Sarplaninac
Sharplanina Šarplaninac, Joegoslavische herdershond, Macedonian Sheepdog

De Sarplaninac of Joegoslavische herder is een uitstekende waakhond. De hond is robuust, sterk en solide. Ondanks de ietwat indrukwekkende omvang, staat deze waakhond bekend om het kalme karakter. Deze evenwichtige hond zal niet zo maar agressie vertonen. Op deze loyale, moedige hond kun je vertrouwen.
Algemene informatie Sarplaninac
Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...
Herkomst en geschiedenis
Hoewel de oorsprong niet helemaal bekend is, wordt aangenomen dat de Joegoslavische herder afkomstig is van Aziatische honden, die Europa bereikten na de migraties van volkeren. Dit ras leeft al heel lang in de bergachtige steken van het zuidoostelijke deel van het voormalige Joegoslavië, van waaruit het ras zich heeft verspreid over het Joegoslavische grondgebied en daarbuiten.
FCI groep
FCI groep
Groep 2 - Pinchers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Rubriek
Uiterlijke kenmerken Sarplaninac
Grootte Sarplaninac
Teef : 54 tot 58 cm
Reu : 56 tot 62 cm
Gewicht Sarplaninac
Teef : 30 tot 40 kg
Reu : 35 tot 45 kg
Vachtkleur Sarplaninac
Alle eenkleurige tinten zijn toegestaan. De meest gewilde Sarplaninacs hebben een donkergrijze of grijsgroene vacht.
Vachttype
De Sarplaninac heeft een lange, vrij vlakke vacht met een korte, fijne, overvloedige ondervacht.
Oogkleur Sarplaninac
De ogen van de Joegoslavische berghond zijn licht- of donkerbruin.
Uiterlijke kenmerken Sarplaninac
Deze bovengemiddeld grote hond is sterk gebouwd en goed in proportie. Het hoofd is in verhouding tot het lichaam met de schedel iets langer dan de snuit. Het bovenprofiel van de schedel is licht afgerond, dat van de snuit is rechter. De ogen zijn amandelvormig met een kalme, onverschrokken uitdrukking. De oren zijn van gemiddelde lengte en vallen plat langs de wangen. Het lichaam is iets langer dan de schofthoogte. De staart is lang en sabelvorming: in beweging wordt hij verhoogd gedragen.
Goed om te weten
Net als de Kaukasische herder is de Sarplaninac van nature eerder een verdediger dan een kuddedrijver. Deze herdershond werd geselecteerd om schapen te beschermen tegen aanvallen van wolven. Hierdoor heeft de hond een bijzonder krachtig gebit.
Karakter
Gedrag Sarplaninac
Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Is het ras Sarplaninac geschikt voor jou?
Doe de testLevensstijl
Gezelschap
Wat kost een Sarplaninac?
De prijs van een Joegoslavische herdershond varieert op basis van afkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost een FCI-geregistreerde pup €850,-.
Per maand kost de verzorging van een Sarplaninac ongeveer €50,-.
Verzorging
Gezien de bijzonder dikke vacht kost de verzorging van een Sarplanic tijd, maar het is niet per se lastig. Er wordt aangeraden om minstens een keer per week de vacht te borstelen.
Haaruitval
Tijdens de ruiperiode verliest dit ras best wel wat haar.
Voeding Sarplaninac
De Sarplaninac is een ietwat kieskeurige hond die met weinig tevreden is, maar dit ras zal genieten van kwaliteitsproducten. Het dagrantsoen moet worden aangepast aan de dagelijkse inspanningen. Tijdens de groei is veterinaire opvolging noodzakelijk om een goede ontwikkeling en stevige botten te garanderen.
Gezondheid Sarplaninac
Hoe oud wordt een Sarplaninac?
De Šarplaninac wordt al eeuwenlang met succes gefokt en is over het algemeen gezond en robuust. Het lijdt alleen aan aandoeningen die verband houden met grote honden. De levensverwachting is 10 tot 12 jaar.
Sterk/ bestendig
Deze zeer winterharde hond heeft weinig last van koude temperaturen.
Kan goed tegen warmte
Deze grote hond kan snel last hebben van hitte.
Kan goed tegen kou
Door de dubbele vacht is de hond bestand tegen de meest extreme temperaturen.
Neiging om snel aan te komen
Hoewel dit een grote hond is, is de Joegoslavische berghond niet dol op buiten wandelen. Daarom is het belangrijk om de Sarplaninac niet te veel te voeren.
Veelvoorkomende ziektes
- Heupdysplasie
Een aandoening die helaas regelmatig bij honden voorkomt, is heupdysplasie (HD). 'Dysplasie' betekent 'het abnormaal gevormd zijn'. In dit geval gaat het om het heupgewricht dat verkeerd gevormd is, zodat de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dat geeft pijn en problemen bij het lopen.