Canadese Eskimohond

Andere namen : Canadian Eskimo Dog, Qimmiq

Canadese Eskimohond

De Canadese Eskimohond is een heel oud ras uit het hoge noorden en misschien wel het enige inheemse ras uit Noord-Canada, zoals het daar 4000 jaar geleden bestond. De Nunavut-gemeenschap die daar woont, heeft van de hond hun embleem gemaakt. Zijn oorspronkelijke Canadese naam “Qimmiq” betekent “veelzijdige hond” in de Inuit-taal. In feite gebruikten de Inuit-mensen dit ras als sledehond, maar ook als jacht- en waakhond.

Algemene informatie Canadese Eskimohond

Hoe oud wordt een Canadese Eskimohond? :

7

18

12

13

Karakter :

Rustig Jager

Grootte Canadese Eskimohond :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Canadese Eskimohond of Qimmiq komt oorspronkelijk uit Canada. De Inuit gebruikten dit ras al 4000 jaar geleden als sledehond. Door zijn grote uithoudingsvermogen kan hij lange afstanden afleggen. Het werd ook gebruikt ter bescherming tegen ijsberen en muskusossen en bij de jacht op zeehonden.

Het noordelijke federale territorium van Canada, Nunavut genaamd, is de thuisbasis van dit ras.

Met de komst van sneeuwscooters en nieuwe rassen zoals de Siberische Husky en de Alaskan Malamute werd de Canadese Eskimohond aan het begin van de 20e eeuw met uitsterven bedreigd. Deze nieuwe rassen kwamen uit andere landen en brachten hondenziekten met zich mee waar de Canadese Eskimohond niet immuun voor was. Het ras leed daardoor zware verliezen, zodat er in de jaren zeventig nauwelijks meer dan 200 vertegenwoordigers waren. Vervolgens werd een door de Canadese regering gefinancierd reddingsprogramma gelanceerd.

De Canadese Eskimohond werd officieel erkend op 25 juni 1959.

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Canadese Eskimohond

Grootte Canadese Eskimohond

Teef : 50 tot 60 cm

Reu : 57 tot 70 cm

Gewicht Canadese Eskimohond

Teef : 18 tot 30 kg

Reu : 30 tot 40 kg

Vachtkleur Canadese Eskimohond

Vachttype

Oogkleur Canadese Eskimohond

Bruin

Uiterlijke kenmerken Canadese Eskimohond

De Canadese Eskimohond heeft een krachtige uitstraling. Zijn lichaam is ontworpen voor uithoudingsvermogen, niet voor snelheid, en is daarom gespierd. Seksueel dimorfisme (d.w.z. de morfologische verschillen tussen vrouwelijke honden en reuen) is duidelijk uitgesproken: de mannetjes zijn groter en sterker. De gang is levendig en krachtig. De schedel is enorm, maar goed geproportioneerd in verhouding tot het lichaam. Zijn ogen staan ​​iets schuin en geven hem een ​​serieuze uitdrukking. De oren zijn kort, dik, recht en licht afgerond aan de uiteinden. De staart is bedekt met dikke vacht en wordt hoog gedragen of gekruld over de rug.

Goed om te weten

Karakter

33%

Aanhankelijk

De Canadese Eskimohond is erg zachtaardig tegenover zijn familieleden. Hij kan ook zijn gastvrije kant laten zien aan vreemden. Ondanks alles behoudt hij ook een zekere zelfstandigheid en waardeert het dan ook als je hem met rust laat. Het enige belangrijke is dat je er voor hem bent en inspeelt op zijn behoeften.

33%

Speels

Deze honden spelen liever met andere honden dan mensen. Als puppy zijn ze erg speels, maar ze worden rustiger naarmate ze ouder worden.

100%

Rustig

Het is een zeer vredelievende hond. Hij kan het beste omschreven worden als een ‘zachtaardige reus’. Om deze rustige kant te behouden heeft hij echter voldoende dagelijkse activiteiten nodig.

66%

Intelligent

Ze negeren graag de commando's van hun verzorgers om er zelf op uit te trekken.

100%

Jager

Zoals bij de meeste Canadese honden is het jachtinstinct van de Qimmiq bijzonder sterk. In het land van herkomst wordt hij nog steeds gebruikt voor de jacht. Zijn jachtinstinct stelt hem in staat wilde dieren (hazen, herten, enz.) en boerderijdieren (schapen, katten, enz.) te doden. Daarom zijn socialisatie bij het omgaan met andere dieren en terugroepen topprioriteiten bij het trainen van deze hond.

66%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Deze hond is soms gastvrij en soms wantrouwend tegenover vreemden. Als dat laatste het geval is, doet hij gewoon een stapje terug; dit ras vertoont nooit angst of agressie.

100%

Onafhankelijk

De meeste Noorse honden zijn onafhankelijke dieren en de Canadese Eskimohond is daarop geen uitzondering. Niettemin waardeert hij de nabijheid van zijn verzorgers; ervan uitgaande dat het van hem komt.

Gedrag Canadese Eskimohond

66%

Kan goed alleen zijn

Deze hond leeft graag in groepen en heeft dus gezelschap nodig. Het maakt niet uit of het een andere hond is of een kat waarmee hij is opgegroeid. Als deze hond van jongs af aan gewend is om alleen te zijn, kan hij per dag een paar uur alleen gelaten worden. Hij voelt zich echter niet op zijn gemak als zijn baasjes 7-8 uur per dag weg zijn.

33%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Zijn koppige karakter maakt het trainen van deze hond moeilijk. Zijn baasjes hebben geduld en doorzettingsvermogen nodig om regelmatig gehoorzaamheid met hem te trainen. Bovenal worden positieve en welwillende opvoedingsmethoden aanbevolen.

Om het mentale evenwicht van deze hond te behouden, moet hij voldoende activiteiten krijgen. 

66%

Blaft graag

Hoewel de Canadese Eskimohond niet veel blaft, gebruikt hij nog steeds zijn stem om te waarschuwen voor mogelijke gevaren. Opwinding kan hem er ook toe verleiden om vaker te blaffen.

100%

Neiging om weg te lopen

Ze worden beschouwd als meesters in weglopen. Daarom is het noodzakelijk om te zorgen voor een omheinde omgeving. Zo lang je voldoende met de hond onderneemt, zal de drang om weg te lopen ook minimaal zijn.

66%

Neiging om dingen kapot te maken

Gebrek aan activiteit en eenzaamheid kunnen bij deze hond tot destructief gedrag leiden. Het is een werkhond die elke dag voldoende bezig moet zijn. Anders kan hij gedragsproblemen ontwikkelen.

66%

Eetlust

De Canadese Eskimohond is niet bepaald een zoetekauw. Traktaties zijn echter zeer geschikt ter ondersteuning van educatieve maatregelen.

66%

Geschikt als waakhond

Het zijn geen pure waakhonden, maar sommige honden zouden kunnen blaffen wanneer ze iets of iemand zien. 

33%

Geschikt als eerste hond

Het is niet de uitgelezen hond voor een eerste adoptie.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Canadese Eskimohond ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Canadese Eskimohond geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

33%

Kan de Canadese Eskimohond in een appartement leven?

De Canadese Eskimohond is niet gemaakt voor een appartementsleven. Hij moet buiten leven om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Ook kan hij niet goed overweg met de warme temperaturen in een appartement.

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

Het is een uiterst sportieve hond. Ondanks zijn rustige karakter moet hij voldoende werkgelegenheid krijgen, zoals bikejoring, als trekhond of canicross. Het liefst zwerft hij echter als sledehond door grote gebieden.

33%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Door hun grootte is op reis gaan niet altijd gemakkelijk. De auto moet voldoende ruimte bieden, en de tripjes naar de bergen zijn beter dan naar de zee.

Gezelschap

33%

Kan een Canadese Eskimohond samen met katten?

Katten en de Canadese Eskimohond zijn geen beste vrienden. Vooral als ze niet samen zijn opgegroeid. Het sterke jachtinstinct van deze hond kan er zelfs toe leiden dat hij achter katten aan gaat. Daarom is een vroege socialisatie met katten absoluut noodzakelijk als je wilt dat ze samenleven.

100%

Kan een Canadese Eskimohond samen met honden?

De Eskimohond is gemaakt voor het leven in een roedel. Hij kan goed overweg met zijn leeftijdsgenoten en met hen communiceren. Contact met andere honden is absoluut noodzakelijk voor zijn welzijn.

33%

Is de Canadese Eskimohond een kindvriendelijke hond?

De Canadese Eskimohond is niet per se geschikt om met kinderen te leven. Hij houdt niet van spelen en kan soms ruw tegen ze zijn.

33%

Is een Canadese Eskimohond geschikt voor ouderen?

Zijn omvang, behoefte aan lichamelijke activiteit en uithoudingsvermogen passen niet bij de levensstijl van ouderen.

%}

Wat kost een Canadese Eskimohond?

De prijs van een Canadese Eskimohond varieert afhankelijk van de afkomst, leeftijd en geslacht. Een hond met stamboekinschrijving kost tussen de € 800,- en € 1.200,-. De zeldzaamheid wordt zeker weerspiegeld in de prijs. Buiten het land van herkomst kan hij aanzienlijk duurder zijn en is het een van de duurste honden ter wereld.

Het gemiddelde budget dat je nodig hebt om aan de behoeften van een hond van dit formaat te voldoen, ligt rond de €60-70 per maand.

Verzorging

De lange en dikke vacht vereist regelmatig borstelen om hem mooi en gezond te houden. De Eskimohond mag echter niet worden gewassen om de natuurlijke bescherming van de vacht tegen de gevolgen van het weer te behouden.

Haaruitval

Door zijn dikke vacht verliest de Canadese waterhond regelmatig vacht. Tijdens het verharen wordt het haarverlies nog intenser. Gedurende deze tijd is dagelijkse verzorging belangrijk om te voorkomen dat er klitten ontstaan.

Voeding Canadese Eskimohond

Deze hond heeft een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten. Deze eiwitten (uit vis of vlees) kunnen aan hem worden gevoerd in de vorm van droogvoer of rauw vlees. Daarnaast heeft het ook voldoende vitamines en vetzuren nodig. Om voedingstekorten bij dit ras te voorkomen, is een uitgebalanceerd dieet essentieel.

Gezondheid Canadese Eskimohond

Hoe oud wordt een Canadese Eskimohond?

Ze worden gemiddeld 12-13 jaar oud.

Sterk/ bestendig

Het zijn echte oerhonden met een ijzersterke gezondheid. Vanwege hun afkomst zijn ze bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals men die vindt in het Noordpoolgebied.

Kan goed tegen warmte

Deze hond kan niet bijzonder goed overweg met milde of zelfs warme temperaturen. In warme seizoenen moet je er meer aandacht aan besteden en ervoor zorgen dat het de mogelijkheid heeft om af te koelen. Hij gaat ook zelf op zoek naar koelere plekken.

Kan goed tegen kou

Lage, en zelfs ijskoude temperaturen kunnen deze hond niet deren. De winter is zonder twijfel het favoriete seizoen van de Canadese Eskimohond.

Neiging om snel aan te komen

Vanwege zijn actieve karakter is deze hond niet vatbaar voor overgewicht. 

Veelvoorkomende ziektes

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen