Aanbieding

scottish fold

scottish fold

© Dier&Recht

Scottish Fold in Argylle: de kat met "schattige oortjes" is eigenlijk heel erg zielig

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Vanaf gisteren, 31 januari is de film Argylle in de bioscoop te bewonderen, met in de hoofdrol een kat met gevouwen oren. Dierenartsen luiden de noodklok.

Vanaf aankomende woensdag is de spionagefilm Argylle te bewonderen in de bioscopen, met in de hoofdrol een kat met gevouwen oortjes. Dierenartsen luiden echter de noodklok en waarschuwen bezoekers om niet te zwichten voor het uiterlijk van deze kat en geen Scottish Fold aan te schaffen. Volgens hen zijn de gevouwen oortjes geen schattig kenmerk, maar het resultaat van een pijnlijke erfelijke aandoening.

Hoofdrol voor kat met geknikte oortjes: Argylle's schattige acteur Chip

De film Argylle introduceert de kat Alfie, gespeeld door Chip, een vertegenwoordiger van het ras Scottish Fold. Deze schattige kat met geknikte oortjes steelt de show, vooral wanneer hij in een rugzak met een raampje verschijnt. Echter, dierenartsen maken zich zorgen dat de Scottish fold door deze film in populariteit zal stijgen.

Erfelijke aandoening: gevouwen oortjes betekenen pijn voor Scottish Folds

"Deze katten hebben gevouwen oortjes als gevolg van een erfelijke aandoening", waarschuwt dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht aan Editie NL. "Door deze aandoening hebben de katten altijd pijn. Niet alleen het kraakbeen in de oren is aangetast, waardoor de oortjes een knik hebben, maar het zit in alle gewrichten waardoor ze in hun hele lijf problemen hebben."

Nederland verbiedt fokken van Scottish Folds, maar legaal verkrijgbaar

In Nederland is het fokken van Scottish Fold katten om deze reden verboden. Desondanks mogen ze volgens Dier&Recht wel legaal gekocht en verkocht worden. Kessen benadrukt het probleem: "Wanneer ze illegaal gefokt worden, kunnen ze gewoon legaal gekocht worden. Ook kunnen ze legaal geïmporteerd worden."

Filminvloed op huisdierenkeuze: een bekend patroon

Dierenarts Kessen wijst op een bekend patroon waarin huisdieren populair worden na verschijning in films. "Na 101 Dalmatiërs zagen we veel aanschaffen van Dalmatiërs, wat uiteindelijk resulteerde in veel van deze dieren in het asiel vanwege de uitdagingen in hun omgang. Ook de vraag naar sneeuwuilen nam toe door de Harry Potter-films."

Appèl aan Filmmakers: kat in rugzak, een niet te willen scenario

Dierenartsen roepen niet alleen op om geen Scottish Fold aan te schaffen, maar benadrukken ook de zorgelijke manier waarop de kat in de film wordt gepresenteerd. "Die kat wordt de hele tijd in een rugzak meegenomen, dat moeten we echt niet willen. Katten zijn niet gemaakt om in een tas te worden meegenomen. Ze hebben hun eigen wensen over hoe ze willen bewegen, en dat is niet in een tas. Een uurtje in een reistas om naar de dierenarts te gaan kan wel, maar niet voor de lol in een rugtas, zeker niet als je altijd pijnlijke pootjes hebt."

Kijk hier naar de trailer van de film:

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen