Aanbieding

hond anus bult

Dierenarts die de anus van een hond onderzoekt

© Yekatseryna Netuk / Shutterstock

Anaalklieren hond: wat moet je doen bij ontstoken of verstopte anaalklieren bij honden

Door Kaami Kanje

Online sinds

Hoewel je niet elke dag naar de anus van je hond kijkt, is het verstandig om aandacht te besteden aan symptomen zoals jeuk, bloed- of pusvlekken, klachten bij het poepen.

Deze tekenen kunnen wijzen op aandoeningen van de anale of perianale klieren van de hond. Het is belangrijk om deze symptomen snel te verlichten.

Wat zijn Anaalklieren bij honden?

Ook bekend als anale zakken, zijn kleine klieren die zich bevinden nabij de anus van de hond. Iedere hond heeft twee kleine zakjes. Met deze klieren markeert een hond zijn territorium af, het scheid geurige substanties af.

Wat is het verschil tussen verstopte en ontstoken anaalklieren van de hond?

Ontstoken of verstopte anaalklieren worden vaak verward met elkaar. Wat is het verschil

Verstopte anaalklieren bij honden: Wanneer de ze niet goed geleegd worden tijdens de ontlasting, kunnen ze verstopt raken. Dit kan leiden tot ongemak, irritatie en soms zelfs pijn voor de hond. Je ziet dat een hond last heeft als hij: veel aan het likken of bijten is aan de achterkant, als hij veel gaat sleetje rijden, en moeite heeft met zitten of persen tijdens zijn ontlasting.

Ontstoken anaalklieren bij de hond: Wanneer deze verstopt raken, kunnen ze ontstoken raken. Je hond kan ook een ontsteking krijgen door bacteriën of infecties. Het is belangrijk om te achterhalen wat deze aandoening veroorzaakt om effectieve behandelingen toe te passen. Dit wordt vaak aangeduid als anusklierontsteking of anale sacculitis. Het kan erg pijnlijk en gezwollen worden. Je kunt roodheid, zwelling, warmte of zelfs afscheiding opmerken rond de anus van je hond. Sommige honden kunnen symptomen van pijn vertonen, zoals moeite met ontlasting, zitten of het likken en bijten aan de achterkant.

Wat zijn de symptomen van een ontsteking van de Anaalklieren bij Honden?

Het begint met een pijnlijke en ontstoken zwelling (roodheid) aan één kant van de anus. Later kan het openbarsten en pus, soms vermengd met bloed, afvoeren.

De hond lijdt veel pijn, likt aan zijn achterwerk en heeft moeite met zijn ontlasting. Hij kan koorts hebben.

Hoe behandel je verstopte anaalklieren bij honden? 

Als je vermoedt dat je hond verstopte anaalklieren heeft, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. De dierenarts kan de anaalklieren onderzoeken en beoordelen of ze inderdaad verstopt zijn.

  1. Het legen van de anaalklieren: De dierenarts zal de anaalklieren van uw hond legen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de ernst van de verstopping en de voorkeur van de dierenarts. Het legen kan handmatig worden gedaan door de dierenarts, waarbij hij/zij de klieren van buitenaf samendrukt om de inhoud te verwijderen. In sommige gevallen kan een spoelprocedure worden uitgevoerd om de klieren grondig te reinigen. De vloeistof die uit de klieren komt is een sterk ruikende vloeistof en ruikt niet al te prettig.
  2. Nazorg: Na de behandeling kunnen de anaalklieren gevoelig zijn, dus het kan zijn dat je hond enige tijd ongemak ervaart. De dierenarts kan aanbevelen om warme kompressen aan te brengen op het gebied om de pijn te verlichten. Ook kunnen ze instructies geven over hoe je de ontlasting van je hond in de gaten kunt houden om ervoor te zorgen dat de klieren regelmatig worden geleegd tijdens normale ontlastingsroutines.

Als je hond regelmatig last heeft van verstopte anaalklieren, kan het nodig zijn om regelmatig terug te komen om de anaalklieren leeg te laten maken Bespreek eventuele zorgen of terugkerende symptomen met je dierenarts om de beste aanpak voor je hond te bepalen.

Welke Behandelingsopties bij de Dierenarts Zijn Er voor Ontstoken Anaalklieren bij honden?

Indien je vermoedt dat je hond ontstoken anaalklieren heeft, is het raadzaam om onmiddellijk een afspraak te maken bij de dierenarts. Deze zal de overvulde of ontstoken klieren behandelen door ze op een geschikte manier te legen of spoelen.

De procedure om de ontsteking te behandelen kan variëren van het manueel legen van de klieren tot het voorschrijven van medicatie om infecties te bestrijden. Het is van essentieel belang om de aanwijzingen van de dierenarts nauwlettend op te volgen.

Als de behandeling chirurgisch is zal de dierenarts de abces openen en de wond grondig reinigen . De medische behandeling omvat antibiotica en pijnstillers. De hond moet een beschermende halskraag dragen gedurende de genezingsperiode.

Bij terugkerende gevallen of bij chronische symptomen kan het een optie zijn de anaalklieren operatief te laten verwijderen, maar dit is een complexere operatie.

Anaalklieren operatief verwijderen is ook bekend als anale sacculectomie, is een ingreep die wordt uitgevoerd wanneer een hond regelmatig last heeft van ernstige problemen met de anaalklieren, zoals herhaalde verstoppingen, ontstekingen of abcessen, die niet goed reageren op conservatieve behandelingen.

Wat is het Belang van een Tijdige Behandeling van Ontstoken Anaalklieren hond?

Acute ontstoken anaalklieren kunnen een aanzienlijke impact hebben op de gezondheid en het welzijn van je hond. Het is essentieel om het verschil te begrijpen tussen chronische en acute ontstoken klieren om tijdig in te grijpen en complicaties te voorkomen.

Onbehandelde ontstekingen kunnen leiden tot de vorming van abcessen, ernstige pijn en zelfs septische aandoeningen. Het is daarom van groot belang om de symptomen van ontsteking serieus te nemen en snel te handelen.

Hoe Kun je Preventieve Maatregelen Nemen tegen problemen met de anaalklieren?

Om ontstoken anaalklieren te voorkomen, zijn er verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen voor de gezondheid van je hond. Het is aan te raden om vezelrijke voeding te geven, regelmatige lichaamsbeweging te stimuleren en de goede hygiëne te handhaven.

Aanvullend op dieetopties kunnen specifieke voedingssupplementen helpen om de gezondheid te ondersteunen en verstoppingen te voorkomen. Het is belangrijk om te investeren in de preventie van anaalklierproblemen.

Tumoren van de anale klieren bij honden

Ze zijn zeldzamer. Het gaat voornamelijk om het adenocarcinoom van de anale zak, dat een agressieve kwaadaardige tumor is.

De behandeling is chirurgisch (verwijdering van de aangetaste klier en eventueel van de lymfeklieren).

Duitse herders, Chihuahua's en Teckels hebben een verhoogd risico op aandoeningen van de anale klieren bij honden.

Wat zijn Perianale Klieren van de Hond

De hond heeft perianale klieren rond de anus. Deze klieren scheiden geen talg af en kunnen bij problemen kleine bultjes veroorzaken.

Tumoren van de circumanale klieren van de hond

Het betreft voornamelijk adenomen (goedaardige tumoren); ze worden ook circumanalomen genoemd.

Ze kunnen enkelvoudig of meervoudig zijn. Hun diameter varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters. Ze hebben een harde consistentie, meestal niet pijnlijk, maar ze kunnen ook openbreken en bloederig worden.

Tumoren van de circumanale klieren van de hond worden beïnvloed door een hormoon: testosteron. Ze komen vaker voor bij niet-gesteriliseerde mannetjes en verschijnen meestal bij middelbare tot oudere dieren.

De behandeling is chirurgisch (verwijdering van de tumoren) en moet worden aangevuld met castratie (chirurgisch of chemisch) om terugkeer te voorkomen.

Cockerspaniëls, Beagles en Bulldogs behoren tot de rassen die vatbaar zijn voor circumanalomen.

Maligne tumoren (adenocarcinomen) van de perianale klieren bij honden zijn veel zeldzamer. Differentiële diagnose tussen goedaardige tumoren en kanker wordt gemaakt tijdens histologisch onderzoek in een veterinaire laboratorium van het verwijderde weefsel.

bult op anus hond

Andere anale aandoeningen bij honden?

Naast problemen met de anaalklieren zijn er ook andere aandoeningen die het anale gebied van honden kunnen beïnvloeden.

Perineale Hernia

Dit is een aandoening waarbij een zachte massa onder of naast de anus ontstaat als gevolg van verzwakking van de perineale spier. Behandeling omvat vaak chirurgie, vooral bij oudere dieren.

Anale Fistels

Anale fistels, of anale furonculose, zijn zeer pijnlijke laesies rond de anus. Behandeling vereist vaak een grondige veterinaire interventie.

Preventie en Zorg

Als je hond een letsel aan de anus heeft, is het belangrijk om snel een dierenarts te raadplegen. Het is namelijk een gevoelig gebied dat snel kan ontsteken. Veel anale aandoeningen bij honden zijn goedaardig en kunnen snel genezen met de juiste behandeling.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen