Sarplaninac

Sharplanina Šarplaninac, Joegoslavische herdershond, Macedonian Sheepdog

Sarplaninac

De Sarplaninac of Joegoslavische herder is een uitstekende waakhond. De hond is robuust, sterk en solide. Ondanks de ietwat indrukwekkende omvang, staat deze waakhond bekend om het kalme karakter. Deze evenwichtige hond zal niet zo maar agressie vertonen. Op deze loyale, moedige hond kun je vertrouwen. 

Algemene informatie Sarplaninac

Hoe oud wordt een Sarplaninac? :

5

17

10

12

Karakter :

Rustig Intelligent

Grootte Sarplaninac :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Hoewel de oorsprong niet helemaal bekend is, wordt aangenomen dat de Joegoslavische herder afkomstig is van Aziatische honden, die Europa bereikten na de migraties van volkeren. Dit ras leeft al heel lang in de bergachtige steken van het zuidoostelijke deel van het voormalige Joegoslavië, van waaruit het ras zich heeft verspreid over het Joegoslavische grondgebied en daarbuiten.

FCI groep

FCI groep

Groep 2 - Pinchers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Sarplaninac

 • Sarplaninac
  Sarplaninac

  Grootte Sarplaninac

  Teef : 54 tot 58 cm

  Reu : 56 tot 62 cm

  Gewicht Sarplaninac

  Teef : 30 tot 40 kg

  Reu : 35 tot 45 kg

  Vachtkleur Sarplaninac

  Vachttype

  Oogkleur Sarplaninac

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Sarplaninac

  Deze bovengemiddeld grote hond is sterk gebouwd en goed in proportie. Het hoofd is in verhouding tot het lichaam met de schedel iets langer dan de snuit. Het bovenprofiel van de schedel is licht afgerond, dat van de snuit is rechter. De ogen zijn amandelvormig met een kalme, onverschrokken uitdrukking. De oren zijn van gemiddelde lengte en vallen plat langs de wangen. Het lichaam is iets langer dan de schofthoogte. De staart is lang en sabelvorming: in beweging wordt hij verhoogd gedragen.

   

  Goed om te weten

  Net als de Kaukasische herder is de Sarplaninac van nature eerder een verdediger dan een kuddedrijver. Deze herdershond werd geselecteerd om schapen te beschermen tegen aanvallen van wolven. Hierdoor heeft de hond een bijzonder krachtig gebit.

   

  Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   Zoals veel waakhonden is deze herder erg loyaal en gehecht aan de sociale groep.

  • 33%

   Speels

   Door de grootte kan deze hond snel last krijgen van lichamelijke problemen. Lang spelen met deze hond is dan ook niet mogelijk.

  • 100%

   Rustig

   De Sarplaninac is rustig en betrouwbaar. Ondanks de imposante omvang kan de hond zelfs discreet zijn.

  • 100%

   Intelligent

   Deze hond wordt hoofdzakelijk gekozen als waakhond. Toch zorgen intelligentie, volgzaamheid en toewijding ervoor dat de Sarplaninac ook voor andere taken kan worden ingezet.

  • 33%

   Jager

   Deze hond heeft totaal geen roofzuchtig instinct.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Dit ras is erg terughoudend tegenover vreemden. Hoewel de hond van nature onverschrokken en bijzonder moedig is, is de Sarplaninac instinctief op zijn hoede voor anderen.

  • 100%

   Onafhankelijk

   Hoewel regelmatic sociaal contact belangrijk is, kan de Sarplaninac ook een echte eenling zijn. Hoewel de hond altijd een oogje in het zeil houdt, kan dit ras zelfs makkelijk worden vergeten.

   Gedrag Sarplaninac

   • 100%

    Kan goed alleen zijn

    Wanneer de verzorgers niet aanwezig zijn, vervult deze hond met trots en zelfverzekerheid een rol als voogd.

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze herder is dol op leren, wat het opvoeden van de hond enorm vergemakkelijkt.

   • 33%

    Blaft graag

    Vanwege de indrukwekkende bouw hoeft deze hond niet te blaffen om iemand te intimideren.

     

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Als echt goede waakhond verlaat de Joegoslavische herdershond van Charplanina  (volledige naam) niet zo maar een observatiepost.

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    De Sarplaninac is vooral evenwichtig, kalm en sereen. Wanneer er toch iets kapot gaat, zal dit eerder door de onhandigheid van deze grote hond komen, dan door opzet.

   • 66%

    Eetlust

    Snoepjes kunnen een goede manier zijn om deze ietwat trotse hond te motiveren. Uiteindelijk is de band tussen hond en de verzorger de echte motivatie voor een succesvolle opvoeding.

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    Deze hond is een echte bewaker en leeft volledig voor het beschermen van het gezin. De hond is erg moedig en zal tot het uiterste gaan om familieleden te redden.

   • 66%

    Geschikt als eerste hond

    Dit ras kan een zeer goede eerste hond zijn voor mensen die een voorliefde voor grote honden hebben. Het is wel belangrijk om de instincten van de Sarplaninac enigszins te beheersen, iets wat vaak enige ervaring vereist.

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Sarplaninac geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 33%

     Kan de Sarplaninac in een appartement leven?

     De omvang van de Sarplaninac maakt het moeilijk om in een appartement te wonen. De ideale woonplaats van deze hond is een tuin, maar hoe dan ook is het belangrijk dat de hond overdag veel naar buiten kan.

    • 33%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     De Sarplaninac is absoluut geen sportieve hond. Hoewel de hond weinig fysieke uitdagingen nodig heeft, is het wel belangrijk om aandacht te besteden aan de mentale uitdagingen. Lange wandelingen gevuld met spelletjes en opsporingsactiviteiten helpen deze hond om zich optimaal te voelen. 

    • 33%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Helaas zorgt de grootte van de Sarplaninac ervoor dat het moeilijk is om te reizen. Hiervoor is een goed uitgedacht plan nodig.

     Gezelschap

     • 100%

      Kan een Sarplaninac samen met katten?

      Zolang de Joegoslavische herder is opgegroeid met katten, zal wonen met deze viervoeters geen enkel probleem veroorzaken.

     • 66%

      Kan een Sarplaninac samen met honden?

      Als puppy moet deze hond regelmatig en op een gecontroleerde manier worden gesocialiseerd om op latere leeftijd ook goed met andere honden om te kunnen gaan.

     • 100%

      Is de Sarplaninac een kindvriendelijke hond?

      De Sarplaninac is een uitstekende gezinshond en zal de kinderen van het gezin erg goed beschermen.

     • 100%

      Is een Sarplaninac geschikt voor ouderen?

      Gezien het kalme karakter en de lage behoefte om te gaan wandelen, kan deze grote hond zich goed aanpassen aan een rustiger leven met ouderen.

      %}

      Wat kost een Sarplaninac?

      De prijs van een Joegoslavische herdershond varieert op basis van afkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost een FCI-geregistreerde pup €850,-.

      Per maand kost de verzorging van een Sarplaninac ongeveer €50,-.

      Verzorging

      Gezien de bijzonder dikke vacht kost de verzorging van een Sarplanic tijd, maar het is niet per se lastig. Er wordt aangeraden om minstens een keer per week de vacht te borstelen.

      Haaruitval

      Tijdens de ruiperiode verliest dit ras best wel wat haar.

      Voeding Sarplaninac

      De Sarplaninac is een ietwat kieskeurige hond die met weinig tevreden is, maar dit ras zal genieten van kwaliteitsproducten. Het dagrantsoen moet worden aangepast aan de dagelijkse inspanningen. Tijdens de groei is veterinaire opvolging noodzakelijk om een goede ontwikkeling en stevige botten te garanderen.

      Gezondheid Sarplaninac

      Hoe oud wordt een Sarplaninac?

      De Šarplaninac wordt al eeuwenlang met succes gefokt en is over het algemeen gezond en robuust. Het lijdt alleen aan aandoeningen die verband houden met grote honden. De levensverwachting is 10 tot 12 jaar.

      Sterk/ bestendig

      Deze zeer winterharde hond heeft weinig last van koude temperaturen.

      Kan goed tegen warmte

      Deze grote hond kan snel last hebben van hitte.

      Kan goed tegen kou

      Door de dubbele vacht is de hond bestand tegen de meest extreme temperaturen.

      Neiging om snel aan te komen

      Hoewel dit een grote hond is, is de Joegoslavische berghond niet dol op buiten wandelen. Daarom is het belangrijk om de Sarplaninac niet te veel te voeren.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Heupdysplasie
       Een aandoening die helaas regelmatig bij honden voorkomt, is heupdysplasie (HD). 'Dysplasie' betekent 'het abnormaal gevormd zijn'. In dit geval gaat het om het heupgewricht dat verkeerd gevormd is, zodat de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dat geeft pijn en problemen bij het lopen.
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen