Aanbieding

Zuurkool voor de hond

Zuurkool helpt tegen verstopping bij honden

© rzoze19 / Shutterstock

Mag een hond zuurkool?

Door Lianne van Loon

Online sinds

Zuurkoolstamppot is een typisch Nederlands gerecht. Maar is zuurkool ook geschikt voor honden? In dit artikel ontdek je of honden zuurkool mogen eten en wat de invloed ervan is op hun gezondheid.

Vooral in het koude seizoen eten we graag een stevige maaltijd met zuurkool. Maar mag zuurkool ook in de voerbak van je hond? In dit artikel geven we je antwoord op de vraag of je je hond veilig zuurkool kan geven.

Zuurkool wordt gemaakt van witte kool of spitskool die wordt geconserveerd door melkzuurfermentatie. Dit proces zorgt ervoor dat de kool langer houdbaar blijft en geeft het zijn kenmerkende zure smaak. Oorspronkelijk werd zuurkool vooral gegeten als bron van vitamine C in de winter, maar tegenwoordig is het een populair bijgerecht. Daarnaast staat zuurkool bekend om zijn positieve effect op de spijsvertering en wordt het soms als huismiddeltje tegen constipatie gebruikt.

Mag een hond zuurkool eten?

Ja, honden mogen zuurkool eten. De kool zelf is niet giftig voor honden, maar het bevat histamine, een stof die bij sommige honden spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. Vooral honden met een histamine-intolerantie kunnen hier last van krijgen. Let daarom goed op mogelijke allergische reacties, zoals braken, diarree of jeuk, na het eten van zuurkool.

Hoeveel zuurkool mag ik mijn hond geven?

Geef je hond slechts kleine hoeveelheden zuurkool om maagklachten te voorkomen. Begin met een theelepel portie en observeer de reactie van je hond. Indien nodig kan je de hoeveelheid geleidelijk verhogen.

Wat zijn de voedingswaarden van zuurkool?

Zuurkool is niet alleen lekker voor mensen, maar is ook geschikt om aan honden te voeren. Gefermenteerde kool heeft veel te bieden voor de gezondheid van je viervoeter: Zuurkool bevat gezonde vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten en helpt effectief bij de spijsvertering van je hond en het verbeteren van het immuunsysteem. 

Deze eigenschappen maken zuurkool zo gezond voor honden:

  • De groente bevat weinig calorieën en vet.
  • Het is een goede bron vitamine C: ongeveer 15 gram per 100 gram kool.
  • Vitamine B12 en andere B-vitamines dragen bij aan de vitaminevoorziening van de hond.
  • Vitamine A is belangrijk voor het behoud van het gezichtsvermogen.
  • IJzer is betrokken bij de vorming van rode bloedcellen en het transport van zuurstof.
  • Vezels ondersteunen een gezonde spijsvertering bij honden.
  • Antioxidanten beschermen tegen vrije radicalen en voorkomen ziekten.
  • Probiotica bevorderen de spijsvertering en een gezonde darmflora.

Rauwe of gekookte of kant-en-klare zuurkool aan je hond geven?

Gebruik alleen ongekookte, rauwe zuurkool. De zuurkool mag geen kruiden, azijn of andere ingrediënten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor honden. Je kunt zuurkool kopen in natuurvoedingswinkels of zelf maken.

Wat zijn de voordelen van zuurkool?

Een darmkuur bij honden kan nodig zijn in bepaalde situaties, bijvoorbeeld na een antibioticakuur of bij maag- en darmproblemen. Zuurkool kan een rol spelen bij de ondersteuning van de darmgezondheid bij honden, omdat het probiotische bacteriën bevat. Probiotica zijn levende micro-organismen die de darmflora positief kunnen beïnvloeden.

Zuurkool voor je hond bij constipatie

Het fermentatieproces produceert melkzuurbacteriën in zuurkool, die een probiotische werking hebben. Probiotisch voedsel is gezond voor honden omdat de melkzuurbacteriën spijsverteringsproblemen zoals constipatie voorkomen en de gezondheid van de natuurlijke darmflora van de hond ondersteunen. Het is dus goed om je hond af en toe zuurkool te geven.

Zuurkool als eerste hulpmaatregel

Als je hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt, kan zuurkool dienen als een eerste hulpmaatregel. De fijngesneden kool kan zich in het darmkanaal om het object heen wikkelen, waardoor het gemakkelijker en veiliger via de ontlasting wordt afgevoerd.

Maar wees voorzichtig: als je hond een voorwerp heeft ingeslikt, controleer dan eerst of de luchtwegen vrij zijn, zodat de hond zich niet verslikt. Als het vreemde voorwerp zich al in het spijsverteringskanaal van de hond bevindt, kan zuurkool helpen bij het uitscheiden. Dit huismiddeltje is echter geen vervanging voor een bezoek aan de dierenarts. Raadpleeg een dierenarts in dit geval, vooral als het voorwerp scherp is.

Zuurkool rauw of gekookt voeren aan je hond?

Om te profiteren van het probiotische effect van het voedsel, moet zuurkool rauw worden gevoerd. Gekookte zuurkool of zuurkool uit blik heeft niet het gewenste probiotische effect op de darmen. Gekookte zuurkool kan echter wel helpen bij constipatie, omdat het een mild laxerend effect heeft op de hond.

Hoe geef je zuurkool aan je hond?

Rauwe zuurkool heeft een zure smaak, en niet alle honden vinden dit lekker. Als je hond de smaak niet prettig vindt, kun je de zuurkool eerst goed afspoelen met water om het zure gehalte te verminderen. Een andere optie is om de zuurkool te mengen met een beetje yoghurt, wat de zure smaak neutraliseert en tegelijkertijd goed is voor de spijsvertering. Vermijd echter altijd kruiden en specerijen, omdat veel daarvan schadelijk of moeilijk verteerbaar zijn voor honden.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen