Aanbieding

dikke rode kat

Is jouw kat te dik?

© Unsplash

Een dikke kat: 4 natuurlijke middeltjes tegen overgewicht

Door Sander Nelisse Redacteur

Bijgewerkt op

Overgewicht of zwaarlijvigheid kan erg slecht zijn voor de gezondheid van je kat. Hoe kun je een dikke kat laten afvallen? Hier zijn onze oma-goedgekeurde tips!

Sinds ze gedomesticeerd zijn, hebben katten zichzelf laten gaan. Katten eten steeds meer door het kattenvoer dat ze krijgen, ze bewegen veel minder en staan vaak onder stress.

Deze veranderingen zijn schadelijk voor hun gezondheid en leiden ertoe dat de kat te dit wordt en daardoor vaak lijden aan diabetes, gewrichtspijn, nierziekte, leverziekte of hartproblemen. Het is daarom over het algemeen raadzaam om ze naar een dierenarts te brengen om oplossingen te vinden om terug te keren naar een gezond gewicht.

Maar er zijn ook natuurlijke en ouderwetse methoden om hen te helpen hun gewicht te behouden of af te vallen:

Huisremedie voor een te dikke kat: Courgette of sperziebonen in tonijnsap in aanvulling op brokjes

Het monitoren van het dieet van je kat betekent niet dat je een restrictief dieet moet opleggen: hoewel gedomesticeerd, zijn ze nog steeds vleesetende knabbelaars die veel kleine maaltijden per dag consumeren. Daarom is het belangrijk om ze droog voedsel (en water!) naar believen te laten eten. Het is beter om ze geen zoete traktaties te geven, maar je kunt in plaats daarvan een paar stukjes courgette en sperziebonen gekookt in water aanvullen met hun brokjes.

Om de groenten aantrekkelijker te maken, voel je vrij om een theelepel tonijnsap toe te voegen. Door het eten van deze groenten, zal het de maag van de kat gevuld zijn en zullen ze minder vaak naar hun voerbak lopen!

Plaats voerbakken op verschillende locaties

Is jouw kat in de loop der tijd een luie poes geworden en is hij nu een dikke kat geworden? Is zijn dieet rijk en is zijn lichamelijke activiteit niet-bestaand? Om gewichtsverlies mogelijk te maken, laat hem op een speelse manier eten: buiten zou hij jagen op voedsel. Dus doe wat voedsel in verschillende bakjes en plaats ze hoog of verstop ze op strategische hoeken! Je kat zal zo zowel fysiek als mentaal gestimuleerd worden.

Zelfgemaakte speeltjes voor dikke kat

De warmte van de radiator, de zachtheid van het kussen, bakjes in de buurt van het bed... alles is gedaan om de activiteit van onze kattenvriend tot een minimum te beperken. Waarom neem je niet de tijd om met ze te spelen? Onze creatieve grootmoeders faalden er niet in om speeltjes te maken om zich te vermaken met hun kleine metgezel. Bijvoorbeeld?

Door een stok, touwtje en kurk aan elkaar te binden, maakten ze toverstaven waarmee ze graag met hun katten speelden. Maar je kunt je kat net zo makkelijk wat balletjes van aluminiumfolie geven. Want spelen met je kat gaat erom hen te laten bewegen en zo gezond te houden!

'Fleurs de Bach', de anti-stress oplossing

Naast een overdreven rijk dieet en een gebrek aan lichamelijke activiteit is stress ook een factor voor gewichtstoename bij katten. Angstig zullen ze de neiging hebben om meer te eten om te ontspannen. Al tientallen jaren hebben onze grootmoeders vertrouwd op de kracht van bloemen om hun dierbaren te ontspannen en te kalmeren. Hun geheim? Rescue, het beroemde flesje bekend als 'Fleurs de Bach'. En dit bloemenelixir werkt wonderen bij katten: 4 druppels in hun waterbak kunnen genoeg zijn om hen te ontspannen!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen