Aanbieding

Bruine hond op de bank

Als je hond te snel veel water drinkt, kan hij gaan overgeven.

© Shutterstock

Waarom moet mijn hond overgeven na het drinken van water?

Door Lianne van Loon

Online sinds

Als je hond regelmatig moet overgeven na het drinken van water, is het misschien niet iets ernstigs, maar toch de moeite waard om te onderzoeken.

Honden kunnen om verschillende redenen overgeven na het drinken van water. Honden kunnen echt overgeven (de inhoud van hun maag evacueren) of ze kunnen gewoon uitbraken (vloeistof of voedsel terugbrengen omdat ze het niet goed hebben doorgeslikt).

Water uitbraken kort na het drinken kan wijzen op een probleem met de slokdarm (voedselpijp). Water overgeven na het drinken en niet eten wijst meestal op een probleem met de maag of de darmen.

Waarom moet een hond overgeven?

Honden kunnen om verschillende redenen overgeven. Als je hond veel water drinkt, vooral heel koud water of na het sporten, kan dit de maag te snel vullen en ervoor zorgen dat ze een deel meteen weer overgeven. Als je hond dit vaak doet, kun je het drinken van je hond afremmen door een grote, schone steen in zijn waterbak te leggen, zodat hij er een rondje omheen moet lopen, of geef hem een kleine hoeveelheid per keer te drinken.

Je hond kan ook veel water drinken als hij zich niet lekker voelt (misselijk is) om te proberen zichzelf ziek te maken. Dit is ook de reden waarom honden soms gras eten. Het kan een manier van de hond zijn om gifstoffen af te voeren, als hij iets heeft gegeten dat zijn maag van streek maakt.
 

Er zijn veel ernstigere redenen waarom honden braken, zoals infecties, gifstoffen, verstoppingen, stofwisselingsziekten (zoals lever- of nierfalen) en zelfs kanker. Als je een hond van een groot ras hebt, zoals een Dobermann of Duitse Dog, die overgeeft na het drinken van water, kan dit een maagverstopping betekenen. Als levensbedreigende aandoening is dit een noodgeval.

Wanneer moet je je zorgen maken over het overgeven van je hond?

Als een hond al het water dat hij drinkt uitbraakt, raakt hij snel uitgedroogd. Als ze niet in staat zijn om water binnen te houden, hebben ze misschien een behandeling nodig om het braken te stoppen en soms een infuus met vocht om ze weer te hydrateren. Als je hond niet eet, gewicht verliest, sloom en lusteloos is of buikpijn of een opgeblazen gevoel heeft, kan dit wijzen op een ernstiger probleem en moet je onmiddellijk je dierenarts raadplegen.

Kan kraanwater mijn hond ziek maken?

Water uit onzuivere bronnen kan bacteriën en andere besmettelijke organismen bevatten die honden (en mensen) ziek kunnen maken. Het is belangrijk om je hond schoon, vers, drinkbaar water te geven, dat ook geschikt is voor mensen om te drinken. Water dat niet bedoeld is voor mensen om te drinken, of dat uit modderige plassen komt, kan ziektes veroorzaken. Stilstaand water is bijzonder gevaarlijk voor de gezondheid van je hond en je moet hem afraden om in stilstaande poelen te zwemmen of eruit te drinken.

Wat kunnen honden drinken, behalve water?

Honden kunnen speciale rehydratievloeistoffen drinken, die hen kunnen helpen om beter te worden na braken of diarree. Sommige honden zijn lactose-intolerant, dus zuivelproducten worden niet aanbevolen. Honden water met een smaakje geven, zoals kippenbouillon, kan hen aanmoedigen om te drinken, maar deze kunnen veel zout bevatten en moeten dus met voorzichtigheid gebruikt worden.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen