Aanbieding

Angst voor vuurwerk bij honden

Honden zijn vaak bang voor vuurwerk. Dit kan vermeden worden door training en geduld.

© Shutterstock

Honden en vuurwerk: je huisdier tot rust brengen

Door Kaami Kanje

Online sinds

Het vuurwerkseizoen kan een zeer stressvolle tijd zijn voor honden. Angst voor vuurwerk kan worden voorkomen door training en vastberadenheid van de verzorger.

Ondanks veel campagnes van hondenverzorgers om het gebruik van vuurwerk effectiever te reguleren, zijn vuurwerk nog steeds te koop voor gelegenheden en oud en nieuw. Totdat dit verandert, is het beste wat je kunt doen je hond helpen zich voor te bereiden op het vuurwerkseizoen.

Vreugdevuuravonden, Oud en Nieuw, we houden van die vieringen omdat we prachtig en kleurrijk vuurwerk in de lucht kunnen zien. Maar deze tijden van het jaar kunnen zeer traumatisch zijn voor veel honden. De harde knallen en flitsende lichten van vuurwerk zijn vaak zeer beangstigend voor onze harige vrienden. Dit kan hen gestrest en onvoorspelbaar maken, wat hun veiligheid in gevaar kan brengen. Als huisdierbezitter moet je vooruit plannen met een desensibilisatietraining om je hond kalm en veilig te helpen zijn. 

Zorg ervoor dat je huisdier gechipt is voor het geval dat hij wegloopt en vergeet vooral niet je gegevens te controleren!

Hier zijn onze beste tips over hoe je je hond kunt desensibiliseren en rustig kunt houden tijdens vuurwerk.

Plan vooruit: Hoe kun je je hond voorbereiden op vuurwerk?

Doe je onderzoek

Als je hond gevoelig is voor geluid, is het het beste om vooruit te plannen voor het vuurwerkseizoen. Ontdek wanneer vuurwerkshows bij jou in de buurt plaatsvinden gedurende het jaar. Vraag ook rond in je buurt om te zien of iemand in de buurt van plan is onofficiële shows te organiseren. Begin maanden van tevoren met het desensibiliseren van je hond voor harde geluiden, voordat je de eerste vuurwerkshows van het seizoen verwacht.

Begin een desensitisatietraining programma

Door middel van desensitisatie kun je je hond helpen het luide geluid van vuurwerk te associëren met iets positiefs. Dit zal veel tijd en geduld van jouw kant vergen. Probeer het proces nooit te versnellen en blijf altijd kalm!

Je kunt beginnen door een cd of een streaming-soundtrack van vuurwerkgeluiden te vinden. Speel in het begin de cd met vuurwerkgeluiden op een zeer laag volume, zodat het bijna onmerkbaar is. Zet deze soundtrack een paar minuten per keer aan, meerdere keren per dag. Telkens wanneer je het geluid aanzet, zorg ervoor dat je traktaties, een bak met voedsel of een favoriet speeltje bij de hand hebt. Begeleid de geluiden altijd met iets positiefs waarvan je weet dat je hond ervan geniet.

Als je hond het geluid aankan en geen tekenen van angst vertoont tijdens deze desensitisatiesessies, verhoog dan geleidelijk het volume terwijl je doorgaat met je positieve associaties. Als je ooit het gevoel hebt dat je hond zich ongemakkelijk begint te voelen (bijvoorbeeld oren naar achteren, weigeren van traktaties), zet het geluid dan uit en begin later opnieuw op een lager volume. Het is heel belangrijk dat je hond zich veilig en zeker voelt.

Stop de soundtrack onmiddellijk wanneer je stopt met voeren/spelen met je hond. Dit zal je hond helpen leren dat vuurwerkgeluiden exclusief betekenen dat er iets goeds gebeurt!

Controleer de gegevens van je huisdier

Het is ook de moeite waard om de gegevens van de microchip en/of het identificatielabel van je huisdier te controleren en ervoor te zorgen dat deze up-to-date zijn. Huisdieren die bang zijn voor vuurwerk raken vaak in paniek door harde knallen en kunnen een vluchtreactie vertonen. Er worden jaarlijks enorm veel dieren vermist gemeld na de jaarwisseling. Als je huisdier wegloopt, is het geruststellend om te weten dat je ze veilig kunt terugvinden.

Op de avond zelf: Hoe je je hond kunt helpen en beschermen tijdens vuurwerk

Vervroeg je avond ritueel

Als je weet dat er vandaag een vuurwerkshow plaatsvindt, zorg er dan voor dat je hond vroeg te eten krijgt. Zodra de shows beginnen, kan je huisdier te angstig zijn om te eten.

Loop 's avonds vroeg met je hond, voor het invallen van de nacht. In het ideale geval zou je hond al zijn energie moeten hebben besteed voordat het vuurwerk begint. Neem hem mee voor een lange wandeling waar hij de kans krijgt om te rennen en te spelen. Dit zal hem helpen zich kalmer en ontspannener te voelen zodra hij thuis is.

Oud en nieuw

Helaas is het bijna niet mogelijk het bovenstaande ritueel te handhaven met nieuwjaar aangezien er dagen voor het oudejaarsfeest al flink veel vuurwerk wordt afgestoken, zelfs overdag. Probeer een plek te zoeken waar zo min mogelijk vuurwerk wordt afgestoken en maak een grote wandeling vroeg in de ochtend.

Wellicht is het idee om je hond mee in de auto te nemen en hem mee te nemen naar een rustige(re) plek. Mocht dit niet mogelijk zijn, ga dan vooral niet te lang met je hond wandelen. Laat de hond enkel zijn behoeften doen waarna hij weer naar binnen mag waar hij zich veilig voelt.

Creëer een veilige omgeving

Eenmaal in huis, sluit alle ramen en gordijnen en zet de verlichting aan. Hoewel de luide geluiden voornamelijk verantwoordelijk zijn voor de negatieve reacties van honden op vuurwerk, kan ook het voortdurend oplichten van de lucht een bron van stress zijn.

Zorg ervoor dat je hond een veilige plek heeft om naartoe te gaan als hij angstig is en zich wil verstoppen. Je kunt een veilige ruimte voor je hond creëren door een deken over zijn bench te leggen en deze te vullen met dingen die hij leuk vindt: zijn bed, een favoriet speeltje of wat lekkers bijvoorbeeld. Als je pup niet gewend is aan het gebruik van een bench, zorg er dan gewoon voor dat zijn favoriete bed, kamer of meubel beschikbaar is voor hem om toevlucht te nemen als hij dat wil.

Aangezien angstige honden waarschijnlijk willen wegrennen, zorg ervoor dat alle ontsnappingsroutes (bijv. deuren, ramen, poorten, etc.) gesloten zijn. Iedereen in huis moet ervoor zorgen dat er gedurende de avond geen van deze uitgangen openstaat. Sluit echter nooit je hond op tijdens vuurwerkshows. Dit kan hem meer stress bezorgen en de situatie verergeren. Huisdieren hebben altijd opties nodig waar ze naartoe kunnen, vooral tijdens stressvolle periodes zoals deze.

Fireworks and dogs

Creëer een veilige omgeving voor je hond ©Shutterstock

Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar laat je hond niet alleen tijdens een vuurwerkshow als hij gevoelig is voor geluid. Hij heeft jouw steun nodig om de avond door te komen! Je moet het echter ook niet overdrijven. Als je overdreven aanhankelijk bent of juist gestrest, zal je hond dat oppikken. Dit kan hem nog meer ongemakkelijk maken. Doe zo natuurlijk mogelijk en laat je hond zien dat er niets is om op te reageren!

Je kunt wat klassieke muziek, muziek voor honden of zelfs de tv aanzetten om het geluid van het vuurwerk te overstemmen. Zorg ervoor dat je iets leuks doet met je hond terwijl de shows aan de gang zijn. Of dit nu knuffelen op de bank is terwijl je hem lekkere traktaties geeft, een spel spelen met zijn favoriete speeltje, of hem een Kong-speeltje geven om hem bezig te houden, de activiteit moet afleidend en positief zijn voor je viervoeter!

Laatste redmiddelen

Als je alle gedragsbeheersingsplannen hebt geprobeerd en je hond nog steeds buitensporig angstig is tijdens vuurwerk, zou je kunnen overwegen met een dierenarts of een gekwalificeerde gedragstherapeut hierover te praten. Ze kunnen aanbevelen om een feromoonverdamper te gebruiken, die kalmerende chemicaliën in de kamer verspreiden. Ze kunnen je eventueel ook vertellen om een Thundershirt te kopen, dit is een soort van t-shirt voor een hond, dat door zachte, constante druk op het lichaam van je hond, kan helpen angst en stress te verminderen. Een dierenarts kan ook kalmerende medicijnen voorschrijven voor de extreem gestreste dieren. In elk geval kunnen ze het meest ervaren, waardevolle advies geven om ervoor te zorgen dat je huisdier gezond en gelukkig blijft gedurende het vuurwerkseizoen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen