Aanbieding

Dekt mijn WA -verzekering schade die mijn hond maakt?

Puppy heeft de armleuning gesloopt

Een goede aansprakelijkheidsverzekering is een echte must-have.

© cunaplus | Shutterstock

Hartstikke leuk, een puppy in huis. Het brengt leven in de brouwerij, maar er gaat ook wel eens wat kapot... Wat doe je als je hond iets van een ander sloopt?

Door Faïrouz Ben Salah

Online sinds

Wat doe je als je hond het gloednieuwe tapijt van de buren kapot bijt of bij vrienden een vaas om stoot? In die gevallen ben jij als verzorger bijna altijd aansprakelijk, en dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Een goede aansprakelijkheidsverzekering is daarom een echte must-have.

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering

Je kan je behoorlijk schuldig voelen als je hond opspringt tegen je bezoek en daardoor diens kleding beschadigt. Of de Apple Mac van tafel gooit. Het kan inderdaad behoorlijk gênante situaties opleveren.  Maar wat zegt de wet? Er is tenslotte een verschil tussen wat je voelt en ook echt voor de veroorzaakte schade aansprakelijk zijn.

Omdat jij als verzorger door met je hond op stap te gaan het risico neemt dat deze iets stuk maakt of beschadigt, vindt de wet in veel gevallen dat je inderdaad aansprakelijk bent. Dat is wat in verzekeringstaal risicoaansprakelijkheid genoemd wordt. Vaak kan je dan een beroep kunnen doen op een Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA). Het afsluiten van zo een verzekering is niet verplicht, maar wel erg aan te raden, zeker met een hond in huis.

Tip: zorg voor een goede Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. 

Wanneer ben je aansprakelijk voor schade door de hond?

Het zit niet altijd zwart-wit. In de regel zegt de wet dat de verzorger aansprakelijk is als de schade veroorzaakt wordt door eigen energie van de hond. Bijvoorbeeld als je huisgenoot uit blijdschap opspringt tegen je moeder en daarbij haar nieuwe jas beschadigt. Of wanneer het dier uit baldadigheid iets in de tuin van de buren stuk bijt. En ook in het geval deze een voorbijganger aanvalt.

Maar stel dat je moeder door onoplettendheid over je puppy struikelt, deze een ziekte overbrengt en/of de voorbijganger op commando in de kuiten bijt? Dan wordt het een ander verhaal en heb je grote kans dat de verzekeraar zal concluderen dat er van eigen energie geen sprake is. Dit is dus slechts een vuistregel. Hoe dit precies uitpakt hangt van de specifieke situatie af.

Wanneer ben je niet aansprakelijk voor schade door de hond

  • Geen sprake van ‘eigen energie’

Er zijn ook verschillende gevallen te bedenken waarin je huisgenoot iets vernielt zonder dat dit wordt gezien als handelen ‘uit eigen energie’. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer deze een bevel opvolgt of iemand anders in de fout gaat. Hierbij kan je onder andere denken aan een hond die een ongeval veroorzaakt terwijl het angstig te straat oprent omdat er vuurwerk wordt afgestoken.  

  • Degene die de schade lijdt is zelf schuldig

Ook kan het zijn dat degene die de schade lijdt zelf schuldig wordt geacht. Zoiets doet zich voor als de hond een kledingstuk kapot bijt omdat deze wordt gepest of door toedoen van de ander door de dolle heen raakt.

  • 'Tenzij-clausule'

Een van de wettelijke uitzonderingen voor de aansprakelijkheid van verzorgers voor schade die de hond veroorzaakt is de tenzij clausule. Het komt erop neer dat je niet aansprakelijk bent als je ook niet aansprakelijk was geweest in het geval je de hond wel onder controle had gehad. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin jij aangevallen wordt, en de hond voor je in de bres springt om je te verdedigen. Als jij in een dergelijke situatie de hond de opdracht geeft te reageren heet dat noodweer, omdat je van de wet jezelf of iemand anders (onder bepaalde voorwaarden) bij een aanval mag verdedigen.

  • De hond is bij een oppas

Het zal je maar gebeuren: net in het weekend dat je puppy voor het eerst bij vrienden logeert bijt deze de gloednieuwe tas van hun (schoon) moeder stuk. Heel vervelend: maar in dit geval ben niet jij aansprakelijk, maar je vrienden. 

Vuistregel: Je bent niet aansprakelijk als je hond iets stuk maakt of beschadigt terwijl deze bij een oppas is.

  • Als je in zee gaat met professionele hondendienstverleners

Ook het geval dat de hond de schade veroorzaakt tijdens een puppytraining of een wandeling met een medewerker van de uitlaatservice, ben jij in principe als verzorger aansprakelijk. Het idee is dat jij verantwoordelijk bent voor een goede opvoeding en niet de door jou ingeschakelde professional.

Het wordt direct een ander verhaal als de oorzaak bij de dienstverlener ligt. De medewerker die wat verstrooid is en niet oplet, of de eigenaar van de puppyschool die het terrein onvoldoende heeft afgebakend.

WA gaat niet over de inboedel

Het verhaal over schade, dekking en aansprakelijk gaat alleen op als de hond het eigendom van iemand anders naar gort helpt. Voor schade aan jouw eigen interieur: je huisgenootje gooit per ongeluk jouw iPad van tafel of bijt je nieuwe poef stuk, kan je geen beroep doen op je inboedelverzekering.

Heeft je puppy jouw tapijt stuk gebeten? Helaas dekt de aansprakelijkheidsverzekering niet de schade die door eigen huisdieren veroorzaakt wordt

WA verzekering hond: op reis

Tijdens de vakantie loopt de aansprakelijkheidsverzekering gewoon door. Daarnaast bestaan er reisverzekeringen die ook de medische kosten voor huisdieren vergoeden, als onderdeel van de medische dekking voor de verzorgers.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen