Aanbieding

Bullycat kater en kitten zitten op een tafel buiten
© Bullbinos/ Instagram

Bullycat: nieuwe kattentrend baart dierenrechtenactivisten zorgen

Door Kaami Kanje

Online sinds

De Engelse dierenbescherming RSPCA heeft het publiek een waarschuwing gegeven, naar aanleiding van een zorgwekkende stijging in de populariteit van Bullycats, een Sphynx-achtige ras met overdreven kenmerken.

Wat is een Bullycat?

Een Bullycat is een Sphynx-achtige kat met verkorte en gebogen pootjes een een extreem gerimpelde huid, ze hebben nagenoeg geen haar op hun lijf.

Oorspronkelijk gecreëerd als een feline alternatief voor de XL Bully hond, heeft de Bullycat-trend wereldwijd aan populariteit gewonnen. Maar wat betekent dit soort fokkerij voor de katten zelf?

"Bullycats, die onnatuurlijke haarloze Sphynx-achtige katten zijn met verkorte en gebogen poten en zwaar gerimpelde huid, hebben de afgelopen maanden een verontrustende aanhang gekregen op sociale mediaplatforms", legt de Naturewatch Foundation uit op hun website, terwijl experts in het Verenigd Koninkrijk hun bezorgdheid uiten over zowel de gezondheid als het welzijn.

Ernstige gezondheidsproblemen van de Bullycat

In een waarschuwing aan het publiek heeft de RSPCA mensen aangespoord om niet te overwegen een Bullycat te kopen.

Overdreven kenmerken zoals hun zeer korte benen kunnen druk op hun gewrichten uitoefenen, wat gedurende hun leven voor veel ongemak kan zorgen. Daarnaast kunnen overtollige huidplooien hen vatbaar maken voor huidproblemen, wat kan leiden tot fysieke pijn en hoge dierenartskosten voor hun baasjes.

Omdat de katten afkomstig zijn uit een beperkte genenpoel, is er extra bezorgdheid over verdere, onbekende gezondheidsproblemen die in toekomstige generaties kunnen optreden.

Een dierenwelzijnsdisaster

Bella Jones van BullyCats UK sprak recentelijk haar verzet uit tegen de waarschuwingen, waarbij ze beweerde dat haar dieren gelukkig zijn en gezondheidscontroles ondergaan.

Maar volgens een woordvoerder van de Naturewatch Foundation zijn deze katten "een dierenwelzijnsdisaster dat zich voor onze ogen ontvouwt".

"Het is schokkend om te zien dat deze katten nu in het VK beginnen op te duiken. We hebben de afgelopen jaren steeds extremere fokpraktijken in de hondenwereld gezien, en het lijkt erop dat gewetenloze mensen nu hun aandacht richten op het uitbuiten van katten op dezelfde manier", legden ze uit in hun verklaring. "Deze soort fokkerij is gewoon wreed."

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen