Aanbieding

Boulab: kruising Bernersennen en Labrador

Let op: Bij kruisingen weet je vooraf nooit precies welke eigenschappen de pup erft!

© Matthew Collingwood | Shutterstock

De Boulab: een kruising tussen een Berner Sennen en een Labrador retriever

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Bijgewerkt op

Is jouw ideale hond speels, vriendelijk en pienter? Dan zou deze bijzondere mix van een Berner Sennenhond en een Labrador weleens héél goed bij je kunnen passen

Denk je eraan een Boulab te kopen? Lees dan snel verder om te zien of deze kruising hond bij jou past. Een Labrador retriever gekruist met een Berner Sennen, is het jouw match made in heaven?

Vijf keer de Boulab

  • Beste van twee rassen: leergierigheid van een Labrador gekruist met de loyaliteit en kalmte van de Berner Sennen;
  • Boulab komt uit de Franse samenstelling van Bouvier Bernois en Labrador;
  • Labernese (Bernese Mountain Dog) is een andere naam die voor deze mix wordt gebruikt;
  • Ontwikkeld in Canada, oorspronkelijk om geschikte geleidehonden voor blinden en gehandicapten te fokken;
  • Ook heel geschikt als familiehond.

De ouders van de Boulab

De Boulab is een kruising van een teefje Labrador met een reutje Berner sennen. Hieronder lees je meer over deze twee rassen.

Labrador Retriever

Labradors werden voor het eerst gefokt in het begin van de 19e eeuw om vissers op hun boten te vergezellen. Ze sprongen zonder aarzelen in het ijskoude Canadese water om overboord gevallen netten - of vis - op te halen. Vandaag de dag zijn Labradors in de eerste plaats geliefde gezinshonden, maar je ziet ze ook vaak als blindengeleidehond of gehandicapte hond, zoek- en reddingshond, of therapiehond. Deze veelzijdigheid is het gevolg van een combi van hoge intelligentie en please gedrag. Dit ras laat zich makkelijk trainen en is bijna altijd enthousiast, zolang het maar met mensen en (soms) eten te maken heeft.  

Berner Sennen

De Berner sennen werd van oorsprong gefokt voor het drijven van vee, het trekken van karren of het bewaken van het huis of het erf. Tegenwoordig zie je de Berner sennenhond vooral als familiehond. Het zijn grote, stabiele en heel aanhankelijke honden, die bij vreemden eerst de kat uit de boom kijken. Een Berner sennen is ook goed inzetbaar als waakhond.

Uiterlijke kenmerken van een Boulab

Schofthoogte: gemiddeld 64cm

De Boulab komt krachtig, sterk en gezond over. Deze is groter en zwaarder dan de Labrador, maar soepeler en atletischer dan de Berner sennen. De Boulab hond heeft een dikke, weersbestendige vacht, vaak met lange haren.

Qua kleuren zie je deze mix vaak met een zwart met witte vacht, maar er bestaan ook Boulabs met verschillende kleuren blonde en bruine vacht. Zoals typisch is voor mixen verschilt de ene Boulab qua uiterlijk erg van de andere Boulab.

Labernese puppy | Anne Richard | Shutterstock

Typisch de Boulab: Het karakter

De Boulab staat bekend als echte gezinshond. Zonder overdrijven is dit huisgenootje de goedheid zelve: vriendelijk, meegaand, toegewijd, kalm en ook nog intelligent. Toch zijn Boulabs ook bijzonder waakzaam. Bij onraad zullen zij luidkeels van zich laten horen.

Ondanks de aanhankelijke aard van beide ouderrassen, erven Boulabs vaak ook de waakzaamheid van de Bernersennen.

Verzorging van een Boulab

Je hebt kans dat je met een Boulab in huis de nodige haren op de grond vindt. Vachtverzorging is dus heel belangrijk. Borstel regelmatig, eventueel met een Furminator die gemakkelijk losse haren uit de vacht trekt. Niet alle Boulabs zijn even dol op badderen, toch is af en toe in bad voor het behoud van de vacht noodzakelijk.

Hoe gezond zijn Boulabs?

Vraag de fokker die je op het oog hebt goed door naar de gezondheidssituatie van de ouders. De Boulab is in principe vrij gezond, maar kan toch bevattelijk zijn voor bepaalde kwamen, zoals gewrichtsproblemen rond de heupen en de ellebogen. Ook heeft deze Labrador Berner Sennen mix, omdat het een vrij grote hond is, een iets vergrote kans op hartproblemen.

Gemiddelde levensverwachting: 6 tot 10 jaar

Een Boulab kopen

Heb jij je zinnen gezet op een Boulab? Dan zal je misschien wat moeite moeten doen om een betrouwbare fokker te vinden. Het gaat tentslotte niet om een erkend ras. Niettemin bestaan hier en daar zeker wel mensen die deze mix fokken. 

Ook zou je voor een kruising tussen een Labrador en een Berner sennen eens een kijkje in het dierenasiel kunnen nemen. De kans is aan de kleine kant dat je deze magische kruising daar tegenkomt, maar je weet maar nooit!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen