreekt paus tegen
Maar nu wordt het spannend: Volgens de Italiaanse krant Il Messaggero verteld het baasje van de hond, Simona Rosati, een heel andere versie van het verhaal.
Rosati verklaarde dat ze de paus een boeket bloemen wilde geven met daarin een foto van een overleden vriend. Haar Chihuahua ‘Mialma’ kwam toevallig uit de draagtas gluren toen de paus haar hand aanraakte.
Verwarring tussen de realiteit en mediawoede
Rosati benadrukt: De paus heeft helemaal niet gescholden, maar grappend opgemerkt dat de naam „Mialma“ („mijn ziel“) niet zo gelukkig gekozen was. Het hondje zou beter „Mia“ kunnen heten – dat past beter bij een hond.
"Ik voelde me niet beledigd, ik voelde me blij. Hij was als een opa - eerlijk en liefdevol", vertelt Rosati.
De opwinding over de kleine hond onthult een dieper debat: Wat betekent ouderschap vandaag de dag? Waar eindigt de liefde voor dieren en waar begint de verwaarlozing van de menselijke verantwoordelijkheid?
Paus Franciscus gebruikte zulke voorbeelden vaak om de aandacht te vestigen op de dramatisch lage geboortecijfers in Italië en elders in Europa. Werd deze ontmoeting dus mogelijk overdreven – of bewust aangedikt?
Einde van „Mialma“
Hoe dan ook: Rosati heeft het advies van de overleden paus opgevolgd. Ook al staat er in het hondenpaspoort nog steeds „Mialma“, ze heeft besloten haar Chihuahua-dame voortaan „Mia“ te noemen.
Over het overleden hoofd van de katholieke kerk spreekt het baasje nog steeds vol lof: „Ik zal hem niet vergeten – hij heeft me een wijs advies gegeven.“ En of het nu met of zonder officiële zegen was: De kleine Mia heeft zeker voor veel gespreksstof gezorgd.