Aanbieding

Twee bruine kittens

Als je een egaal bruine kat wilt, dan zal je even moeten zoeken. Wij helpen je op weg!

© absolutimages | Shutterstock

Bruine katten: de leukste bruine kattenrassen

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

De meeste katten hebben meer dan één kleur. Katten met een effen vacht zijn zeldzaam, en zijn meestal zwart of wit. Maar zijn er ook 100% bruine katten?

Wat maakt een bruine kat bruin?

Als je een effen bruine kat wilt, dan zal je even moeten zoeken. Katten met een bruine vacht zijn vaak schildpadkatten of cypers, en dus niet effen. Om je te helpen bij het vinden van katten die he-le-maal bruin zijn, zette Wamiz de zes meest populaire bruine kattenrassen op een rij.

Burmees

Deze bijzondere, oosterse kat heeft een korte, zijdeachtige vacht die in een paar verschillende kleuren voorkomt, waaronder sabel, champagne en donkerbruin. De Burmees is een energieke kat die graag speelt en alles zal doen om aandacht te krijgen. Ze houden van aandacht en voeren graag een showtje op, vooral als er bezoek is.

Ze vinden het ook heerlijk om lekker op schoot te kruipen en voeren graag hele ‘gesprekken’ met hun verzorgers. De Burmees heeft maar wat graag kinderen en niet al te drukke andere dieren om zich heen. Uithuizige types: opgelet: Deze aanhankelijke kat is niet graag alleen. 

Havana Brown

Havana katten hebben een chocoladebruine, zijdezachte en gladde vacht. Sommige Havana Browns zijn zo donker dat de vacht op het eerste gezicht bijna vaag zwartachtige vacht lijkt. Qua karakter is dit ras heel slim, aanhankelijk en alert. Deze katten zijn altijd op zoek naar aandacht en genegenheid. Als ze het gevoel hebben dat ze genegeerd worden, kunnen ze destructief worden in huis. Zorg dus altijd voor speeltjes om binnenshuis mee te spelen. En beter laat je ze ook niet buiten zonder toezicht. Door hun goed ontwikkelde jagersinstinct heeft dit sterk de neiging om achter kleinere dieren zoals eekhoorns aan te gaan.

Perzische katten

Vaak zijn Perzen wit, maar je vindt dit ras in andere kleuren, waaronder bruin. Meestal is de vacht effen, sommige katten van dit ras hebben kleine aftekeningen op hun oren en staart. Ze hebben lang haar dat dagelijks geborsteld moet worden om klitten en matten te voorkomen.

Speels, luidruchtig en vrij afhankelijk: dit ras zie je onmogelijk over het hoofd. Ze kunnen zich nogal dominant gedragen, vooral in gezelschap van andere dieren. Als je op zoek bent naar een actieve en sportieve kat, dan is dit ras misschien niet ideaal. Perzen zitten graag op schoot en houden van luieren bij het raam of in een comfortabel zacht bed.

Oosterse korthaar

De Oosterse korthaar valt op door de grote, vierkante oren die de vorm heeft van een driehoek of zelfs van een vleermuis. Het mooie, slanke en lenige lichaam in combinatie met het nieuwsgierige karakter maakt dat katten van dit ras overal op springen en klimmen. Oosterse kortharen zijn erg ondernemend.

Leuk speelgoed voorkomt dat deze katten de meubels verscheuren en beklimmen. De Oosters Korthaar houdt er niet van om alleen gelaten te worden en geeft de voorkeur aan een huishouden met andere katten om mee om op te trekken, vooral bij gebrek aan menselijke kameraadjes.  

Britse korthaar

Hoewel de Brits Korthaar bekend staat om zijn opvallende blauwgrijze vacht, is dit niet altijd het geval. Deze katten zijn er in een paar verschillende kleuren, zoals bruin. Hun vacht is dik, zacht en glad, wat hen tot echte knuffeldieren maakt. Dit kattenras heeft een gedrongen lichaam en een grote, ronde kop. Ze lijken de hele tijd ernstig te kijken, maar het grootste deel van de dag zijn ze uiterst beminnelijk en speels.

Hun intelligentie maakt het mogelijk om ze trucjes te leren en te leren wanneer ze dingen wel of niet moeten doen, zoals miauwen en op het meubilair gaan zitten. Het zijn over het algemeen gezonde katten die niet gevoelig zijn voor genetische aandoeningen van betekenis. Ze brengen graag tijd door met mensen, maar zijn tegelijk ook vrij onafhankelijk wat hen een beetje een eenzaat maakt.

Devon rex

Dit typisch Engelse ras ligt in Nederland gevoelig omdat ze door hun genetische afkomst kwetsbaar zijn voor gezondsheidsproblemen. De vacht van de Devon Rex is niet per sé bruin. Je komt deze katten tegen in platina, crème, blauw en bruin, soms met gestreepte aftekeningen van een andere kleur op hun kop, poten, en staart. Hun haar is kort en zo breekbaar dat kammen het kan beschadigen. Weinig verzorging met andere woorden. Ideaal als je schoonmaken liefst aan iemand anders overlaat. 

Van deze katten wordt vaak gezegd dat ze een beetje clowensk zijn. Ze vinden het heerlijk de meest rare trucs en capriolen uit te voeren en de boel een beetje te vermaken. Ben je een leesfanaat? Houdt je boekenkast vooral buiten bereik van de nieuwsgierige en ondernemende Devon Rex. Als de Devon Rex er van jongs af aan went hebben ook andere huisdieren een leuke kameraad aan deze katten. Maar denk niet dat ze non-stop aandacht nodig hebben. Indien nodig weet dit ras zich goed zelf te redden.  

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen