Aanbieding

kat die uit een kom eet
© Shutterstock

Alles wat je moet weten over diabetisch kattenvoer

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Diabetes bij katten lijkt veel op de menselijke versie: het is een insulineprobleem dat verband houdt met voeding. 

Het is belangrijk dat een diabetische kat een dieet heeft dat geschikt is om de ziekte zelf te behandelen. Daarnaast moet je er extra zeker van zijn dat het dieet van je kat bijdraagt aan een algemene goede gezondheid.

Diabetisch kattenvoer: waarom?

Diabetes is een veelvoorkomende ziekte bij katten waarbij een kat ofwel niet genoeg van het insulinehormoon kan produceren, of niet kan gebruiken wat het produceert. Insuline reguleert hoe glucose van het bloed van je kat naar zijn lichaamscellen komt.

Wanneer de glucose die cellen niet bereikt, probeert de kat meer voedsel te eten om dit te compenseren - maar natuurlijk werkt dit niet. Je kat kan ook uitgedroogd raken. Uiteindelijk zal diabetes, indien onbehandeld, de kat doden.

Diabetes kan worden veroorzaakt door hormonale onevenwichtigheden, andere ziekten, leeftijd of medicatie. Sommige katten hebben genetisch meer kans om het te krijgen. Maar overweldigend gezien heeft een te zware kat veel meer kans op diabetes dan een slanke kat.

Hoe weet ik of mijn kat diabetisch kattenvoer nodig heeft?

Het is belangrijk om je kat vanaf het begin het juiste voedsel in de juiste hoeveelheden te geven. Dit houdt het dier gezonder en verkleint de kans op het ontwikkelen van diabetes. Maar je hoeft pas een specifiek dieet voor diabetische katten te starten als je katachtige vriend gediagnosticeerd is met diabetes.

Katten drinken niet veel - niet als we ze kunnen zien tenminste. Dus als je opmerkt dat je kat meer water drinkt dan normaal, of andere tekenen vertoont van uitdroging, kun je dit beschouwen als een mogelijke symptoom van diabetes. Aan de andere kant betekent dit dat het dier ook meer zal plassen.

Andere symptomen hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. Maar uiteindelijk krijgt een ongediagnosticeerde kat een verhoogde eetlust - maar kan toch afvallen. De vacht kan dof en klittend worden. En het dier kan nog lustelozer worden dan normaal.
Als je een van deze symptomen opmerkt, moet je je kat naar de dierenarts brengen. Het kan diabetes zijn, of het kan een andere aandoening zijn die de veranderingen veroorzaakt.

Diabetisch kattenvoer: behandeling van een diabetische kat

Dus je dierenarts heeft diabetes bij je kat vastgesteld. Ze zal eerst de bloedglucosewaarden van de kat stabiliseren door het dieet te veranderen en mogelijk insuline aan het dier te geven.

Je hebt nogal wat plezier in het vooruitzicht, aangezien je kat één of twee insuline-injecties per dag nodig kan hebben. Dit wordt jouw taak. Gelukkig doet het de kat geen pijn en is het waarschijnlijk gemakkelijker dan wanneer je hem pillen zou moeten laten slikken. De dierenarts van je kat zal de situatie op intervallen volgen om te zien wat werkt en of de dosis moet worden aangepast.

Wat betreft diabetisch kattenvoer zal de dierenarts van je kat je adviseren hoe je het beste het gewicht van het dier naar een gezond niveau kunt brengen. Dit moet geleidelijk gebeuren, omdat plotselinge veranderingen (of je kat uithongeren!) zelden goed uitpakken. Als het gaat om gewichtsverlies, is er een balans nodig tussen het verminderen van koolhydraten en het verhogen van de vezels in het dieet van je kat. Je kunt het gaandeweg uitwerken, afhankelijk van de resultaten die je ziet.

Verhoogde eiwitniveaus kunnen ook de gezondheid van je kat verbeteren. Maar als je kat ook nierproblemen heeft, is het misschien beter om de eiwitten te beperken om de niergezondheid van de kat te beschermen. Wat er ook gebeurt, je moet ervoor zorgen dat je kat genoeg eet (en niet te veel), dus het voedsel dat je bereidt, moet redelijk smakelijk zijn.

Je kunt deze voedingsmiddelen in voorverpakte natte en droge formaten vinden. Vraag je dierenarts om een aanbeveling, maar wees ook bewust van wat je je kat geeft - vooral omdat je het moet aanpassen, afhankelijk van de resultaten.

Natte voedingsmiddelen zijn vaak smakelijker en kunnen ook helpen om een kat te rehydrateren. Maar ze kunnen suikers bevatten, dus controleer het etiket zorgvuldig. Een kwaliteitsmerk met een hoog vleespercentage is misschien het beste voor je kat. Als je iets vindt dat werkt, probeer er dan bij te blijven, omdat het afwisselen van het merk problemen kan veroorzaken in het spijsverteringssysteem van je kat.

Onthoud dat voedsel niet het enige element is om een kat slank en gezond te houden. Het beest heeft ook beweging nodig. Als je een luie huiskat hebt, zoek dan dingen voor hem om te doen. Spelletjes, of een hond om mee te spelen. Net zoals je zou doen met een diabetische mens.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen