Aanbieding

Twee katten eten natvoer

Wat is het beste natvoer voor katten?

© Pixabay

Alles over natvoer voor katten

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Natvoer voor katten heeft veel voordelen, we delen ze vandaag met je in dit artikel. Van kittenvoeding tot nat kattenvoer geïnspireerd door de natuur.

Nat kattenvoer wordt sterk aanbevolen in het dieet van je kat, maar hoe vaak per dag? Is het een alternatief voor droogvoer, zoals brokjes, of een aanvulling?

Vandaag beantwoorden we al je vragen over kattenvoer voor je katachtige vrienden: van de samenstelling tot welke soorten het meest compleet zijn. Verderop in de tekst behandelen we hoe belangrijk de verschillende ingrediënten zijn en welke we graag zien terugkomen in natvoer. 

Verschil tussen nat kattenvoer en droog kattenvoer

Droogvoer (brokken) wordt bereid met ingrediënten die onder druk worden gekookt en vervolgens gedroogd. Na dit proces wordt het mengsel besprenkeld met vet en conserveermiddelen.

Nat voer daarentegen, wordt eenmaal gekookt, gepasteuriseerd en in zakjes of blikjes verzegeld. In dit geval zijn er geen conserveermiddelen nodig omdat ze vacuüm verpakt zijn.

Hoe kies je tussen droog en nat kattenvoer voor je kat?

De keuze tussen nat of droog voedsel moet worden gemaakt naar aanleiding van de aanbevelingen van de dierenarts om zo aan de specifieke behoeften van je poes te voldoen.

Beide soorten voedsel kunnen echter zeer compleet zijn en geschikt zijn voor huiskatten, afhankelijk van factoren zoals leeftijd en gezondheidstoestand (nat kattenvoer voor volwassen katten zal bijvoorbeeld anders zijn dan dat voor kittens).

De vraag welk type voedsel te kiezen voor de kat is dus niet eenvoudig te beantwoorden, omdat beide producten de juiste voedingsstoffen bevatten die de kat nodig heeft om te groeien en gezond te blijven.

Eén ding is echter zeker: het voer voor katten, zowel nat als droog, moet van hoge kwaliteit zijn!

Is droog of nat voer beter voor katten?

Brokjes zijn nuttiger bij het voorkomen van tandproblemen, maar ze kunnen ervoor zorgen dat de kat niet genoeg water opneemt. Nat voedsel daarentegen kan de kat dik maken omdat het minder vult en hem aanzet tot meer eten.

Het wordt aanbevolen om de kat in de zomer brokjes te voeren, omdat dit type voedsel beter bestand is tegen warmte dan nat voedsel.

Geven katten de voorkeur aan nat of droog voedsel?

Katten geven de voorkeur aan nat voedsel boven droog voedsel. Blikjes zijn vaak smakelijker, vooral vanwege de grote verscheidenheid die beschikbaar is op de markt.

In dit soort maaltijden worden verschillende soorten vlees en slachtafval, vitaminen, mineralen, granen en groenten gebruikt.

Bovendien, en dit mag niet vergeten worden, is de kat een jager en de consistentie van kant-en-klaar voedsel doet denken aan die van pas gevangen prooi.

Nat kattenvoer voor gesteriliseerde katten

Gesteriliseerde en gecastreerde katten moeten een specifiek dieet volgen omdat hun energiebehoefte lager is dan die van katten die deze operatie niet hebben ondergaan. Het dieet van je poes moet dus worden aangepast aan deze nieuwe fysieke toestand, vooral om te voorkomen dat ze aankomt.

In dit geval is er speciaal nat kattenvoer voor gesteriliseerde katten voor hen ontworpen. De keuze is zeer uitgebreid (stukjes kip, konijn, kalkoen, enzovoort). Het belangrijkste is om jouw poes te laten kiezen wat ze het lekkerst vindt.

Let echter op dat je haar niet te veel gevarieerd voedsel geeft, want ze kan weigeren te eten als haar voeding te vaak verandert.

Nat kattenvoer voor katten met nierproblemen

Als je kat nierproblemen heeft, zal de dierenarts specifiek voedsel voorschrijven voor aandoeningen aan deze organen. Dit zijn Renal-voedingsmiddelen, met weinig mineralen (om de nieren niet te overbelasten) en een hoge energiedichtheid.

Een kat met nierproblemen eet vaak weinig en heeft daarom voeding nodig die haar dagelijkse behoeften kan dekken, zelfs als ze slechts één keer per dag eet.

Let op: Verwar Renal niet met Urinary, die bedoeld zijn voor katten met blaasproblemen.

Een kat met chronisch nierfalen moet een specifiek dieet volgen op basis van voedingsmiddelen die zijn afgestemd op haar aandoening. Dit dieet moet worden voorgeschreven en gecontroleerd door een specialist.

Beste volledige nat kattenvoer: welke informatie is te vinden op het etiket

Om het beste volledige natte kattenvoer te kiezen, moet je weten hoe je etiketten kunt lezen en de vermeldingen kunt herkennen. Op voedsel vinden we namelijk enkele termen waarvan we vaak de betekenis niet precies weten:

  • Kitten: speciaal voedsel voor kittens;
  • Volwassen katten: voedsel voor volwassen katten (5-8 jaar oud);
  • Senior: voedsel voor katten op leeftijd;
  • Dieetvoer: voedsel voor katten met specifieke aandoeningen (nierproblemen, spijsverteringsproblemen, obesitas, enzovoort). Normaal gesproken worden voedingsmiddelen met deze aanduiding aanbevolen door de dierenarts;
  • Compleet voedsel: voedsel dat op zichzelf staat en niet met andere voedingsmiddelen moet worden gecombineerd;
  • Aanvullend voedsel: voedsel dat moet worden toegevoegd aan een dieet op basis van andere voedingsmiddelen. Ook hier is het de dierenarts die deze vorm van aanvulling aanbeveelt;
  • Granenvrij voedsel: voedsel met een hoog eiwitgehalte en zonder granen.
  • Geen toegevoegde kleurstoffen, kunstmatige smaakstoffen en conserveermiddelen: voedsel zonder toegevoegde stoffen en middelen, dit betekent dat het eten een stuk natuurlijker is.

Welke ingrediënten moeten aanwezig zijn?

Daarnaast begint voeding met het begrijpen van voedingsstoffen, niet alleen de ingrediënten. We hebben de algemene informatie gezien, laten we hier nu verder kijken naar de ingrediënten: bovenaan de lijst moeten eiwitten zoals arginine, taurine, enzovoort vermeld worden, omdat ze in grotere percentages voorkomen. Bovendien moet er een percentage van meer dan 25% ruw eiwit aanwezig zijn, water (vaak aangeduid als "vochtigheid") van meer dan 60% (in brokken is dit ongeveer 15%), maximaal  30% omega 3-vetzuren, vezels van minder dan 5%, mineralen (vooral magnesium, calcium en fosfor) en sporenelementen zoals jodium, koper, ijzer en zink, vitamines en antioxidanten (bij voorkeur natuurlijke zoals vitamine E en C).

Andere verschillen

Je kunt een goed product goed herkennen door middel van een paar handige tips:

Het is belangrijk om andere verschillen op te merken. Het is bijvoorbeeld beter om voedsel te kiezen dat "met kip" of  "rijk aan" is, omdat het percentage kip tot 70% kan bevatten, in plaats van "op basis van kip", waarin het percentage kip veel lager zal zijn. Dit geldt voor alle vlees of vis proteïnes of eiwitten in het product.

Het wordt afgeraden om producten te kopen die "met smaak van..." zijn, omdat ze zijn gemaakt van schadelijke resten voor onze kat. De vermelding van "Met smaak van" is een marketing trucje om je te laten geloven dat er een ingrediënt in een product zit dat er helemaal niet in zit. Deze producten bevatten het daadwerkelijke product dan dus niet, enkel de smaak. 

Conclusie

De keuze in natvoer is enorm groot in Nederland, ieder merk maakt wel een variant van natvoer. We adviseren je de labels  goed te lezen en te kiezen voor een merk dat zo natuurlijk mogelijk is en zo veel mogelijk echte ingrediënten gebruikt. Laat je niet gek maken door marketing trucjes zoals mooie labels en plaatjes, maar kijk goed wat er nou eigenlijk in zit. Je kat is een obligate carnivoor en heeft daardoor een hoge inname van vlees nodig, dus we adviseren je voer "op basis van" en "met smaak van" te vermijden. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen